Andreea Marin a depus astăzi un memorandum la Ministerul Sănătății. Vezi care este motivul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Marin este preşedintele Fundaţiei „Preţuieşte Viaţa“ şi Ambasador al campaniei Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013
Andreea Marin este preşedintele Fundaţiei „Preţuieşte Viaţa“ şi Ambasador al campaniei Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013

Andreea Marin Bănică, în calitate de preşedinte al Fundaţiei „Preţuieşte Viaţa", a depus astăzi la sediul Ministerului Sănătăţii memorandumul „Spune DA dreptului copiilor români de a fi protejaţi împotriva bolilor pneumococice!", cerând reprezentanţilor statului să ia măsuri pentru realizarea unui plan naţional de imunizare împotriva acestor boli.

Bolile pneumococice sunt, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, principala cauză de deces la copiii mai mici de un an, din categoria bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Provocate de o bacterie numită Streptococus pneumoniae, acestea pot varia de la otită medie acută, sinuzită, conjunctivită și până la pneumonie și meningită (ultimele două având un grad ridicat de mortalitate infantilă).

Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenire
În lume, în fiecare an, pneumococul provoacă anual peste 14,5 milioane de episoade de boli pneumococice grave la copiii mai mici de 5 ani. Dintre aceştia, aproximativ 1 milion mor în fiecare an. În țara noastră, unu din cinci copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică, în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotic este în creştere.
Cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor pneumococice invazive este vaccinarea (conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii). Dacă în 23 de state europene, copiii sunt protejaţi împotriva bolilor pneumococice prin programe de vaccinare derulate de autorităţi, în România nu se întâmplă acest lucru.

„Amenințare pentru cei aproximativ 200.000 de copii care se nasc anual"

„În orice stat european, prevenţia bolilor grave care afectează sănătatea şi viaţa copiilor mici este o prioritate pentru autorităţile publice. În medie, România cheltuie pentru programe cu sănătatea publică de zeci de ori mai puţin decât state precum Olanda, Franţa, Finlanda sau Germania. Este momentul să cerem autorităţilor să se implice în prevenirea bolilor pneumococice, principala ameninţare la adresa celor aproximativ 200.000 de copii care vin pe lume în fiecare an în ţara noastră, şi să identificăm împreună soluţii pentru ca, începând din 2013, copiii noştri să fie protejaţi împotriva bolilor pneumococice", a declarat Andreea Marin, preşedintele Fundaţiei „Preţuieşte Viaţa" şi Ambasador al campaniei Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013, o iniţiativă susţinută de opt organizaţii ale societăţii civile şi asociaţii profesionale de medici, care a fost lansată astăzi.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite