Anxietatea, semn de inteligenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care suferă de nelinişte patologică se descurcă mai bine  în situaţii stresante
Persoanele care suferă de nelinişte patologică se descurcă mai bine în situaţii stresante

Persoanele anxioase anticipează mai bine pericolele şi concep strategii sofisticate de autoapărare, susţin cercetătorii americani.

Un grup de oameni de ştiinţă americani de la Universitatea Columbia, Institutul pentru sănătate şi Laboratorul farmaceutic GSK au ajuns la concluzia că anxietatea excesivă a evoluat odată cu inteligenţa umană, scrie „Le Figaro". Mai mult, anxietatea, descrisă de obicei ca o afecţiune, ar fi în realitate o trăsătură benefică pentru specia umană, consideră autorii studiului publicat în revista „Frontiers in Evolutionary Neurosciences".

Cercetătorii au evidenţiat o corelaţie la anumite persoane între un nivel excesiv de anxietate şi rezultate superioare la testele de stabilire a coeficientului de inteligenţă (IQ).

„Deşi temerile exagerate sunt considerate drept un element negativ al personalităţii, spre deosebire de inteligenţă, considerată un element pozitiv, angoasa ar fi permis speciei noastre pe parcursul istoriei să evite situaţiile periculoase. Angoasa i-a ajutat pe oameni să nu îşi asume riscuri inutile şi să supravieţuiască în anumite cazuri", afirmă autorii studiului.

Angoasa şi supravieţuirea

Oamenii de ştiinţă au monitorizat un grup de 26 de persoane suferind de sindromul anxietăţii generalizate şi i-au analizat evoluţia şi performanţele în comparaţie cu un alt grup format din 18 persoane considerate sănătoase. Toţi participanţii la studiu au susţinut un test de măsurare a coeficientului de inteligenţă, iar cei mai anxioşi dintre pacienţi au obţinut cele mai mari note.

Pe baza acestor rezultate, cercetătorii americani au concluzionat că „selecţia naturală a condus la supravieţuirea celor mai anxioşi oameni, care, graţie temerilor excesive, au anticipat pericolele şi au conceput strategii sofisticate pentru a se proteja".

6,5% din populaţia lumii suferă de anxietate, arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cum se manifestă boala

Anxietatea este o stare afectivă patologică definită prin nelinişte psihomotorie şi teamă nedesluşită, fără obiect, şi o tulburare emoţională caracterizată printr-un sentiment echivoc de nesiguranţă, potrivit site-ului de specialitate sfatulmedicului.ro. Printre simptomele anxietăţii se numără: senzaţii de sufocare, palpitaţii, transpiraţie, uscarea gurii, vertijuri, tremurături, tulburări de tranzit, impresie de neputinţă sau slăbiciune în faţa pericolului, insomnie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite