BIOGRAFIE: Whitney Houston, cea mai premiată femeie din toate timpurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Whitney Elizabeth Houston (9 august 1963 - 11 februarie 2012 - după data din SUA) a fost cunoscută mai ales ca acriţă şi cântăreaţă, însă a mai performat şi ca producător şi model.

Diva americană este cea mai premiată femeie din toate timpurile, potrivit Cărţii Recordurilor. Printre lista ei de premii se numărăr: două premii Emmy, 6 premii Grammy, 30 de premii muzicale Billboard, 22 de premii American Music Awards, în total peste 415 de distincţii. Ea deţine şi recordul de cea mai bine vândută artistă muzicală a tuturor timpurulor, cu 170 de milioane de albume şi single-uri.

Vedetele despre moartea lui Whitney Houston: "O zi tristă pentru fanii muzicii". "Whitney Houston, o adevărată regină"

Inspirată de câteva voci proeminente din familie, inclusiv mama Cissy Houston şi naşa Aretha Franklin, Whitney Houston a început să cânte prima dată în corul de gosspel al bisericii, la vârsta de 11 ani. Câţiva ani mai târziu, mama ei a luat-o să cânte împreună în barurile de noapte şi New York. Acolo a descoperit-o Clive Davis, preşedintele Casei de discuri Arista Records. De la mijlocul anilor 1980 până la sfârşitul anilor 1990, ea a fost unul dintre cel mai bine vânduţi artişti.

În 1985, cântăreaţa îşi lansa albumul de debut, "Whitney Houston", care s-a vândut în milioane de unităţi şi a oferit hit după hit. "Saving All My Love for You" i-a adus primul Grammy, pentru cea mai bună artistă pop. Un alt album premiat cu mai multe discuri de platină, "Whitney", a fost lansat în 1987 şi a inclus hituri ca "Where Do Broken Hearts Go" şi "I Wanna Dance With Somebody", potrivit Mediafax.

Decizia de a nu urma cărarea muzicii soul a unor muzicieni precum Aretha Franklin i-a atras critici, fiindu-i reproşat că a renunţat la rădăcinile sale negre pentru a cânta muzică pop comercială. Cântăreaţa a fost de altfel huiduită în timpul galei Soul Train Awards din 1989.

Whitney Houston era aşteptată la petrecerea dinaintea Premiilor Grammy!

În 1992, diva americană s-a căsătorit cu "băiatul rău", fostul membru al New Edition Bobby Brown. De-a lungul timpului, el a fost arestat de mai multe ori, din diverse motive, de la conducere în stare de ebrietate la neachitarea pensiei alimentare. Cei doi au avut un copil, Bobbi Kristina, care s-a născut în 1993. Au divorţat în 2007.

În 1992, Whitney Houston devenea şi un star al cinematografiei, apărând alături de Kevin Costner în filmul "The Bodyguard", dând şi unul dintre cele mai memorabile cântece ale sale - un uimitor cover al piesei lui Dolly Parto "I Will Always Love You", care a stat săptămâni în şir în topuri şi a câştigat premiul Grammy pentru înregistrarea anului.

Whitney s-a întors pe marile ecrane în 1995 - 1996, cu "Unde ne sunt bărbaţii/ Waiting to Exhale" şi "Dragoste de înger/ The Preacher's Wife", ale căror coloane sonore au devenit albume, iar un alt hit, "My Love Is Your Love", din 1998, i-a adus un Grammy pentru cea mai bună artistă R&B.

VIDEO Cele mai îndrăgite piese ale divei Whitney Houston

Însă, în tot acest timp, Houston consuma droguri. Într-un interviu pentru Oprah Winfrey, ea dădea vina pe căsătoria ei turbulentă cu Brown, care a şi fost acuzat de violenţă domestică, în 1993. Houston a făcut de mai multe ori cure de dezintoxicare, în 2010 declarându-se vindecată de această dependenţă. "Cel mai mare diavol se află în mine. Nu-mi sunt nici cel mai bun prieten, nici cel mai mare duşman", spunea ea.

Însă spre sfârşitul carierei sale, Houston a devenit o şocantă poveste a modului în care drogurile pun stăpânire pe viaţă. Vânzările de albume au scăzut, hiturile au încetat să apară, imaginea ei odată perfectă a fost afectată de un comportament sălbatic şi apariţii în public bizare. A mărturisit public că a făcut abuz de cocaină, marijuana şi diverse medicamente, iar vocea sa a avut mult de suferit, până la punctul în care a fost nevoită să ia lecţii de canto din nou.

Top 10 melodii memorabile ale lui Whitney Houston

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite