A fost descoperit cel mai vechi calendar mayaș. „Sfârșitul lumii“ se amână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii au descoperit o mică încăpere în ruinele unui templu mayaș, unde scribii regatului foloseau table pentru a monitoriza evenimentele astronomice și pe care țineau și ajustau calendarul civilizației mayașe. Este cel mai vechi calendar mayaș descoperit până acum, care datează de acum 1.200 de ani.

Oamenii de știință știau deja că mayașii aveau un sistem astronomic complicat și că analizau în permanență calendarul, dar cele mai vechi descoperiri datau de acum 600 de ani, notează Associated Press. 

Calculele astronomice erau cheia calendarului mayaș, care a primit multă atenție în ultima vreme, datorită teoriilor conform cărora ar prezice sfârșitul lumii în 2012, dată la care calculele civilizației din America de Sud s-ar încheia. Cu toate acestea, experții spun că noile date descoperite ar extinde calculele mayașilor mai departe de 6.000 de ani, anul 2012 neavând nicio însemnătate specială.

Camera scribului avea aproximativ 2 metri pătrați și face parte dintr-un complex mai mare de ruine mayașe descoperite în pădurile tropicale din Xultun, Guatemala. Pereții conțin portrete ale unui rege, în timp ce stă așezat și alte imagini, dar acestea, spun cercetătorii, nu au legătură cu astronomia.

Un alt perete conține un calendar bazat pe fazele Lunii, care se întinde pe 13 ani. Cercetătorii spun că ar fi putut fi folosit pentru a vedea ce zeitate protejează mayașii, în funcție de ce fază a Lunii este. De asemenea, un alt perete, pentru care nu există încă o explicație, cuprinde numere pentru patru perioade de timp, care se întinde de la 935 la 6.700 de ani.

Cei care au descoperit camera de calcule au fost Anthony Aveni de la Universitatea din Hamilton, New York (SUA) și William Saturno de la Universitatea din Boston.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite