ATENŢIE Majoritatea aplicaţiilor gratuite pentru Android obţin date private fără acordul utilizatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O investigație a postului de televiziune britanic Channel 4 a arătat că majoritatea celor mai populare aplicații gratuite pentru telefoanele inteligente cu Android conțin un cod de programare care reține datele utilizatorilor și agenda acestora, fără acordul prealabil al celui sau celei care a descărcat aplicația.

Programe cum ar fi popularul joc Fruit Ninja au un cod secret care „scurge" date private rețelei de publicitate MobClix, scrie "The Daily Mail". Analiza a fost realizată de firma MWR Security, folosind „hackeri etici".

În momentul descărcării aplicației, utilizatorii îi dau voie să acceseze funcțiile dispozitivului, dar nu și informațiile private. De asemenea, codul reține și locul unde se află persoanele. Nu este clar pentru ce sunt folosite acestea, dar stocarea datelor pentru campanii de marketing sau de publicitate este o practică despre care se spune că ar fi lipsită de etică.

Pe lângă Fruit Ninja, unul din hackerii care au spart codul de programare al aplicațiilor, a descoperit că majoritatea programelor din topul 50 al celor mai descărcate conțin astfel de probleme.

Descoperirea a făcut-o să reacționeze chiar pe vicepreședintele Comisiei Europene, Viviane Reding, care a spus că „te țintesc, te urmăresc, obțin informații despre prietenii tăi, despre locurile unde mergi, despre preferințele tale. Acest lucru mă îngrijorează și este împotriva legii, deoarece nimeni nu are voie să obțină date personale fără acordul utilizatorilor. Dacă tu vrei să-ți dai datele după ce ești întrebat, foarte bine, ești un adult responsabil".

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite