Rafală de abuzuri politice la Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupa Litesound a câştigat selecţia din Belarus după intervenţia preşedintelui ţării
Trupa Litesound a câştigat selecţia din Belarus după intervenţia preşedintelui ţării

În câteva republici din fosta Uniune Sovietică au izbucnit conflicte între ţările participante şi scandaluri legate de imixtiunea oamenilor politici în competiţia muzicală.

În ultimele zile, în Azerbaidjan (ţara-gazdă a celei de-a 57-a ediţii a Eurovisionului), Armenia, Belarus şi Ucraina, scandalurile s-au ţinut lanţ. Armenia a decis să se retragă în acest an din competiţie după ce preşedintele Azerbaidjanului a declarat că inamicul numărul unu pentru ţara sa îl reprezintă armenii din lumea întreagă.

Un alt preşedinte, de data aceasta cel al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a intervenit direct în Selecţia Naţională pentru Eurovision şi a decis să schimbe concurentul care urma să reprezinte ţara în competiţia internaţională. În tot acest timp, un politician naţionalist din Ucraina a stârnit controverse după ce a făcut câteva remarci rasiste la adresa concurentei de origine africană Gaitana, care va reprezenta ţara la Eurovision 2012.

Alena Lanskaya, câştigătoarea iniţială din Belarus



Conflict vechi

Conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan nu este nou, numai că anul acesta a avut consecinţe şi pe plan muzical, culminând cu retragerea Armeniei din concurs. De câţiva ani, cele două state îşi dispută controlul asupra provinciei Nagorno-Karabah, o regiune separatistă din Azerbaidjan, populată în majoritate de armeni.

„Armenia a luat decizia de a refuza să participe la ediţia din 2012 a concursului Eurovision de la Baku. Deşi autorităţile azere au oferit garanţii de securitate tuturor ţărilor participante, în urmă cu câteva zile, preşedintele Azerbaidjanului a făcut o excepţie pentru unul dintre aceste state, declarând că inamicul numărul unu pentru Azerbaidjan sunt armenii din lumea întreagă", a declarat directorul televiziunii publice din Armenia, care trebuia să transmită această competiţie muzicală.

Alena Lanskaya, câştigătoarea iniţială din Belarus

Gaitana, reprezentanta Ucrainei la Eurovision

„Nu există nicio logică să trimiţi un participant într-o ţară în care va fi primit ca un inamic", a adăugat el. Deşi European Broadcasting Union (EBU), care organizează Eurovisionul, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de această decizie, nu a reuşit să-i determine pe armeni să se răzgândească.

Ţara votează, preşedintele alege

În Belarus, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a considerat că printre atribuţiile sale se numără şi concursul muzical. El a decis să schimbe concurentul care urma să reprezinte ţara la Eurovision, în urma unor acuzaţii de fraudare a voturilor telefonice.

După aflarea câştigătorului pentru faza naţională a concursului, membrii trupei Litesound, clasată pe locul al doilea, au protestat şi au lansat acuzaţii de fraudare a voturilor. Astfel, voturile au fost numărate din nou, iar câştigătoarea iniţială, Alena Lanskaya, a pierdut posibilitatea de a reprezenta Belarusul în faţa formaţiei pop-rock Litesound.

„Mulţumim domnului preşedinte. El este cel care trebuie să primească toate creditele. Eram siguri că se va face dreptate, cu toţii am contribuit la asta. Este şi meritul poporului pentru triumful nostru", a declarat Dmitri Kariakin, solistul trupei, într-o conferinţă de presă.

Scandalurile sunt deja sinonime cu Eurovisionul, iar Ucraina este şi ea anul acesta implicată în unul, după declaraţiile rasiste ale unui politician din această ţară. „Milioane de telespectatori vor vedea Ucraina reprezentată de cineva care nu aparţine rasei noastre şi îşi vor imagina că Ucraina este undeva în Africa", a declarat Yury Sirotnyuk, membru al Partidului Libertăţii, făcând referire la Gaitana, mulatra care va reprezenta ţara la Eurovision 2012. Cântăreaţa de 32 de ani e născută în Kiev, dintr-un tată congolez şi o mamă ucraineancă. A copilărit în Congo înainte de a se muta în Ucraina, unde a devenit cunoscută cântând în limba ucraineană.

"Mulţumim domnului preşedinte. Eram siguri că se va face dreptate, cu toţii am contribuit la asta.''
Dmitri Kariakin solist Litesound

Evacuări forţate şi demolări

Guvernul Azerbaidjanului evacuează forţat proprietarii şi le dărâmă casele pentru proiecte de dezvoltare în Baku. Zeci de familii din patru cartiere ale capitalei au fost evacuate din zona în care se va organiza Eurovisionul, în mai. Fără să primească vreun avertisment şi de cele mai multe ori fără să apuce să-şi recupereze bunurile, oamenii au fost forţaţi să plece. Guvernul a refuzat să le plătească despăgubiri cetăţenilor.

Cliff Richard, marele nedreptăţit al concursului

Gaitana,  reprezentanta  Ucrainei la Eurovision

Cliff Richard

De-a lungul timpului, concursul Eurovision a fost marcat de numeroase scandaluri, multe dintre ele politice.

1 Cliff Richard a concurat la Eurovision în 1968, dar s-a clasat pe locul al doilea. Potrivit unui documentar recent, dictatorul Francisco Franco a fraudat concursul din 1968 pentru a revigora turismul Spaniei, care a câştigat atunci cu piesa „La La La", interpretată de Massiel.

2 În 2009, reprezentantul Georgiei a fost exclus din concurs pentru că piesa lui, „We Don't Wanna Put In", avea un puternic conţinut politic, ce reflecta problemele dintre Georgia şi Rusia printr-o serie de glume la adresa lui Vladimir Putin.

3 În 1978, televiziunea din Iordania (care transmitea evenimentul) nu a difuzat imagini cu reprezentantul Israelului, din cauza neînţelegerilor dintre cele două state. Telespectatorii au urmărit, în schimb, imagini cu flori.

4 În 2007, Israelul a fost reprezentat de trupa Teapacks, cu piesa „Push The Button", care îl ataca pe preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad.

5 În 1960, în timpul Războiului Colonial, mai mulţi reprezentanţi ai Portugaliei au reuşit să „fenteze" cenzura, introducând în cântece de dragoste metafore ce făceau referire la libertate.

6 În 1973, reprezentantul Israelului a cântat piesa „Supunere" purtând o vestă antiglonţ, ca semn de protest faţă de masacrul palestinian de la Olimpiada de la München, unde atleţii israelieni au fost ucişi.

7 În 1976, televiziunea din Turcia a refuzat să difuzeze cântecul Greciei, „My Lady, My Lady", pretextând că melodia face referire la invazia Ciprului de către turci.

8 În 1963, în timp ce Norvegia anunţa notele, transmisiunea a fost întreruptă sub pretextul unor probleme tehnice. Când s-a reluat legătura, voturile erau diferite şi au schimbat rezultatul final.

9 În 1981, la începutul mandatului lui Ronald Reagan, Luxemburg a intrat în concurs cu o piesă care era un atac la adresa statului american: „Maybe It Isn't America" („Poate nu este America").

10 Cel mai controversat gest politic de la Eurovision a rămas însă cel al Israelului, în 2000, când, la finalul piesei, artiştii au fluturat steagul sirian şi au cerut să fie pace.

Cliff Richard

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite