Te vom iubi mereu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florian Pittiş a fost condus pe ultimul drum de sute de prieteni şi fani Ploaia mocnită şi frigul de ieri nu au reuşit să ţină departe sutele de oameni care au umplut foaierul

Florian Pittiş a fost condus pe ultimul drum de sute de prieteni şi fani

Ploaia mocnită şi frigul de ieri nu au reuşit să ţină departe sutele de oameni care au umplut foaierul Teatrului Bulandra şi trotuarul din faţa clădirii, pentru a asista la slujba de înmormântare a lui Florian Pittiş. Artişti, oameni de cultură, politicieni şi foarte mulţi tineri au venit cu inimile frânte de durere pentru a-i aduce un ultim omagiu "Moţului".

Actorul, cântăreţul şi omul de radio Florian Pittiş a fost înmormântat, ieri, în Cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea Artiştilor. Slujba de înmormântare a fost ţinută de un sobor de preoţi, veniţi special de la Mănăstirea Plumbuita, în foaierul Teatrului Bulandra, unde actorul a primit ultimele omagii de la cei care l-au iubit.
Actorul a fost aplaudat de cei pentru care el, Pittiş, "a fost un simbol al libertăţii de a gândi". În jurul orei 13.00, circulaţia pe strada General Berthelot a fost întreruptă, pentru că, în drum spre cimitir, cortegiul funerar s-a oprit în faţa Radiodifuziunii Române.

Printre cei care au venit să îi aducă un ultim omagiu lui Pittiş s-au numărat Ştefan Bănică jr, Margareta Pâslaru, dar şi preşedintele PSD, Mircea Geoană, omul de afaceri Peter Imre şi finanţatorul Rapidului, George Copos.

Cimitirul Bellu, neîncăpător

Alte sute de oameni au luat parte la slujba ce a avut loc în cimitir, printre care folkistul Nicu Alifantis şi artistul Virgil Ianţu. Dispariţia lui Pittiş a lăsat un gol imens în sufletele prietenilor din radio şi din muzică, dar şi în cele ale fanilor. Pe o ploaie care deja devenise torenţială, actorul a fost adus pentru a fi înmormântat pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu. El a fost purtat pe braţe, ca un adevărat rege, de un grup de masoni. Un cordon de jandarmi a asigurat "păstrarea distanţei" faţă de locul de veci a celor care nu făceau parte dintre apropiaţi sau din familie. Cu inimile împietrite de durere, soţia şi câţiva apropiaţi priveau neputincioşi cum "regele folkului" părăseşte această lume. Printre cei care i-au adus ultimele omagii, pe aleile cimitirului care deveniseră neîncăpătoare, au fost şi suporterii echipei de fotbal Rapid Bucureşti, care au cântat imnul clubului după terminarea ceremoniei şi au scandat "Te vom iubi mereu!"

Doborât de cancer

Florian Pittiş s-a stins duminică, în jurul orei 15, la Institutul Oncologic Fundeni, unde era internat de două săptămâni. Cancerul de prostată de care suferea s-a transformat în metastaze multiple, iar starea lui s-a agravat de la o zi la alta. Actorul a fost internat, lunea trecută, de urgenţă, la Institutul Oncologic Fundeni, după ce cu o săptămână înainte, tot aici, făcuse un set de analize.

Un post de radio îi va purta numele

După căderea regimului comunist, Florian Pittiş a devenit directorul Canalului Tineret al Radiodifuziunii Române, urmând ca apoi să devină director al postului de radio Radio3net.ro, ce emite exclusiv pe internet.
Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) a anunţat schimbarea denumirii postului Radio3net, înfiinţat şi condus de Florian Pittiş, în Radio3net - Florian Pittiş.

Înmormântat cu onoruri masonice

Numai este un secret pentru nimeni că "Moţu" Pittiş era unul dintre membrii marcanţi ai Marii Loje Naţionale Române (MLNR). Evenimentul de ieri a adus în faţa Teatrului Bulandra, pe lângă mari personalităţi ale teatrului românesc, şi lideri ai MLNR. În ultimul timp, acesta îndeplinea funcţia de Mare purtător de cuvânt al MLNR. Fraţii masoni au ţinut a-şi lua la revedere printr-un lanţ simplu. Acest obicei, conform "canoanelor" masonice, se face la fiecare sfârşit de ţinută şi simbolizează întărirea legăturilor între toţi fraţii prezenţi la ţinută. În limbaj masonic, ţinuta este prima parte a unei întâlniri masonice. În mod obişnuit, după o ţinută are loc partea a doua, numită agapă. Ieri, acest lucru s-a desfăşurat pentru prima dată fără Moţu. Din partea bordului de conducere a Marii Loje Naţionale Române au putut fi zăriţi Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat, Costel Iancu, cât şi Pro Marele Maestru al MLNR, Ionel Marcu. Printre alte personalităţi de cultură şi mass-media care şi-au declarat apartenenţa la masonerie am reţinut şi figurile lui Virgil Ianţu şi Gabriel Giurgiu. Prin faţa catafalcului celui dispărut s-au perindat, pe lângă colegi de teatru şi cultură, şi oameni politici, precum Ion Iliescu sau Mircea Geoană. (Bogdan Luca)

"Moţu", evocat la Festivalul de folk "Poarta Sărutului"

Festivalul Naţional de Folk şi Baladă "Poarta Sărutului" de la Târgu Jiu va avea loc între 8 şi 10 august.
Trecerea în nefiinţă a lui Florian Pittiş va fi marcată printr-un moment de reculegere şi evocări, mai ales că printre participanţi se vor afla nume importante care au lucrat îndeaproape cu celebrul artist.

Şi în acest an, Festivalul Naţional de Folk se va ţine la Teatrul de vară, iar intrarea va fi liberă. Programul primelor două zile ale festivalului include concursul interpreţilor de folk, precum şi recitaluri extraordinare. Pe scenă vor urca unii dintre cei mai importanţi cântăreţi şi compozitori de muzică folk din ţară. În prima seară vor cânta Nicu Alifantis, Maria Gheorghiu şi Florin Camen. În cea de-a doua zi a festivalului, joi, vor susţine recitaluri Vasile Şeicaru şi Vlad Cnejevici, Tatiana Stepa şi Emeric Imre. Ediţia a VI-a a Festivalului Naţional de Folk "Poarta Sărutului" se va încheia vineri, când va avea loc festivitatea de premiere şi gala laureaţilor, iar, în recital, Ducu Bertzi va interpreta melodiile care l-au consacrat. (Mihaela Floroiu)

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite