Bărbaţii care acceptă treburi casnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Treburile în casă nu mai sunt doar pentru femei. În faţa unei societăţi care le cere implicare, bărbaţii se văd nevoiţi să preia din sarcinile casnice. Unii bărbaţi se ascund încă atunci când vine vorba de gătit, spălat sau de îngrijit copii. Alţii acceptă sarcinile din gospodărie, chiar dacă le fac doar „de ochii soacrei“.

Să vezi un bărbat la cratiţă sau unul care face curăţenie-lună în casă nu mai este o ciudăţenie. Viaţa modernă a schimbat rolurile în societate şi aşa cum femeia a devenit mai activă profesional, aşa şi masculii sunt nevoiţi să contribuie la treburile din casă. Unii devin mai atenţi la curăţenie decât soţiile lor, dar cei mai mulţi fac totul rapid, doar pentru a scăpa de cicăleala partenerei. Dacă la oraş presiunea asupra bărbaţilor este mai mare şi ei se văd nevoiţi să se implice, la sate se păstrează încă rânduiala de când lumea a sarcinilor din gospodărie. 

Treburi de mântuială

Florian D., în vârstă de 28 de ani, din Capitală, ştie pe pielea lui ce înseamnă împărţirea sarcinilor în casă. De mai bine de şase luni locuieşte cu prietena sa. Cei doi se vor căsători anul viitor. „Când ne-am mutat împreună am zis să fac şi eu câte ceva să o impresionez. Făceam curăţenie, spălam rufe, chiar şi găteam uneori", spune tânărul, economist la o bancă.

„Cu timpul însă am încercat să reduc din sarcini, dar Ioana, prietena mea, îmi punea constant pe tapet ce trebuie să fac şi când", povesteşte el. La început s-a simţit constrâns, dar apoi a analizat situaţia şi şi-a dat seama că nu prea are încotro. „Ioana lucrează la o multinaţională şi de multe ori ajunge acasă mai târziu decât mine. În plus, câştigăm aproximativ la fel. Dacă s-au schimbat aşa lucrurile şi eu ca bărbat nu mai controlez totul, îmi dau seama că trebuie să preiau din sarcinile casei", explică Florian.

Tânărul însă nu renunţă la două principii: nu merge la cumpărături fără listă şi nu spală vase pentru că, spune el, nu îi place. „În rest fac aproape orice. Şterg praful, însă nu dau cărţile şi celelalte lucruri de pe raft la o parte. Şterg pe lângă ele. La fel, gătesc, însă doar cu instrucţiuni, iar rufele le bag la spălat doar dacă prietena mea setează anterior maşina astfel încât să nu mă încurc în atâtea butoane", mai spune el.

Când el le ştie mai bine

Cazul lui nu este singular. În ultima vreme sute de bărbaţi aleg să aibă grijă de copii în timp ce soţia merge la serviciu la câteva luni după naştere. Iar mulţi dintre bărbaţii care nu se dau înapoi în a se implica în treburile casnice devin mai pricepuţi decât soţiile lor. Sonia R., 32 de ani, din Capitală, povesteşte mândră despre soţul ei.

„Răzvan este un bucătar înnăscut şi am încredere oricând să-i las pe cei doi copii ai noştri în grija lui", spune femeia, secretară la o companie de publicitate. Nici la curăţenie nu se pune cu soţul ei, care, se pare, mai strânge din când în când după ea. Chiar şi atunci când Sonia consideră că e curat-lună în casă.

La sate, bărbatul îşi vede de ale lui

De partea cealaltă însă, există şi bărbaţi care încă susţin că rolul lor nu este să gătească sau să spele vase. Cazuri de acest gen sunt foarte dese încă la sate, acolo unde bărbatul se ocupă de gospodărie, însă doar de reparaţii sau de îngrijit animalele, spun sociologii. Ioan F., 46 de ani, trăieşte într-un sat din Prahova, împreună cu soţia sa, Mariana, şi cu cei trei copii. El lucrează cu ziua, în construcţii, iar soţia sa este vânzătoare la un magazin din sat. La ei în casă treburile sunt foarte bine împărţite.

„Femeia trebuie să facă mâncare, să se ocupe de copii, să spele. Eu aşa am învăţat şi aşa trebuie să facă toată lumea. Dacă nu, înseamnă că nu mai e femeie", spune Ioan. Nici soţia lui nu pare să vadă lucrurile altfel. „Nu mă deranjează că nu mă ajută pentru că el are alte treburi. Vine seara muncit, aduce bani în casă. Iar uneori mai are şi de reparat un dulap, un gard, de tăiat lemne, de cosit, adică treburi de bărbat", explică femeia.

Modificare de roluri

După secole bune, bărbaţii aproape că reuşesc să le prindă din urmă pe femei în privinţa contribuţiei pe care o au la treburile casnice. Potrivit unui studiu recent, realizat în 25 de ţări europene, diferenţa între timpul zilnic pe care o femeie îl petrece muncind - pentru treburile din casă şi munca plătită- şi cel alocat de bărbaţi în acest sens a ajuns la 27 de minute.

Astfel, cercetarea citată de presa internaţională susţine că, în ultimii 30 de ani, contribuţia bărbaţilor la treburile gospodăriei s-a schimbat substanţial: a crescut cu peste 60%. Pentru femeile foarte ocupate, cifrele analizate de specialişti arată că acestea au câştigat în ultimii 30 de ani peste 40 de minute zilnic, alocate treburilor casnice, pe care acum le împart cu bărbaţii. Capitolul la care câştigă femeile este cel al timpului petrecut la serviciu, ele având în medie un program cu câteva zeci de minute mai scurt. 

Timpul pentru treburi casnice

Potrivit studiilor internaţionale,  bărbaţii petrec în medie 26 de minute pe zi pentru îngrijirea copilului, faţă de 46 de minute, în cazul femeilor, 27 de minute pentru gătit, faţă de 54 de minute cât gătesc zilnic doamnele şi doar 4 minute pentru a spăla şi a strânge rufele murdare, în comparaţie cu 18 minute, timpul alocat în acest scop de femei. Bărbaţii alocă un timp dublu faţă de partenere pentru reparaţii şi grădinărit.

La ce se pricepe şi ea: asamblat şi instalat

În timp ce bărbaţii încep să se priceapă la treburi casnice, femeile susţin că sunt din ce în ce mai bune la vopsit, asamblat, reparat şi alte lucruri din categoria „Do It Yourself". Astfel, potrivit unui studiu recent, citat de „The Daily Mail", trei sferturi dintre femei spun că sunt la fel de pricepute ca bărbaţii la aceste categorii de treburi, iar 60% din participantele la cercetare, care sunt implicate într-o relaţie de durată, susţin că repară şi asamblează prin casă mai mult decât partenerii lor. „Studiul arată că aceste sarcini nu mai sunt doar o joacă pentru bărbaţi. Multe femei recunosc că se descurcă foarte bine să instaleze un raft sau să pună cap la cap un proiect de mobilare a casei", spune Katherine Paterson, manager de marketing al companiei care a comandat studiul. Multe doamne şi-au descoperit calităţile după ce şi-au cumpărat o locuinţă.

Când ei nu se mai simt bărbaţi, ele devin stresate

„Astăzi, bărbaţii sunt cei care simt o mare presiune şi, din această cauză, sunt îngrijoraţi în privinţa statutului lor social", spune psihologul Colin Gill, care a analizat timp de mai mulţi ani comportamentul bărbaţilor în cadrul căminului. A-şi asuma mai multe sarcini în gospodărie nu este simplu, iar acest lucru le pune în pericol masculinitatea, explică Gill.

Mai multe studii recente realizate la nivel internaţional au arătat că, nevoiţi uneori să îndeplinească atribuţii casnice, bărbaţii pot reacţiona violent pentru a-şi reconfirma poziţia. Acest lucru se întâmplă mai ales deoarece bărbaţii îşi simt ameninţată  masculinitatea atunci când li se cere să spele vase sau să îndeplinească alte sarcini considerate de datoria femeilor. „Bărbaţii sunt foarte îngrijoraţi în privinţa felului în care sunt văzuţi de cei din jur, iar, cu cât îi preocupă mai mult acest aspect, cu atât vor suferi mai mult când îşi vor simţi violată masculinitatea", susţine psihologul Jennifer Bosson. Experţii le atenţionează astfel pe femei să nu fie surprinse în momentele în care bărbaţii au un comportament mai agresiv, chiar după ce au îndeplinit o parte dintre sarcinile casnice.

Specialiştii americani care au realizat mai multe studii pe această temă spun că violarea trăsăturilor de gen poate fi văzută de bărbaţi ca un lucru la fel de important ca pierderea locului de muncă. În plus, bărbaţii au sentimentul că masculinitatea lor este definită prin acţiunile pe care le fac, în timp ce femeile simt că rolul lor este unul obţinut la naştere, biologic, adaugă Jennifer Bosson.

Efecte asupra femeilor

Lipsa unei cooperări în privinţa împărţirii treburilor casnice poate avea însă efecte negative asupra femeii moderne, spun psihologii. „Deşi ambii parteneri au câte un job, acasă aşteptările legate de rezolvarea treburilor casnice sunt încă îndreptate către femeie. Suprasolicitarea partenerei duce la apariţia unui grad ridicat de stres", spune psihologul Elisabeta Ilie. Dacă bărbatul nu preia din treburile casnice, femeia va fi obosită, nemulţumită, frustrată, stresată, iar aceste stări vor afecta stabilitatea cuplului.

"Aşteptările sunt încă îndreptate către femeie. Suprasolicitarea partenerei duce la apariţia stresului.''
Elisabeta Ilie psiholog

Din ce în ce mai implicaţi în viaţa în doi

Presiunea socială este în prezent mai mare asupra bărbaţilor decât asupra femeilor, spun sociologii. „Ideea despre ce înseamnă să fii bărbat se schimbă. Nu m-ar surprinde ca, peste câţiva ani, bărbaţii să le devanseze pe femei în ceea ce priveşte timpul alocat treburilor casnice", spune profesorul Jonathan Gershuny, de la Universitatea Oxford, cel care a coordonat mai multe studii despre rolul bărbatului în casă.

Limitările sunt încă destul de clare şi vor rămâne şi în următoarea perioadă, chiar dacă bărbatul va fi din ce în ce mai prezent la cumpărături sau din ce în ce mai activ în viaţa copiilor. „În timp ce bărbaţii gătesc şi fac curăţenie mai mult decât acum zeci de ani, ei se dau înapoi când vine vorba de rufe murdare sau de alte treburi care nu sunt pentru ei", mai spune Jonathan Gershuny.

Mentalitate transformată

Schimbările care trebuie să fie însă mai evidente sunt cele de la nivelul mentalităţii. „Se observă schimbări, cel puţin la nivel practic. Sunt din ce în ce mai mulţi bărbaţi care participă la treburile casnice împreună cu partenera lor, iar numărul lor va creşte", spune şi psihologul Elisabeta Ilie. „În ceea ce priveşte confortul emoţional, sunt bărbaţi care fac asta şi sunt împăcaţi, dar sunt şi bărbaţi care fac asta şi consideră treburile casnice o povară, o pedeapsă, un ghinion", explică psihologul. Pentru o bună relaţionare la nivelul cuplului, treburile casnice trebuie împărţite în mod egal între parteneri, dar niciunul nu trebuie să se simtă copleşit. În plus, timpul petrecut în doi nu trebuie redus în favoarea treburilor din casă.

Cum trebuie împărţite responsabilităţile

Sarcinile casnice pot fi un real motiv de dispută în familie, spune psihologul Elisabeta Ilie. Aceasta dă cinci sfaturi pentru ca partenerii să nu se simtă copleşiţi.
1. Este important ca înainte de a împărţi sarcinile zilnice fiecare să conştientizeze faptul că partenerii trebuie să participe la buna funcţionare a cuplului, la „gospodărirea comună".
2. Fiecare trebuie să facă în primul rând ce îi place şi la ce se pricepe mai bine. Ţineţi cont de acest aspect când împărţiţi sarcinile.
3. Treburile care prezintă mai puţin interes pentru ambii parteneri trebuie împărţite în funcţie de disponibilitatea de timp pe care o are fiecare.
4. Dacă niciun membru al cuplului nu doreşte să facă anumite sarcini, se poate apela şi la varianta unui buget pentru treburi casnice, adică să plătească o persoană pentru a le face.
5. Fiecare partener trebuie să se dezvolte în cuplu, să se bucure de viaţa în doi, să nu fie copleşit de sarcini.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite