Puya: „Ar fi o tâmpenie să încerc să-i mulţumesc pe toţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu „tupeul de borfaş“ nealterat, Puya debutează la Romanian Music Awards, ca prezentator. Pe 16 septembrie, la Braşov, alături de Cosmina Păsărin, Puya va face oficiile de gazdă a celor mai importante premii din industria muzicii româneşti – Romanian Music Awards.

„Adevărul": Ce reprezintă pentru tine Romanian Music Awards?

Puya:
O provocare. Este prima experienţă de acest fel, am ceva emoţii. Dar sunt constructive. Fără ele, fără ele am fi cam plictisiţi.
Ce îţi place şi ce nu la coprezentatoarea ta, Cosmina Păsărin?
Ea se pricepe mai bine la chestia asta, am văzut-o de mai multe ori în club, ca MC. Ce nu-mi place, nu ştiu. N-am analizat-o atât de bine încât să-i văd defectele. Oricum, cred că vom face echipă bună.

Aţi discutat, să puneţi la punct nişte glume, nişte momente sau va fi totul spontan?

Nu, o să facem ca o trupă de stand-up comedy. Eu merg mai mult pe chestiile spontane, pentru că ies cel mai bine. Probabil o să avem nişte linii, nu m-am gândit încă, dar cred că multe dintre chestii o să le facem la faţa locului.

Ai votat la RMA?

Nu.

Eşti nominalizat la categoriile Best album şi Best hip-hop. Unde ai prefera să fii câştigător?

Nu sunt omul premiilor. Nu cred că mi-am dorit vreodată un anumit premiu. În schimb, mi-am dorit ca lumea să mă aplaude sau să ţipe după ce am terminat o melodie.

Dacă nu ai fi fost nominalizat la Romanian Music Awards, pe cine ai fi votat? Cine ţi-ai dori să câştige?

Connect'R a făcut o treabă bună anul acesta, Smiley, Guess Who, nu mai vorbesc despre artiştii care au ajuns afară de mult.

Cum te-ai simţit acum doi ani când ai primit trofeul pentru secţiunea Best hip-hop de la Ja Rule?

Atunci am avut foarte mari emoţii, nu mă aşteptam la chestia asta. A fost un lucru cu o însemnătate aparte. Faptul că el e un hip-hop-er cunoscut din America, faptul că l-am văzut tot timpul numai în clipuri, era foarte degajat, eu câştigasem premiul pentru cel mai bun cântec hip-hop, a fost un moment special. Crede-mă că nu mi-am închipuit niciodată în cariera mea că o să vină momentul acela.

Ai apucat să stai de vorbă cu el în culise?

La after-party am stat puţin de vorbă. Am evitat să vorbesc foarte mult pentru că m-am pus puţin şi în postura lui. Probabil era sătul de tot felul de discuţii din astea în ureche şi am zis: hai, mai bine, să ne distrăm. Am băut ceva, am  vorbit despre gagici, din astea.

Ai mai vorbit cu el de-atunci? V-aţi împrietenit pe Facebook?

Nu.

În ce fel te-au ajutat premiile câştigate la RMA?

E greu să contorizez. Cred că eşti privit un pic altfel după ce obţii câte un trofeu. Te întreabă vecinii, te pupă mama...

Ştiu că lucrezi la albumul La Familia. În ce stadiu te afli?

Da, lucrez din greu şi sunt decis să-l termin pentru că am promis de foarte mult timp asta. Nu am reuşit să facem ceva bun, dar acum ne apropiem cu paşi repezi de finalul dorit.

Vei lucra tot cu producătorul George Hora, la fel ca pentru albumele anterioare?

Da, o să lucrez şi cu el. Lucrez cu mai mulţi, dar cu George Hora am o chimie specială. Ies treburi bune. Încă n-am ajuns la Timişoara, la studio, dar luna aceasta se va întâmpla cu siguranţă.

Cum vor suna piesele?

Nu pot să-mi dau seama cum vor suna decât după ce o să ajung în studio. Mie-mi place să încerc multe lucruri. După cum s-a văzut, îmi plac schimbările.

Ultimele două albume, Românisme I şi II nu se aseamănă cu cele din perioada La Familia. De ce această schimbare de stil?

De ce nu? Eu cânt de prin '97, cam atunci am scos primul album. Mi se pare o tâmpenie să nu schimbi nimic până-n 2011. Mie-mi plac şi alte genuri de muzică, îmi place să le combin, îmi place energia muzicii de club, spre exemplu. Mi se pare un lucru bun să schimbi. Ce n-am schimbat deloc în muzica mea e tenta socială din versuri, modul de abordare a textului. Nu l-am schimbat pentru că mesajul e esenţa în muzică. Indiferent că e făcută de George Hora sau Tiesto, muzica mea trebuie să aibă un mesaj.

Odată cu schimbarea asta, crezi că ţi-au rămas alături fanii din perioada „La Familia"?

Lumea e cârcotaşă. Oamenii iubesc să urască, blamează nişte lucruri fără să aibă un suport real. Oricum, cu cât urci mai sus, cu atât există mai mulţi indivizi care te desfiinţează. Brigăzile de fani se măresc proporţional cu cele de cârcotaşi. Eu nu cer să plac la toată lumea, ar fi o tâmpenie să încerc să-i mulţumesc pe toţi. Eu vreau să mă mulţumesc în primul rând pe mine. Dacă eu consider că piesa mă reprezintă şi e ok, înseamnă că fac un lucru bun. Tot timpul va exista cineva care să comenteze negativ. Lumea greşeşte, se grăbeşte să arunce cu noroi şi nu-şi dă seama că sunt nişte oameni care ar merita un pic mai multă atenţie, şi nu mă refer la mine aici. Mă refer, de exemplu, la artiştii care au făcut un nume României în afară, la Alexandra Stan, la Inna. Puţini realizează cât de mult au schimbat ele imaginea românilor în străinătate. Nu-şi dau seama ce înseamnă să asculte nişte spanioli sau nişte italieni, artişti români.

N-ai fost primit tocmai bine de publicul de la festivalul „Folk You", din Vama Veche. De ce crezi că s-a întâmplat asta?

Eu zic că am fost mai rezistent decât mişcarea lor de rezistenţă. A fost o greşeală din partea organizatorilor. Eu eram acolo interpretat ca un fel de paria. Probabil tipii şi-au închipuit că fac o revoluţie. Mi-ar fi convenit să fac o revoluţie pe bune şi nu în Vama Veche. E nevoie şi de genul ăsta de oameni, care să ia atitudine, dar nu eram eu persoana. Trebuiau să arunce cu sticle în Ion Iliescu, dacă voiau. Probabil eu reprezentam partea comercială a muzicii şi au simţit nevoia să se manifeste. Cu siguranţă, dacă ar veni un artist folk să cânte după spectacolul meu într-un club, s-ar putea să primească acelaşi tratament.

Ce muzică asculţi?

Ascult foarte multe genuri de muzică. Mi se pare foarte plictisitor să asculţi un singur gen de muzică. O mare parte din muzica hip-hop de acum nu mă prea reprezintă. Există un beat foarte lent, nu-mi dau seama cum se poate mişca lumea pe el şi se învârt în câteva subiecte: banii, gagicile, duşmanii. Artistul care mi-a marcat mie cariera a fost 2pac şi sunt foarte puţini cei care mai cântă în ideea aia. Ascult muzică de club, ascult muzică lăutărească, opera nu-mi place.

"Nu sunt omul premiilor. Nu cred că mi-am dorit vreodată un anumit premiu. În schimb, mi-am dorit ca lumea să mă aplaude sau să ţipe după ce am terminat o melodie.''

"Ce n-am schimbat deloc în muzica mea e tenta socială din versuri, modul de abordare a textului. Nu l-am schimbat pentru că mesajul e esenţa în muzică.''

"Eu nu cer să plac la toată lumea, ar fi o tâmpenie să încerc să-i mulţumesc pe toţi. Eu vreau să mă mulţumesc în primul rând pe mine.''

Cei mai buni din muzica românească

Gala Romanian Music Awards (RMA), care premiază cei mai buni artişti autohtoni în 2011, va avea loc anul acesta pe 16 septembrie, în Piaţa Sfatului din Braşov. Evenimentul va fi transmis în direct, de Music Channel, de la ora 19.00. Gala va începe cu defilarea pe covorul roşu. Printre cei 40 de artişti care vor fi prezenţi la RMA se numără Alexandra Stan, Connect-R, CRBL, Inna, Iris, Puya, Loredana, Voltaj. Publicul îşi poate vota favoriţii pe site-ul rma.1music.ro.

„Eu şi Puya ne vom distra copios pe scenă"

image

Cosmina, încântată de ipostaza de coprezentatoare RMA   Foto: Mircea Păun

„Adevărul": Ce înseamnă pentru tine Romanian Music Awards?

Cosmina Păsărin: M-a bucurat foarte tare propunerea venită din partea Music Channel. Sunt foarte emoţionată pentru că este cel mai important eveniment din industria muzicală românească. De-abia aştept să vină ziua evenimentului!

Cum crezi că vei colabora cu Puya, partenerul tău de prezentare, pe scena RMA?

Foarte bine, pentru că Puya e un tip haios, are multă energie pozitivă şi cred că ne vom distra copios pe scenă şi lucrurile vor merge foarte bine între noi.

Ce îţi place şi ce nu la Puya?

Îmi place că a reuşit să se menţină de-a lungul timpului în industria muzicală, că e un tip foarte optimist, foarte energic. E greu de spus ce nu-mi place, recunosc că nu îl cunosc foarte bine ca să spun ce lucruri nu îmi plac la el, dar poate că pot să răspund la această întrebare după eveniment.

Aţi făcut repetiţii pentru eveniment?

Deocamdată nu, dar urmează să începem întâlnirile, acele şedinţe la care vor participa toţi cei implicaţi în organizarea evenimentului, mai puţin artiştii. Avem aceste şedinţe în care ne întâlnim, punem ţara la cale, discutăm pe desfăşurător, ne gândim la diverse momente pe care le putem crea.

La ţinutele pe care le vei purta te-ai gândit?

Voi schimba câteva ţinute, am avut câteva discuţii cu stilistul, dar încă nu ne-am hotărât asupra lor.

Cum ţi-ai petrecut vara?

Îmi propusesem să am o vară mai liniştită, în care să mă liniştesc, dar nu am reuşit. Am avut evenimente în fiecare weekend pe litoral, m-am bucurat de plajă, de mare, de soare.

Care mai e viaţa prin cluburi, ca MC?

Sunt foarte multe petreceri în cluburi, mai ales în ţară. Lucrurile se desfăşoară cu o superviteză. Apar cluburi noi, curând în Timişoara şi în Rm. Vâlcea. Nu mai ies românii cum ieşeau înainte, ies doar sâmbăta, dar distracţia e cam aceeaşi.

Ce artist străin ai vrea să vezi la anul în România?

Massive Attack, ei au fost şi anul trecut, i-am văzut şi la Exit, a fost foarte frumos. Apoi ar mai fi Martina Topley Bird, care, în momentul acesta, cântă cu Massive Attack, şi Rising Murphy.  

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite