100 de personalităţi într-un singur corp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judy, o tânără care suferă de bulimie, şi homosexualul Ken sunt doar două dintre „măştile“ englezoaicei Kim Noble. Pictoriţa Kim Noble în vârstă de 50 de ani, din Londra (Marea Britanie), suferă de o afecţiune numită tulburare disociativă de identitate.

Acest lucru înseamnă că mai multe identităţi distincte coexistă într-un singur individ. Kim povesteşte în cartea sa „All of Me" că adună mai mult de 100 de „bucăţi" ­într-un singur corp. Personalităţile ei sunt total diferite, au nume proprii, diverse vârste şi comportamente. Astfel, Kim este, pe rând, copil, bărbat sau femeie.

Această afecţiune a fost declanşată în copilărie, din cauza unor „turbulenţe". Mai exact, la vârsta de 3 ani a fost abuzată de mai multe ori, generând un context prielnic dezvoltării personalităţii multiple.  Personalitatea dominantă a lui Kim este întruchipată de Patricia, o femeie modernă, plină de energie, aparent fără vreo problemă. Atunci când se întâlneşte cu oamenii, preferă să se prezinte drept Patricia, şi nu cu numele real. „Nu-mi place să mi se spună Kim, dar m-am obişnuit. Eu sunt Patricia", a declarat femeia pentru „The Guardian". Frecvent ­este şi Judy, bolnavă de bulimie, iar uneori îşi ia personalitatea unui homosexual.

Niciuna dintre „feţe" nu persistă toată ziua. De-a lungul a 24 de ore au loc trei-patru schimbări ale personalităţii, după cum ea însăşi povesteşte. „Într-una din zile, «Spiritul Apei» a făcut baie. Altă personalitate a pictat, se poate să fi fost Abi. Apoi, o altă persoană a făcut curat în casă, a dat cu aspiratorul. Totuşi, nimeni nu vrea să aibă grijă şi de grădină", a mărturisit Kim Noble.

Valerie Sinason, primul psihoterapeut al femeii, ­descrie afecţiunea de care suferă aceasta drept o „metodă extrem de creativă de a supravieţui". Ea a mai spus că îi admiră pe pacienţii care reuşesc să depăşească momente traumatizante şi să se mobilizeze.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite