A „preparat“ supă de creier pentru a număra neuronii din creierul uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până de curând, cercetătorii credeau că oamenii au 100 de miliarde de neuroni, dar o doctoriţă din Brazilia a început să analizeze această cifră şi a descoperit că nu există o sursă sigură a informaţiei.

Doctorul Suzana Herculano-Houzel a început în acel moment o cercetare mai puţin ortodoxă, dar care a adus rezultate surprinzătoare, scrie „The Guardian". Ea a luat patru creiere de la bărbaţi adulţi, cu vârsta de 50, 51, 54 şi respectiv 71 de ani, care au murit de boli non-neurologice, şi le-a transformat într-un fel de „supă de creier".

„Mi-a luat câteva luni să mă împac cu gândul că voi lua creierul cuiva şi-l voi transforma în supă", a declarat brazilianca.

Metoda folosită a implicat dizolvarea membranelor celulelor pentru a crea un mix omogen. Apoi, a luat o mostră de supă, a numărat nucleele celulelor care aparţineau neuronilor şi, folosind o metodă matematică, a ajuns la o cifră finală proporţională. Avantajul acestei tehnici este faptul că până acum erau număraţi neuronii dintr-o parte a creierului şi se presupunea că şi în cealaltă parte este exact acelaşi număr.

„Am descoperit că media a fost de 86 de miliarde de neuroni. Niciunul din creiere nu are 100 de miliarde. Poate nu pare un număr prea mare, dar 14 miliarde de neuroni au babuinii, iar gorilele au 28 de miliarde de neuroni. Aşadar, e o diferenţă mare", a declarat Herculano-Houzel.

Potrivit „The Guardian", marea întrebare este ce face creierul nostru mai special. Doctorul brazilian spune că mintea noastră se aseamănă cu cea a primatelor, dar diferenţa neuronală este mult mai mare. Suzana Herculano-Houzel a estimat că 20-25% din energia noastră este consumată pe alimentarea creierului.

Întrebarea finală rămâne, de unde a apărut cifra de 100 de miliarde?

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite