Ambasadoarea Sloveniei în Japonia îşi cere scuze public pentru că a semnat ACTA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorea Sloveniei în Japonia, Helena Drnovsek Zorko, şi-a cerut scuze în mod public pentru că a semnat în necunoştinţă de cauză textul tratatului internaţional împotriva contrafacerii, ACTA.

Ea a admis faptul că Guvernul sloven a însărcinat-o să semneze şi că, din cauza unei „indiferenţe civice" a semnat fără să ştie prea bine ce are în faţă. Ambasadoarea a fost asaltată cu email-uri de la sloveni care o criticau pentru faptul că a semnat.

Iată mai jos o parte din mesajul Helenei Drnovsek Zorko:


„Joi, 26 ianuarie 2012, am semnat Acordul Internaţional împotriva Contrafacerii în numele Sloveniei, urmând directivele guvernului sloven. [...] Această scrisoare clarifică faptul că am semnat deoarece am fost instruită să fac acest lucru şi pentru că este o responsabilitate de muncă.

Totuşi, de ce am semnat ACTA? În fiecare zi se adună un baraj de întrebări pe email-ul meu şi pe pagina de Facebook de la oameni liniştiţi şi cu bun-simţ, care nu au înţeles de ce am semnat un tratat care afectează atât de mult statul şi cetăţenii lui. Prin acest răspuns, doresc să le ofer explicaţii tuturor.

Am semnat ACTA dintr-o indiferenţă civică.. Mai simplu, nu am făcut legătura între acordul pe care l-am semnat cu acordul pe care, după opinia mea civică, limitează şi opreşte libertatea de asociere în cea mai mare reţea din istoria umanităţii şi astfel limitează viitorul copiilor noştri. [...]

În primul rând îmi cer scuze copiilor mei. Vreau să-mi cer scuze şi celor care mi-au trimis mesaje. Am dus la bun sfârşit îndatoririle mele oficiale, dar nu şi pe cele civice. Am ratat oportunitatea de a lupta.

[...] Consider decizia de a semna tratatul drept un pericol la adresa democraţiei din Slovenia. [...] Sâmbătă, 4 februarie, va fi un protest în capitala Liubliana. Adevărata îngrijorare şi determinare ale celor care cred că acordul ar trebui oprit se va vedea în numărul de oameni care vor participa. Aş vrea să rog pe oricine să participe în numele meu.

Fie ca exemplul meu să fie o poveste care să ne amintească uneori cât de uşor putem lua decizii eronate, dacă ne permitem să greşim. Şi dacă nu se întâmpla altceva după aceea, somnul nostru este foarte dificil. ".


Citeşte aici textul complet al declaraţiei în limba engleză

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite