Bani adevăraţi din lumea virtuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
LaraCroft Akula, avatarul din Second Life
LaraCroft Akula, avatarul din Second Life

Mai mulţi bucureşteni care au avataruri în platforma online Second Life câştigă mii de dolari lunar din vânzarea pantofilor, a mobilierului şi a decoraţiunilor pentru lumea virtuală. Cel mai mare câştig, chiar şi de câteva zeci de mii de euro pe proiect, îl obţine Aura Tatu, cea mai cunoscută româncă din Second Life, creatoarea Bucureştiului Virtual.

10 creatori români îşi expun timp de o lună produsele virtuale, pantofi, haine, accesorii sau mobilier, în expoziţia virtuală din Second Life, mai exact în Bucureştiul Virtual. Este vorba despre produse ce pot fi cumpărate de jucători pentru a-şi crea un spaţiu asemănător cu cel real, precum şi despre promovarea creativităţii utilizatorilor români. Unii dintre aceştia au deja branduri virtuale de notorietate din care obţin venituri de mii de dolari lunar.

Citiţi şi: VIDEO O hologramă, vedetă pop în Japonia

„Avatarurile au nevoie să se îmbrace diferit, să-şi creeze spaţii frumoase, de aceea cumpără mobilier, terenuri şi case pe care le amenajează. Unii vor să-şi schimbe aspectul, de aceea cumpără „skin", pielea personajului care trebuie să semene cât mai mult cu felul în care vrea să arate userul.

Toate obiectele sunt create în 3D", ne-a spus Aura Tatu. Ea a adăugat că moneda folosită pentru achiziţionarea produselor se numeşte Linden şi poate fi schimbată în bani reali, paritatea fiind de un dolar la 265 de Lindeni. „Veniturile mele în monedă adevărată le primesc într-un cont, de la cei care achiziţionează creaţiile mele", a explicat pasionata de lumea virtuală.

De la marketing la online

Aura Tatu

Bucureşteanca Aura Tatu, cea mai cunoscută româncă din Second Life, având avatarul LaraCroft Akula, este cea care a lansat în urmă cu doi ani, la 29 noiembrie, Bucureştiul Virtual, primul şi singurul oraş românesc de până acum din Second Life. Aura are 35 de ani şi este absolventă de Litere, a fost director de marketing la revistele FHM şi Cosmopolitan.

Din 2005 a renunţat la jobul

Aura Tatu

din viaţa reală şi a intrat în lumea virtuală. A investit foarte mult în lansarea Bucureştiului din Second Life, dar după aceea a ajuns să câştige chiar şi câteva zeci de mii de dolari lunar din proiecte în spaţiul virtual.

„Cel mai mult am câştigat acum doi ani, câteva zeci de mii de dolari, când am lucrat pentru o firmă italiană şi făceam construcţii virtuale. Eram plătită cu aproximativ 50 de dolari pe oră pentru a face fotografii pe care le reproduceam apoi în 3D", ne-a povestit Aura.

Ea a câştigat, în medie, 15.000 de euro pe an, de cinci ani de când are cont pe Second Life, din activităţi pe platforma virtuală. Mai are şi alte surse de venit, tot în spaţiul virtual, creaţie 3D şi prelucrări în Photoshop.

Primii bani făcuţi în acest fel au provenit din vânzarea unor canapele negre, create în 3D, care au costat 300 de Lindeni, respectiv cu puţin peste un dolar. „Primii ani au fost mai mult de acomodare, am investit mult ca să fac Bucureştiul Virtual în 2008, pentru care numai costul lunar al hostingului se ridică la 300 de dolari", a spus Aura.

Cârcotaşii virtuali

Acum Aura face mai puţină creaţie şi se ocupă mai mult de partea de promovare a produselor şi serviciilor româneşti. „Sunt multe branduri cunoscute pe piaţa locală, cum ar fi BCR, CMU, ING, Kiss Fm care vor să se promoveze în lumea virtuală. Eu le recreez în Second Life spaţiile şi personajele din lumea reală.

Chiar şi Cronica Cârcotaşilor a fost în Second Life, unde aveau măsuţa lor de la emisiune şi spaţiul reprodus întocmai. Sunt multe astfel de personaje şi evenimente în Bucureştiul Virtual. Aici nu este poluare şi stres, doar divertisment. Munca este însă la fel de solicitantă ca în viaţa reală numai că nu simţi presiunea pentru că o faci cu plăcere", a mai povestit Aura.

Pentru ea, Second Life este de fapt o lume reală, unde se întâlneşte şi socializează cu alte persoane, învaţă lucruri noi, îşi pune în valoare creativitatea. „Aici poţi să mergi în cluburi, poţi asculta orice fel de muzică, poţi vizita alte ţări, e adevărat, virtual, şi informaţia pe care o primeşti este are mai mult impact atunci când vine de la un personaj în 3D decât dacă o iei de pe un site unde vezi poze şi text", ne-a mai spus Aura.

Tânăra a adăugat că sunt şi multe persoane care intră în Second Life cu intenţia de a face bani şi renunţă când văd că de fapt nu este atât de uşor. „Cei care au conturi de mai mulţi ani pot să scoată, în bani reali, şi câteva zeci de mii de dolari pe zi. Cei abia veniţi au o limită la tranzacţii, de aproximativ 10 dolari. Doar cei inventivi, care găsesc o nişă, produc ceva interesant şi care este pretabil pentru a fi cumpărat de ceilalţi useri pot câştiga bani", a mai povestit  Aura Tatu.

"Eram plătită cu aproximativ 50 de dolari pe oră pentru a face fotografii pe care le reproduceam apoi în 3D."

"Viitorul va aparţine platformelor 3D, informaţia venită de la un avatar fiind mult mai de impact şi interacţiunea mult mai puternică."
Aura Tatu
creator Bucureştiul Virtual

Ce este Second Life

Paty Paule vinde articole pentru copii



Second Life s-a lansat în 2003, dar platforma a devenit cunoscută la nivel mondial abia în 2006, când o serie de branduri cunoscute, cum ar fi IBM, Microsoft, CNN, Playboy, Mercedes, Orange, Coca Cola sau L'Oreal au început să testeze oportunităţile lumilor virtuale.

În acest moment, Second Life are peste 20 milioane de conturi înregistrate. Virtual Bucharest a fost lansat la 29 noiembrie 2008 de Aura Tatu. La scurt timp de la lansare, Bucureştiul Virtual a fost inclus pe lista celor mai bune locaţii din Second Life şi a devenit locul de întâlnire preferat al românilor din Second Life. Peste 40.000 de români  intră cel puţin o dată pe lună în Second Life.

Poveştile de succes ale celor care au câştigat mulţi bani pe această platformă sunt întunecate de problemele pe care le poate crea dependenţa
de lumea virtuală.

„Cei care petrec prea mult timp în lumea virtuală devin dependenţi de perfecţiunea acesteia. Unele persoane se izolează de familie şi de prieteni, devin sedentare şi nu mai au activităţi în viaţa reală, iar dacă familia nu ia măsuri acestea se vor adapta din ce în ce mai greu la viaţa reală. Cu cât mai tânăr este utilizatorul, cu atât este dependenţa mai mare", ne-a spus Mădălina Gândulescu, psiholog.

Afaceriştii din Second Life câştigă mii de euro

Paty Paule vinde articole pentru copii

Alţi creatori români din Second Life



Pe Second Life au platforme aproape toate marile oraşe ale lumii şi aici se vinde şi se cumpără orice aşa că tranzacţiile au ajuns la câteva
milioane de dolari zilnic.

Unii dintre cei care se întreţin decent din creaţiile virtuale sunt români şi şi-au câştigat un renume în lumea paralelă.

Paty Paule este numele avatarului unei bucureştence care şi-a început afacerea virtuală în 2008 cu un magazin pentru copii, Cartoon Kids, unde vinde îmbrăcăminte, încălţăminte, mobilier şi jucării animate, obţinând un profit net între 800 şi 1.000 de dolari reali lunar.

Floyd Mistwalker, avatarul unui alt bucureştean, vinde obiecte de decoraţiuni interioare în programe 3D pe care ulterior le importă în Second Life. El lucrează 2-3 ore zilnic şi câştigă lunar până la 2.000 de dolari reali.

Avatarul CrashOV Uladstron creează îmbrăcăminte şi accesorii pentru personalizarea avatarelor şi câştigă până la 1.500 de dolari lunar pentru care munceşte peste 8 ore zilnic.

Printre creatorii români cunoscuţi în comunitatea internaţională se mai numără Rebeca Dembo care are magazinul CandyDoll, creatoare de skinuri - piei pentru personaje. Mai sunt Luana Juliesse cu magazinul de bijuterii Milady's, Meghindo Romano, premiată în 2010 pentru designul creaţiilor sale vestimentare şi 2408 Alekseev, creatoare de pantofi eleganţi, foarte apreciaţi pe platforma virtuală.

Alaturi de ei expun la Romanian Fair: Monica Zemenis care realizează animaţii, Rux Anatra, cu obiecte de decor şi accesorii pentru avatar şi Inka Mexicola, creatoare de skinuri şi îmbrăcăminte.

Alţi creatori români din Second Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite