Automobilul anti-beizadea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii care se tem să îşi lase maşina pe mâinile copiilor vor avea o soluţie: vehiculul cu restricţii de viteză şi de volum la radio. Toate maşinile marca Ford vor fi dotate cu un sistem electronic care îi va obliga pe adolescenţii dornici de senzaţii tari să conducă în siguranţă. Acestea vor putea fi cumpărate de anul viitor.

Un nou sistem perfectat de inginerii Ford, care va completa dotările maşinilor companiei americane, îi va împiedica pe adolescenţii teribilişti să se întreacă pe şosele sau să-i asurzească pe ceilalţi şoferi din trafic. Elementul de siguranţă al maşinii, care a fost supranumit „modulul adolescent", intră în acţiune atunci când tânărul şofer foloseşte a doua cheie, scrie publicaţia britanică „The Daily Mail". Cunoscut oficial ca MyKey (Cheia Mea, n.r.), sistemul va putea fi programat de părinţi pentru ca maşina să meargă cu o viteză maximă cuprinsă între 72 şi 128 de kilometri pe oră.

Dacă aceasta este atinsă, se aude un sunet, iar maşina îl „avertizează" pe şofer că a atins pragul maxim şi trebuie să încetinească. Sistemul îl avertizează pe conducător şi când există pericolul să rămână fără combustibil. De asemenea, muzica nu va putea răsuna în boxe, volumul maxim al radio-playerului fiind setat la mai puţin de jumătate decât capacitatea normală a aparatului.

Un alt element de siguranţă este „asistenţa de urgenţă", care se declanşează în cazul unui accident suficient de grav, când se activează sistemul airbag. În cazul unei coliziuni, computerul de bord al maşinii va trimite un mesaj prin reţeaua de telefonie mobilă serviciilor de urgenţă. Mesajul va conţine şi locul accidentului.

Fetele, la fel de vitezomane ca băieţii

Maşina nu este destinată doar băieţilor vitezomani, ci şi fetelor. Potrivit cercetărilor făcute de compania Ford, viteza excesivă este cauza a 30% din accidentele în care au fost implicaţi băieţi şoferi, în timp ce fetele au fost vinovate de 21% din evenimentele rutiere de acest gen. Deşi producătorii au realizat modelul special pentru tineri, ei s-au temut că „spionul electronic" ar putea fi nepopular printre adolescenţi. Reprezentanţii companiei au fost însă surprinşi să afle, în urma unor studii efectuate în Statele Unite ale Americii, că autoturismul va avea succes mai ales în rândul tinerilor care împrumută maşina de la părinţi.

Aceştia din urmă s-au dovedit a fi mult mai binevoitori în a împrumuta maşina familiei tinerilor şoferi, ştiind că autovehiculul poate fi controlat. „Am fost îngrijoraţi că adolescenţii vor vedea în această maşină un fel de Big Brother (frate mai mare, n.r.) şi că vor putea fi controlaţi şi supravegheaţi într-un fel, dar s-a dovedit că, în aceste condiţii, pot lua mai uşor maşina de la părinţi. Din perspectiva adulţilor, ei sunt mult mai liniştiţi acum când copii lor se plimbă cu maşina prin oraş", a explicat Paul Mascarena, reprezentant al companiei Ford. Studiile au mai arătat că adulţii pun viteza pe primul loc într-un top al cauzelor accidentelor provocate de tineri. Pe locul doi, cu 37 de procente, se situează neatenţia din cauza vorbitului la telefonul mobil, şi pe cel de-al treilea loc, cu 35%, neatenţia din cauza altor persoane care se află în maşină. 

"Am fost îngrijoraţi că adolescenţii vor vedea în această maşină un fel de Big Brother, dar s-a dovedit că aşa pot lua mai uşor maşina de la părinţi.''
Paul Mascarena reprezentant compania Ford

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite