Poveştile lui Cristian Mungiu: Legenda unchiului din America

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poveştile lui Cristian Mungiu: Legenda unchiului din America
Poveştile lui Cristian Mungiu: Legenda unchiului din America

Regizorul îşi aminteşte istorii amuzante din comunism. Mungiu lansează un concurs pentru cititorii „Adevărul“.

Mai citeşte:

Iaşi: Mungiu: „Încerc să fac ceva care să mişte spectatorul“

Iaşi: Mungiu şi Marinca au venit în redacţia „Adevărul de Seară“

„Francesca“, filmul care a scandalizat Italia, va incheia Festivalul Internaţional de Film de la Iaşi

Iaşi: Programul Festivalului Internaţional de Film

Anamaria Marinca va prezida juriul la secţiunea scurt-metraj în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi

Cristian Mungiu (foto) povesteşte în fiecare zi, în „Adevărul”, câte o legendă urbană pe care nu a prins-o în „Amintiri din Epoca de Aur“. El lansează şi un concurs către cititori, să scrie şi ei astfel de poveşti care circulau înainte de 89, pentru a fi aleasă „cea mai tare legendă urbană românească din anii 80 şi până azi”. Regizorul a afirmat că „cea mai bună ar putea ajunge film într-o zi”. Detaliile participării la concurs pot fi găsite pe www.amintiridinepocadeaur.ro.

Legenda unchiului din America

Legende Urbane de Cristian Mungiu

Povestea este despre o familie nevoiaşă din Paşcani care avea rude în America. Se zice că un văr care fusese marinar se însurase la un moment dat cu o româncă din Florida şi se stabilise acolo. Trecuseră anii şi de acum vărul din America era bunic.
 
Prin anii 80, înrăutăţindu-se situaţia cu mâncarea în România, vărul a început să trimită pachete celor de acasă. Punea el acolo ce credea că nu se strică pe vapor: biscuiţi, ciocolată, ness, bomboane, bubble gum dar şi cărticele de colorat, pixuri şi alte mărunţişuri. 

Pentru cei din România cadourile erau fenomenale şi se străduiau să se bucure de ele cât mai mult timp: tăiau lamele de gumă în trei ca să le rămână pe mai multe zile, din ness luau câte o linguriţă ca să imbunătăţească nechezolul, o pătrăţică de ciocolată se mânca împreună cu o jumătate de pâine ca să ţină mai mult şi tot aşa.

De fiecare dată, ruda din America punea în pachet şi o scrisoare scrisă de copii sau nepoţi către verii lor din Pascani, căci vărul din America era foarte patriot, îşi învăţase toţi nepoţii româneşte şi le vorbea de România ca de ţara lor. Copiii americani povesteau cum e pe la ei, ce-au mai făcut pe la şcoală, prin vacanţe, din astea.

Autorităţile comuniste din România deschideau pachetele şi controlau să vadă dacă nu existau materiale subversive. De obicei, cadourile alimentare şi jucăriile ajungeau la destinatari în câteva zile de la sosire, însă scrisorile erau reţinute până când se verificau amănunţit să nu conţină mesaje secrete periculoase pentru regimul comunist. Câteva săptămâni mai târziu, fără explicaţii suplimentare, familia din Pascani primea şi scrisorile care fuseseră în pachet şi care de regulă descriau întreg conţinutul pachetului, să ştie familia din România dacă vameşii sau securiştii au furat din biscuiţii trimişi lor sau nu.

De regulă, vărul din America trimitea cantităţi mici, să nu bată la ochi, dar odată în pachet a sosit, alături de biscuiţii şi ciocolata tradiţionale, un borcan foarte mare de ness. S-au mirat rudele din Pascani, dar, în lipsa scrisorii explicative, au mulţumit în gând vărului din America că a fost mai generos şi şi-au văzut de treabă.

Două luni mai târziu, când terminaseră de mult de consumat tot ce primiseră, le-a venit şi scrisoarea. De data asta nepoţii aduceau vestea tristă că vărul din America a trecut în nefiinţă. Iar ultima lui dorinţă a fost să fie incinerat, iar cenuşa trimisă rudelor, să fie îngropată în pământul natal. Verii din America s-au gândit ei cum să trimită cenuşa şi până la urmă le-a venit ideea să o expedieze într-un borcan mare de ness.

Stele de cinema şi tovarăşi pe covorul roşu

La premiera „Amintirilor din Epoca de Aur”, filmul a fost primit cu aplauze Foto: Mediafax

Victor Rebengiuc, Nae Caranfil şi Angela Gheorghiu sunt doar câteva dintre personalităţile care au onorat cu prezenţa lor premiera filmului „Amintiri din Epoca de Aur”, ce a avut loc joi seara, la cinema Studio. În aşteptarea proiecţiei, o fetiţă în costum de pionier, cu ghiozdan şi ştrampi optzecişti, a întâmpinat natural invitaţii, printre care s-au numărat şi ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, soprana Angela Gheorghiu, regizorul Stere Gulea, producătoarea Ada Solomon, criticul de film Alex Leo Şerban, preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei - Eugen Şerbănescu şi cântăreţul Ioan Gyuri Pascu.

Proiecţia primei părţi a filmului, intitulată „Tovarăşi, frumoasă e viaţa”, a fost precedată de un scurt discurs al regizorului, scenaristului şi producătorului Cristian Mungiu, care a mărturisit că speră ca publicul va fi la fel de numeros şi la proiecţia părţii a doua a filmului - „Dragoste în timpul liber“, ce va avea loc peste o lună.

Fără „defecţiuni tehnice“

image
image

„Legenda politrucului zelos“


Spre deosebire de proiecţiile anterioare, cea din seara premierei nu a fost întreruptă de „defecţiuni tehnice”, în spiritul epocii invocate de film. A fost, în schimb, însoţită de râsete frecvente şi de ropote de aplauze. Cele mai apreciate episoade au fost „Legenda politrucului zelos“ şi „Legenda miliţianului lacom“.

Cristian Mungiu a mai urcat o dată pe scenă la finalul proiecţiei pentru a-i invita alături de el pe ceilalţi regizori ai filmului - Hanno Hoefer, Ioana Uricaru, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Mungiu a declarat că aceştia sunt foşti colegi de generaţie de la UNATC şi realizatorii în care a avut cea mai mare încredere pentru a realiza un proiect comun, ce presupune o oarecare identitate de viziune.

image

„Legenda miliţianului lacom“



„Sper că ne-am făcut treaba“, a spus Mungiu, precizând că i-au mai fost alături  100 de actori şi o echipă de 200 de oameni ce au lucrat la film timp de doi ani şi jumătate. Dintre actorii filmului, au urcat pe scenă Alexandru Potocean, Emanuel Pârvu, Ion Chelaru, precum şi cei doi copii extrem de talentaţi din episodul „Legenda miliţianului lacom“ - Cristian Olescher şi Marc Ciulei. Seara s-a încheiat cu un concert al Tarafului de la Mârşa.

Filmul „Amintiri din Epoca de Aur” va participa în viitorul apropiat la Festivalurile de la Goa şi Pusan, Festivalul Internaţional de la Morelia (Mexic) şi BFI London Film Festival.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite