Sindromul Mazăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre, Che Guevara de pe litoralul românesc
Radu Mazăre, Che Guevara de pe litoralul românesc

Excentricele apariţii ale primarului Constanţei au şocat de multe ori. Experţi afirmă că edilul e un personaj cu complexe de inferioritate, dar încearcă să epateze pentru a demonstra că deţine controlul în orice situaţie.

Vara aceasta a adus pe Litoral un spectacol al cărui personaj central a fost nimeni altul decât primarul Constanţei, excentricul Radu Mazăre. Edilul a defilat pe care alegorice timp de câteva săptămâni consecutiv, având costumaţii diferite: spartan, sultan, samurai şi maharajah. De asemenea, el a fost prezent şi la două prezentări de modă, tot în Mamaia, într-una purtând costumaţia unui aviator american din Primul Război Mondial, iar în cea de-a doua, pe cea a unui ţar.

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA O FOTOGALERIE!



Cea mai recentă apariţie a sa a fost weekendul trecut, când turiştii şi constănţenii prezenţi la închiderea „Fashion TV Summer Festival" l-au putut vedea pe Mazăre îmbrăcat ca rege al Scoţiei din secolele XV-XVI. „Sunt regele Scoţiei din 1600. Tot un luptător, un rege", a spus acesta după ce, în urmă cu câteva săptămâni declarase că ce i-a plăcut la ţinuta de maharajah a fost sabia, „pentru că un conducător fără să fie luptător şi să aibă grijă de supuşii lui nu este conducător".

A fost nazist, pirat şi toreador

De-a lungul timpului, excentricul edil al Constanţei a intrat şi în pielea celebrului James Bond, a fost protagonistul unui pictorial în care a jucat rolul lui Jack Sparrow, din filmul „Piraţii din Caraibe. De asemenea, creatorul de modă Cătălin Botezatu l-a ales ca manechin pentru una dintre prezentările sale de modă, în care Mazăre a purtat o ţinută de toreador.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre

CLICK PE FOTOGALERIE!

Radu Mazăre

Unele dintre costumaţiile adoptate de primarul Mazăre au creat mari controverse.Una dintre acestea a fost uniforma de ofiţer nazist, pe care a purtat-o în cadrul unei prezentări de de modă, unde a defilat alături de fiul său, Răducu, care a purtat aceeaşi uniformă de ordonanţă. Fotografiile cu această ţinută au făcut imediat înconjurul lumii, fiind acuzat şi cercetat pentru port de însemne naziste.

În ciuda acestui scandal, edilul nu se dezminte, una dintre ţinutele pentru care o a făcut o pasiune şi pe care o abordează frecvent are tot o temă army, stilul Che Guevara. De asemenea, un alt scandal a pornit în momentul în care Mazăre a pozat pentru revista „Playboy", în costumul lui Napoleon, alături de câteva nimfe, printre care şi Mădălina Pamfile, care la acel moment nu împlinise încă 18 ani. În urma acestui pictorial a apărut scandalul „eleva lui Mazăre".

Click pe imagini pentru a mări



„Caracter flamboyant"

Criticii de modă spun că personalitatea edilului îl „recomandă" ca model, deşi jobul său de zi cu zi presupune sobrietate. „Faptul că Radu Mazăre a apărut la o prezentare de modă şi a şi a defilat în diferite costumaţii, nu a este decât o simplă înţelegere între organizatori. O strategie de a promova. Nu este o practică în industrie", a declarat Irina Markovits, consultat de imagine şi stil. Potrivit acesteia, în general, „piesa de rezistenţă" a unei colecţii trebuie să aibă o legătură cu tema defilării şi se prezintă de obicei la început.

„La prezentările de modă, piesa de rezistenţă e purtată de manechinul care este şi imaginea acelei case de modă. Designerii nu folosesc persoanele publice pentru a-şi promova creaţiile. Nu este o modalitate care să se practice. De obicei, persoanele din această sferă sunt invitate în public. Radu Mazăre a apărut ca model în aceste defilării pur şi simplu pentru că a fost o decizie de organizare. De asemenea, el nu putea să lipsească mai ales că lui îi place să iasă în public, să se afişeze. Are foarte mare legătură şi cu caracterul lui foarte flamboyant", a mai precizat specialistul pentru „Adevărul".

Potrivit Irinei Markovits, tocmai acest lucru îl recomandă pe exentricul primar pentru a i se propune astfel de apariţii, nu doar la diverse evenimente legate de modă, ci şi în pictoriale. „Radu Mazăre reprezintă o excepţie. El nu este la fel ca ceilalţi primari, ci este un om care se îmbracă şi în viaţa de zi cu zi cameleonic. Nu este genul de primar care să se îmbrace în costum bleumarin. De aceea, lumea este deja obişnuită cu el şi cu stilul său excentric. Nu cred ca asta îl afecteză cu ceva. Lui îî place să se afişeze în public, să fie în centrul atenţiei, de aceea pentru el este ceva normal. Pentru el, a fi politician nu este în neconcordanţă cu a fi model", a conchis consultantul de stil.

Un tiran de bâlci

Apariţiile controversate sau cel puţin excentrice ale primarului Radu Mazăre nu se limitează la evenimentele mondene sau de promovare ale staţiunii Mamaia şi ale oraşului Constanţa. Edilul nu adoptă un stil conformist, ci, dimpotrivă, a făcut de multe ori paradă cu garderoba sa excentrică. Acest lucru, alături de personajele pe care primarul alege să le interpreteze în diferite ocazii spun despre acesta că are o personalitate histrionică, adică Mazăre este o persoană care încearcă mereu să fie în centrul atenţiei, susţin specialiştii.

Vrea să arate că este invincibil

„Este un individ căruia îi place să fie tot timpul în centrul atenţiei, care face lucruri demonstrativ excentrice, iar acestea conduc spre o personalitate histrionică. Este o persoană care simte nevoia să arate celorlalţi că el deţine puterea, controlul, că regulile sunt făcute pentru alţii.  Expunerea în diverse roluri, modul dezinvolt şi frecvenţa cu care apare confirmă nevoia imperioasă de valorizare, încercarea puerilă de a arăta celorlalţi că deţine controlul şi că este invincibil. Personajele alese sunt personaje semnificative de tirani, oameni care nu iartă, care stăpânesc şi decid pentru mulţime, dar sunt şi persoane care iubesc să fie adulate", a explicat psihologul Keren Rosner, pentru „Adevărul".

INFO

Potrivit specialistului, probabil că primarul Radu Mazăre se identifică cu aceste personaje pe care ajunge să le interpreteze, le admiră, le apreciază şi, posibil, să se simtă asemănător lor, chiar dacă, evident, la o scară mai mică. Totuşi, mai spune Rosner, surprinzător, Mazăre este acceptat şi integrat în peisajul mondeno-politic. „Uimitor este că realitatea îl lasă să trăiască în această lume fabuloasă creată de mintea lui. Există persoane care îl susţin, admiratoare care îi stimulează imaginaţia grandomană.

Megalomania lui este susţinută de reuşitele lui în sfera politică, de câştigurile lui şi de tot ceea ce face nestingherit. Lipsa de atitudine, de critică şi de sancţiune faţă de exagerările comportamentale apar ca un acord tacit al celorlalţi pentru el, ca o confirmare a reuşitei, a puterii sale", a explicat psihologul, acesta fiind probabil şi motivul pentru care apariţiile excentrice ale primarului au devenit o obişnuinţă.

Ostentativ, infantil şi grandoman



De asemenea, comportamentul lui Radu Mazăre sugerează faptul că acesta nu este o persoană empatică, care să exprime atitudini pozitive faţă de cei din jur. Acest lucru se poate înţelege şi din faptul că aproape fiecare apariţie nonconformistă este însoţită de declaraţii cel puţin ironice, de cele mai multe ori indirecte, la adresa adversarilor săi politici. 

„Clar este un individ care nu se cenzurează, lipsit de empatie şi compasiune. Fără să ţină cont de norme sau de limite, sfidează, epatează, adoptă un comportament ostentativ, agresiv, indecent, care conduce spre certificarea unui caracter infantil şi grandoman. Modalitatea lui de a se manifesta este în special în zone necompetitive, într-un mod strident, dar fără luptă, îi place riscul, dar nu în bătăliile cu adversari puternici, ci într-o formă artistică, boemă sau prin intimidare, sfidare. În general, aşa apare comportamentul unui om care simte complexul inferiorităţii şi care, inconştient, se străduieşte permanent să îşi demonstreze contrariul", a conchis psihologul Keren Rosner.

"Expunerea în diverse roluri, modul dezinvolt şi frecvenţa cu care apare confirmă nevoia imperioasă de valorizare, încercarea puerilă de a arăta celorlalţi că deţine controlul şi că este invincibil.''
Keren Rosner psiholog

Ipostazele lui Radu Mazăre
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite