România, a fi sau a nu fi la Eurovision?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai multe zvonuri privind neparticiparea României la concursul Eurovision 2012, care va avea loc la Baku, în Azerbaidjan, Dan Manoliu, seful Departamentului Divertisment din TVR, a declarat pentru „Adevărul" că o decizie va fi luată în această seară, când va avea o întâlnire cu Comitetul Director al SRTv. O decizie cel mai probabil favorabilă, crede el.

Acesta a recunoscut că participarea României a stat sub semnul întrebării, din cauza situaţiei finainciare dificile din ultima perioadă, mai ales în condiţiile în care numai taxa de participare este de 100.000 de euro, dar crede că decizia care va fi luată în această seară va fi una favorabilă. „Am luat legătura cu Jon Ola Sand, supervisorul Eurovision din partea EBU (European Broadcasting Union, organizatorul concursului - n.r.) şi am încercat să obţinem o reduce a taxei, dar nu am reuşit. La această taxă se adaugă organizarea Selecţiei Naţionale, apoi promovarea, plecarea la Baku, show-ul de acolo. E un efort financiar, dar ar fi păcat să nu mergem, România a ajuns mereu în finală, în ultimii ani", a declarat Dan Manoliu.


Acesta a declarat că, deşi lucrurile sunt făcute puţin din scurt, nu e târziu pentru organizarea Selecţiei Naţionale. Dan Manoliu mai spune că vor exista şi mici modificări în regulamentul Selecţiei. „Spre deosebire de anul trecut, nu vom cere doar melodii în primă audiţie, ci piese lansate sau difuzate după septembrie 2011, care pot fi deja hituri", a precizat el. Referitor la un zvon legat de participarea Innei ca reprezentantă a României la Eurovision, Manoliu a recunoscut că au existat discuţii, dar că solista a refuzat.


La cea de-a 57-a ediţie a concursului, care va avea loc la Baku, în Azerbaidjan, între 22 şi 26 mai, vor participa 42 de ţări. Sunt calificate direct în finală Azerbaidjan (ţara care a câştigat competiţia din 2011) şi Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie (ca state mari plătitoare). Semifinalale au loc pe 22 şi 24 mai, iar finala pe 26 mai.


Până acum, România a avut 13 participări la Eurovision. Cele mai bune performanţe au fost obţinute în 2005 - locul 3, câştigat de Luminiţa Anghel şi Sistem -, şi în 2010 - locul 3 obţinut de Paula Seling şi Ovi.

Participările României la Eurovision


1994 - Dublin, Irlanda

Prima participare a României la Eurovision. Dan Bittman, cu piesa „Dincolo de nori", s-a clasat pe locul 21.
1998 - Birmingham, Marea Britanie
Mălina Olinescu, cu melodia „Eu cred", s-a situat pe poziţia 22.
2000 - Stockholm, Suedia
România, reprezentată de trupa Taxi, cu piesa „Luna", a obţinut doar locul 17.
2002- Talin, Estonia
Monica Anghel şi Marcel Pavel, cu melodia „Tell Me Why", s-au clasat pe locul 8.
2003 - Riga, Letonia
Nicola a interpretat piesa „Don't Break My Heart" şi s-a clasat pe locul 10, însă România a obţinut la această ediţie cel mai mare punctaj de până atunci: 73 de puncte.
2004 - Istanbul, Turcia
Sanda Ladoşi a reprezentat România cu piesa „I Admit" şi a terminat concursul pe locul 18.
2005 - Kiev, Ucraina
Luminiţa Anghel şi Sistem, cu piesa „Let Me Try", compusă de Cristian Faur, s-au clasat pe locul al treilea, aceasta fiind cea mai bună performanţă a României de până acum.
2006 - Atena, Grecia
Mihai Trăistariu, cu piesa „Tornero", s-a situat pe locul 4, dar melodia sa a ajuns hit în toată Europa.
2007- Helsinki, Finlanda
Grupul Todomondo, cu piesa „Liubi, Liubi, I Love You", a ocupat locul 13.
2008 - Belgrad, Serbia
Nico şi Vlad Miriţă au trecut de semifinală, însă în finală piesa „Pe-o margine de lume" nu le-a adus decât locul 20.
2009 - Moscova, Rusia
Elena Gheorghe, cu piesa „The Balkan Girls", s-a situat pe locul 19.
2010 - Oslo, Norvegia
Paula Seling şi Ovi, cu melodia „Playing With Fire", au obţinut locul 3
2011 - Dusseldorf, Germania
Trupa Hotel FM, cu „Change", s-a clasat pe locul 17.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite