Artistul britanic care aude culorile, dar nu le poate vedea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neil Harbison
Neil Harbison

Un artist britanic care suferă de daltonist a devenit primul „cyborg" uman care poate auzi culorile pe care altfel nu le-ar putea identifica.

Neil Harbisson, 29 de ani, poate vedea doar în alb şi negru. Pentru a identifica mai multe culori el are montat un „eyeborg, un dispozitiv care interpretează semnalele şi transmite sunete în funcţie de culoare, pe care bărbatul le poate identifica. În 2004, bărbatul a primit şi acordul direcţiei de paşapoarte din Marea Britanie pentru a purta mereu dispozitivul, deoarece face parte din corpul său.

„În partea din spate a capului meu există un cip care transformă undele de lumină în sunete şi aud culorile, nu cu urechile mele, ci cu oasele. La început aveam migrene puternice din cauza sunetului continuu, dar după cinci săptămâni creierul meu s-a adaptat şi am început să înţeleg muzica şi adevăratul sunet al culorilor", a declarat Harbisson pentru „The Daily Mail".

Pentru a face dispozitivul să funcţioneze, Harbisson a trebuit să memoreze frecvenţele asociate fiecărei culori: de exemplu roşu are cea mai joasă frecvenţă, iar violetul cea mai înaltă.

Harbisson a declarat că dispozitivul i-a schimbat complet viaţa şi modul cum percepe arta, pentru el culorile şi sunetul fiind o experienţă unitară şi continuă.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite