ATENŢIE Crăciunul – perioada favorită a escrocilor online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crăciunul este perioada favorită a hoţilor online
Crăciunul este perioada favorită a hoţilor online

Crăciunul poate fi o perioadă de sărbătoare, dar pentru unii escroci este timpul potrivit pentru a scoate bani de la oameni naivi şi necunoscători în privinţa tehnologiei. Compania McAfee, specializată în securitate online, a realizat o listă de posibile înşelătorii online care s-ar putea petrece în perioada Sărbătorilor. Pericolul nu este iminent, iar cel mai simplu sfat este o atenţie crescută.

Aplicaţii „malware" pentru telefoanele mobile


Un sondaj recent din Statele Unite a arătat că 52,6% din utilizatorii de smartphone-uri au declarat că vor face cumpărături online cu ajutorul gadgeturilor sau pur şi simplu vor cerceta piaţa pentru posibile oferte.

În plus, aplicaţiile malware ţintite către dispozitivele mobile sunt un mai mare risc pe cele cu sistem de operare Android, acestea primind cu 76% mai multe atacuri decât anul trecut. În privinţa acestor aplicaţii care, dacă sunt descărcate în telefon, pot duce la pierderea datelor personale şi chiar la blocarea dispozitivului, o nouă modă este folosirea unor coduri de bare special concepute pentru telefoanele mobile şi care conţin astfel de software-uri.

Aplicaţiile gratuite

Apple revizuieşte toate aplicaţiile care sunt înărcate pe magazinul lor online, dar Android este o piaţă liberă. De multe ori, spune McAfee, aplicaţiile care pot fura date sau care ar putea trimite mesaje text foarte scumpe. Anul trecut, 4,6 milioane de utilizatori au descărcat un fundal pentru telefon şi au trimis datele personale către un site din China.

Promoţii şi concursuri pe Facebook

Cine nu doreşte să câştige ceva fără muncă? În ultimii ani, escrocii online au fost atraşi de către Facebook, mai ales că utilizatorii sunt foarte uşor de păcălit dacă un prieten a accesat un link de acest fel. O înşelătorie recentă îndemna oamenii să aplice pentru două bilete de avion gratuite, dar odată intraţi în acea pagina erau rugaţi să completeze mai multe formulare cu date personale.

Antivirusuri false

Numite aplicaţii „scareware", acestea păcălesc utilizatorul spunându-i că telefonul sau calculatorul său poate fi atacat de viruşi periculoşi sau este deja infectat. Aceasta este una dintre cele mai frecvente înşelătorii online, McAfee raportând anul trecut că 23% din linkurile periculoase de pe internet sunt de tip scareware.

Fundal de Sărbătoare

Screensaver-ul de Sărbători este o obişnuinţă pentru unii utilizatori care doresc să îşi orneze calculatorul. De exemplu, dacă se caută pe Google un screensaver cu Moş Crăciun şi rezultatul este unul care spune „fly with Santa in 3D" (zboară tridimensional cu Moş Crăciun) conţine viruşi. De asemenea, periculoase pot fi şi tonurile de apel sau felicitările online.

Malware pentru computerele Apple

Până de curând utilizatorii de computere Mac erau liniştiţi, deoarece viruşii nu aveau efect asupra lor, dar în ultima vreme au apărut şi aplicaţii care ţintesc direct în produsele firmei californiene. 5.000 de aplicaţii malware au fost identificate de către McAfee, iar numărul acestora creşte cu 10% în fiecare lună.

Phising-ul de Sărbători

Phising-ul este acţiunea de a convinge utilizatorii să-şi ofere informaţiile personale şi să realizeze acţiuni pe care nu le-ar face în mod normal. În această perioadă, escrocii realizează e-mailuri bine construite şi mesaje pe reţelele sociale care pot păcăli utilizatorii plini de spiritul Sărbătorilor şi care nu cred că ar putea fi victimele unei asemenea înşelătorii. Prea mult spirit de Crăciun poate trimite toate datele personale într-un server chinezesc.
Printre cele mai populare mesaje de phising de Sărbători sunt emailurile de la bănci false, în ultimele două luni McAfee identficând 2.700 astfel de mesaje. De asemenea, smishing-ul, adică trimiterea de SMS-uri care cer utilizatorului să ofere un cod de reîncărcare sau le spune că au câştigat la loterie, sunt o mare problemă în această perioadă.

Cupoanele online

63% din internauţi caută oferte de Sărbători şi cupoane de reduceri în această perioadă. 17,3% din aceştia folosesc smartphone-urile, iar 21,5% tabletele. Una din escrocheriile la modă este oferirea unui iPad, dar din lăcomie utilizatorii şi-ar putea pierde datele.

Clientul misterios

Multe din firmele de cercetare folosesc această tehnică: o persoană obişnuită este client sub acoperire şi studiază comportamentul vânzătorilor sau tendinţele cumpărătorilor. Însă unele mesaje trimise internauţilor conţin oferte de a deveni client misterios, dar evident totul vine cu un preţ: în schimbul unei sume de bani, utilizatorii trebuie să-şi ofere datele personale şi contul bancar.

"Sunt plecat de acasă"

Aveţi grijă la ce mesaje scrieţi pe reţelele de socializare. Dacă anunţaţi că plecaţi în vacanţă şi aveţi mulţi prieteni necunoscuţi, aţi putea deveni victima hoţilor. Aceştia abia aşteaptă ca locuinţa să fie goală şi să aibă o pradă sigură.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite