Anul în care lumea s-a împărţit între Samsung şi Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câştigătorul războiului Samsung-Apple va fi decis în funcţie de vânzările de Sărbători
Câştigătorul războiului Samsung-Apple va fi decis în funcţie de vânzările de Sărbători

Sud-coreenii i-au întrecut pe americani în vânzările de smartphone-uri în 2011, dar Sărbătorile ar putea readuce Apple în top.

„Pentru Europa, trimestrul al patrulea nu mai este marcat de obişnuita nebunie de Sărbători. Problemele economice fac ca utilizatorii să fie mai pretenţioşi", a declarat Carolina Milanesi, analist la firma Gartner. În acest context, dificil din punct de vedere economic, specialiştii au estimat că în ultimul trimestru din 2011 se vor vinde peste 140 de milioane de telefoane inteligente. Liderii absoluţi sunt Samsung şi Apple, iar Nokia, HTC şi Research in Motion (producătorul BlackBerry) doar strâng firimiturile.

În privinţa acestora din urmă, analiştii nu sunt prea încrezători. „E vorba practic de familia iPhone şi de familia Samsung Galaxy. Numai acestea zboară de pe rafturi. Restul strâng ce a mai rămas", a declarat un specialist de la firma de analiză Strategy Analytics.

De altfel, 2011 a marcat modificarea radicală a pieţei de telefoane mobile, trimestrul trei fiind cel când producătorul sud-coreean Samsung a ajuns pe primul loc în topul vânzărilor de smartphone-uri. Apple a replicat cu iPhone 4S, dar rezultatele bătăliei finale vor apărea abia la începutul lui 2012, când producătorii vor face bilanţul vânzărilor. Sud-coreenii au mizat pe cele două nave amiral - Samsung Galaxy  SII şi Galaxy Nexus -, în timp ce Apple a avut succes cu noul 4S. Potrivit Reuters, firma fondată de Steve Jobs estimează că vânzările din perioada Sărbătorilor de iarnă vor ajunge la aproape 28 de milioane de unităţi, o creştere de 70% faţă de trimestrul IV al anului trecut.

În acelaşi timp, deşi lider la numărul total de terminale vândute, Samsung nu reuşeşte să rivalizeze cu americanii în ceea ce priveşte vânzările individuale. Astfel, Galaxy SII, cel mai apreciat produs al asiaticilor, a ajuns anul acesta la 10 milioane de bucăţi vândute, mult sub cele ale iPhone. Sărbătorile vor fi definitorii şi pentru stabilizarea poziţiei pe piaţă a lui Galaxy Nexus, primul telefon cu sistem de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich şi cu specificaţii tehnice mult peste cele de pe iPhone 4S.

Alternative ieftine

Deşi sunt considerate cadourile perfecte, aceste gadgeturi nu sunt deloc ieftine însă. Un Samsung Galaxy Nexus ajunge la 2.500 de lei în varianta fără abonament, Samsung Galaxy SII costă 2.000 de lei, iar iPhone 4S trece şi el de suma de 2.000 de lei.

Astfel, pe multe dintre pieţele „ieftine" producătorii mai modeşti pot avea succes. Chinezii de la Huawei şi ZTE au un raport calitate-preţ competitiv, iar românii au intrat şi ei pe această piaţă, smartphone-urile de la Allview fiiind o alternativă de luat în seamă pentru cei cu buzunare mai puţin largi. Variante nu atât de „cool", dar care intră în categoria telefoanelor care-şi fac treaba atunci când li se cere.

Vor românii telefoane ieftine, totuşi? De exemplu, la Cosmote cele mai vândute smartphone-uri de top au fost, în ordine aleatorie, iPhone 4S, iPhone 4, Samsung Galaxy SII, Samsung Galaxy S Plus şi Nokia N8, iar în categoria telefoanelor inteligente din segmentul mediu al pieţei, Samsung a acaparat alegerile utilizatorilor operatorului mobil: modelele S5670 Galaxy Fit şi S5260 Star II, alături de Nokia 500.

2011 a adus decăderea Nokia

Chiar dacă a introdus noi telefoane cu sistem de operare Windows, Nokia nu reuşeşte să-şi recapete poziţia de lider de piaţă pierdută în trimestrul II din 2011. Deşi rămân în top cu numărul total de terminale vândute, finlandezii sunt preferaţi în special pentru dispozitivele foarte ieftine, care nu consolidează însă puterea comercială a producătorului. Potrivit ultimelor date, în Marea Britanie, Nokia Lumia 800 este abia al şaselea telefon ca popularitate. Şi veştile proaste continuă: în ultimul trimestru, vânzările finlandezilor vor scădea cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

28 de milioane de telefoane iPhone estimează Apple că ar vinde în ultimul trimestru din 2011.

Baterii cu hidrogen pentru iPhone şi iPad

Apple ar putea dezvolta pe viitor baterii pentru terminalele sale mobile care să folosească tehnologia celulelor de hidrogen. Două documente depuse de firma californiană la biroul american de „Patente şi mărci înregistrate" îi deconspiră intenţiile de viitor, şi anume „eliminarea bateriilor mari, grele şi ineficiente".

Potrivit cotidianul britanic „The Daily Telegraph", Apple doreşte să introducă tehnologia care transformă hidrogenul şi oxigenul în apă şi în energie electrică. Gigantul tehnologiei a scris în cererea sa că „aceste celule de combustibil pot atinge niveluri foarte mari de densitate electrică, care vor ajuta funcţionarea continuă a dispozitivelor electronice fără a fi nevoie de încărcare vreme de zile sau chiar săptămâni". De asemenea, menţionează inginerii Apple, bateriile cu hidrogen ar putea fi mai mici şi mai uşoare decât acumulatorii obişnuiţi de acum. Introducerea acestor dispozitive ar putea rezolva una din marile probleme ale smartpho­ne-urilor, care sunt mari consumatoare de energie.

Pe lângă această motivaţie, Apple menţionează în cererile sale că tehnologia cu hidrogen va elibera SUA de „nevoia de a folosi combustibili fosili care ne obligă să menţinem relaţii complicate cu guvernele din Orientul Mijlociu" şi s-ar putea evita catastrofe naturale cauzate de scurgerile de petrol.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite