Astăzi explodează preţurile pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tarifele la cazare şi cheltuielile pentru mâncare cresc cu până la 50% în perioada de vârf a sezonului estival. Staţiunea Mamaia va fi din nou polul scumpirilor. Hotelierii se aşteaptă ca în acest weekend gradul de ocupare al staţiunilor să depăşească 95%.

Cea mai scumpă staţiune de pe litoral rămâne Mamaia. La Hotelul Piccadilly (două stele), un sejur de şapte zile pentru o familie cu doi copii costă, de astăzi, 3.200 de lei, cu masa inclusă. Cazarea în cameră dublă costă 1.038 de lei pentru şase nopţi, iar a şaptea noapte e gratuită. Pentru un copil de până la 12 ani nu se plăteşte cazarea. Pentru al doilea copil, tariful e la jumătate, 529 de lei pentru tot sejurul. La această sumă se adaugă meniul zilnic, 80 de lei de persoană. Weekendul trecut, preţul la cazare era mai mic cu 10%.

După 20 iulie, hotelul va majora cu încă 10% tarifele la cazare, pentru ultima dată în acest sezon. Astfel, pentru un sejur de o săptămână turiştii vor plăti 1.206 lei, în loc de 1.038 de lei, cât este acum. De azi, şi hotelurile de trei stele cresc tarifele cu 10%. O noapte de cazare la Hotelul Victoria costă 232 de lei, astfel că sejurul de şapte nopţi pentru o familie cu doi copii ajunge la 1.624 de lei. Tariful include şi micul dejun. Pentru prânz şi cină, tariful de persoană pentru o săptămână este de 420 de lei, astfel că o familie cu doi copii plăteşte 3.700 de lei pentru o săptămână la mare.

La hotelurile de patru stele, preţurile la recepţie cresc cu 20 de procente. Hotelul Iaki din Mamaia şi-a majorat tariful de la 179 de euro (746 de lei) la 219 euro (913 lei) pe noapte, cu mic dejun şi prânz incluse. De azi, o familie care se cazează la un hotel de patru stele va plăti 9.586 de lei pentru o săptămână.

La cinci stele, în Mamaia, tarifele au crescut cu 100% faţă de începutul lunii şi cu 50% faţă de săptămâna trecută. La Hotelul Vega, o noapte în cameră dublă costă, în timpul săptămânii, 1.045 de lei cu demipensiune şi 1.430 de lei în weekend. Sâmbăta trecută, o noapte la Vega costa 935 de lei, iar la începutul lunii - 650 de lei. În ciuda tarifelor mari, gradul de ocupare se apropie de 100%  în această perioadă.

Cât costă mâncarea

Şi preţul la mâncare va creşte cu 10-15%. La restaurantele din Mamaia, o supă, o friptură cu cartofi prăjiţi şi o băutură răcoritoare costă 30-35 de lei. Alternativa o reprezintă terasele în regim autoservire, unde poţi lua prânzul cu 10-17 lei. Pentru o bere pe plajă trebuie să dai 4-5 lei, iar o îngheţată costă între 3 şi 5 lei. Şi pentru închirierea unui şezlong trebuie să plăteşti mai mult, adică 15-20 de lei, faţă de 10-15 lei, cât era până acum. Plimbarea cu telegondola e 10 lei de persoană, iar un spectacol la Delfinariu costă 25 de lei pentru adulţi şi 12,5 lei pentru copii. Intrarea la cluburile de fiţe din Mamaia costă între 20 şi 50 de lei.

„Comparativ cu anii trecuţi, anul acesta, preţurile sunt mult mai mari. Stăm în Mamaia, iar la cazare doar nepoţelul beneficiază de gratuitate, pentru că are sub 12 ani. Pentru nepoţică, plătim jumătate din preţul cu care am fost cazaţi. Preferăm să mâncăm la «împinge-tava», ca să ne ajungă banii", spune Georgeta Vânătoru (43 de ani), o turistă din Prahova.

Sudul e mai ieftin

În staţiunile dinspre graniţa cu Bulgaria, preţurile sunt aproape la jumătate în comparaţie cu Mamaia. La Hotel Aida din Saturn, cotat cu două stele, un sejur de şapte zile pentru o familie cu doi copii costă 1.573 de lei. Până acum costa 939 de lei. La Hotel Sirena (trei stele), tot din Saturn, o noapte costă, de azi, 208 lei, cu aproximativ 10% mai mult decât până acum. Un sejur de şapte nopţi pentru o familie cu doi copii costă 2.200 de lei. Şi aici, la fel ca în Mamaia, hotelul mai aplică o majorare de tarif: 220 de lei pe noapte, de la 21 iulie. La Hotelul President, o familie care vrea să stea o săptămână în sudul litoralului plăteşte 2.848 de lei, cu demipensiune. La cinci stele, tariful este la jumătate în sudul litoralului faţă de Mamaia.

La Hotel Saturn (cinci stele) din staţiunea cu acelaşi nume, tariful all inclusive pentru doi adulţi este de 3.430 de lei, iar pentru copil este 857,5 lei. Dacă unul dintre copii are cinci ani, iar al doilea are 15, familia plăteşte doar pentru cel mare. Sejurul la cinci stele pentru familia cu doi copii ajunge astfel la 4.300 de lei.

Cu trenul la mare, în două ore şi jumătate

De azi, drumul cu trenul dinspre Capitală spre Constanţa va dura mai puţin, doar două ore şi 30 de minute. Patru trenuri Rapid (982, 983, 984, 985) vor circula pe relaţia Bucureşti Nord - Constanţa şi retur fără nicio oprire. Totodată, CFR anunţă că durata de călătorie a celorlalte trenuri spre litoral va fi, în medie, de două ore şi 50 de minute.

1.430 de lei pe noapte este tariful de weekend pentru o cameră dublă în hotelul Vega din Mamaia.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite