200 de nopţi cu "psihologul muzical"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Partoş are vineri ediţia cu numărul 200 a emisiunii sale radiofonice Andrei Partoş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de radio de la noi şi un mare iubitor al muzicii de

Andrei Partoş are vineri ediţia cu numărul 200 a emisiunii sale radiofonice

Andrei Partoş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de radio de la noi şi un mare iubitor al muzicii de calitate, marchează în această săptămână un moment important pentru cariera sa: emisiunea Psihologul muzical, pe care o realizează şi o produce La Radio România Actualităţi, ajunge la ediţia cu nr. 200. Tot atâtea nopţi de vineri petrecute în studio, fără nicio absenţă!

- De câţi ani te ocupi de radio?

Oficial, am debutat în 1979, la Radio România Actualităţi de azi. Am trecut prin toate formele de activitate. Am făcut reportaje pe teren pentru emisiuni de tineret, rubrici muzicale, emisiuni întregi. Era perioada "conservelor", în direct nu erai mai deloc. La Radio Vacanţa Costineşti am făcut numai în direct, câte 6-7 ore pe zi. De la anunţuri de copii pierduţi la dedicaţii muzicale, ştiri sportive şi revista presei, de la interviuri cu vedete la prezentarea unor albume rare din pop-rock-ul mondial. Era singurul radio din ţara asta care funcţiona fără cenzură. Ceea ce a contat enorm din acea experienţă a fost contactul permanent cu ascultătorii care veneau la Radio şi propuneau, cereau, întrebau.

- De ce n-ai renunţat niciodată la radio pentru tv.?

Nu m-am considerat niciodată om de televiziune. Forma de comunicare prin voce mi se pare mult mai eficientă, mai reală, mai nealterată. Am avut câteva tentative de emisiuni sau rubrici tv. şi, văzând de câtă lume depind, câţi factori pot influenţa mesajul şi prestaţia, am renunţat fără regrete. Radioul este o mare iubire. Prima a fost discoteca, a doua şi ultima radioul. Dar am avut şi o amantă, presa scrisă!

- Cum alegi muzica pentru emisiuni? Ai preferinţe, eviţi anumite genuri?

În 90% din ediţii am avut invitaţi. Din toate domeniile. S-a cântat şi în direct, cu chitara sau cu trupa completă, cum a fost Hara, Mike Godoroja &Blue Spirit. Întotdeauna, muzica aleasă de musafiri sau creată de ei ocupă primele 2-3 ore. Apoi reperele istoriei, strict din ziua cu pricina, pop-rock, blues, folk, country, din diferite decenii, solicitările ascultătorilor exprimate telefonic, prin mail şi SMS, cam 150 pe noapte. Rubrica "Europa cântă" conţine hituri vechi şi noi. "Căsuţa cu rarităţi" îmi permite să propun muzică ocolită de colegi sau pur şi simplu considerată de mine ca utilă pentru o bună informare muzicală. Este şi un Top Sentimental din toate timpurile - a ajuns la peste 400 de titluri, propuse de ascultători. Nu difuzez în mod ferm, din convingere, manele!.

- Cum ţi se pare domeniul muzical la ora actuală?

În mod cert resimt o perioadă subţire într-ale creaţiei. Şi nu doar la noi. Revin refrenele trecutului. Coverul domneşte în multe clasamente. Se copiază enorm, se fură mult, în lipsa unei legislaţii clare. Faptul că biletele la The Rolling Stones s-au cam terminat exprimă nevoia publicului de repere sigure. Mă bucur că avem aproape săptămânal un eveniment intern sau internaţional. Un important segment al publicului merge spre cluburile mari, spre D.J.-ii de valoare, alţii au rămas fideli rock-ului sau bluesului clasic. Folk-ul nu cedează şi va exista până dispare chitara de pe piaţă. Pe unii tineri, muzica îi umanizează, pe alţii îi alienează.

- Cum sărbătoreşti cele 200 de ediţii?

Cu ascultătorii de acasă, dar şi din studio. S-au înscris peste 150. Au rămas 7, pe categorii de vârste, de la 20 la peste 70. Postul public are această obligaţie,de a nu avea un target de vârstă limitat.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite