Autorii studiului care a confirmat teoria încălzirii globale, acuzaţi că au ascuns adevărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Topirea gheţarilor este cea mai mare spaimă a celor care susţin teoria încălzirii globale
Topirea gheţarilor este cea mai mare spaimă a celor care susţin teoria încălzirii globale

Publicat săptămâna trecută, studiul condus de profesorul Richard Muller de la Universitatea Berkeley din California, SUA, pretindea că a demonstrat, cu dovezi de necombătut, că temperatura medie a Pământului a crescut cu aproape un grad Celsius din 1950 până în ziua de astăzi.

Astfel, concluziile profesorului Muller veneau să contrazică odată pentru totdeauna părerile scepticilor conform cărora nu există nicio dovadă ştiinţifică a încălzirii planetare.
Astăzi, însă, un membru important din echipa profesorului Richard Muller îl acuză pe acesta că a încercat să înşele opinia publică, ascunzând adevărata concluzie a studiului şi anume aceea că procesul de încălzire globală s-a oprit.

Temperatura a rămas constantă

Profesorul Judith Curry, de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, a declarat pentru publicaţia britanică „The Mail on Sunday“ că afirmaţia lui Muller potrivit căreia ar fi demonstrat şi confirmat teoria încălzirii planetare este „o greşeală uriaşă“, fără nicio bază ştiinţifică. 
Judith Curry este un reputat cercetător în domeniul climatologiei, cu o experienţă de 30 de ani în domeniu, şi este coautor al studiului condus de profesorul Muller şi denumit BEST (Berkeley Earth Surface Temperatures Project Team).
Curry susţine că cercetările au arătat, de fapt, că temperatura medie a Pământului n-a mai crescut de la sfârşitul anilor ’90. „Nu există nicio bază ştiinţifică care să susţină că încălzirea globală nu s-a oprit“, a spus Judith Curry.
Graficul dat publicităţii de echipa profesorului Richard Muller arată o creştere continuă a temperaturii globale în perioada 1950 – 2000. În schimb, graficul emis astăzi de Global Warming Policy Foundation şi bazat chiar pe datele studiului BEST demonstrează că temperatura a rămas constantă în ultima decadă.

Finanţare dubioasă

Studiul BEST susţinea că a adunat aproximativ 1,6 miliarde de temperaturi înregistrate începând din secolul XIX, provenite din 15 surse din diverse ţări, descoperind, astfel, că temperatura medie a Pământului a crescut cu aproape un grad Celsius din 1950. Datele coincideau cu cele oferite de NASA şi Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din Statele Unite, astfel că scepticii care puneau la îndoială procesul de încălzire globală aveau să fie puşi la punct definitiv, sperau autorii proiectului.
Sceptici, însă, au existat. Bloggerii care scriu despre schimbările climatice l-au acuzat pe Richard Muller că proiectul a fost finanţat de Koch Industries, o companie pe care Greenpeace a denumit-o „punctul central al refuzului de a accepta schimbările climatice“. Alte critici au fost aduse autorului studiului deoarece acesta a fost dat publicităţii înainte de a fi editat şi corectat de către ceilalţi oameni de ştiinţă, o practică academică obişnuită, care oferă autoritate rezultatelor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite