Părintele Deep Purple, răpus de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jon Lord, fostul clăpar şi membru fondator al trupei Deep Purple, s-a stins din viaţă luni
Jon Lord, fostul clăpar şi membru fondator al trupei Deep Purple, s-a stins din viaţă luni

Jon Lord, fostul clăpar şi membru fondator al trupei Deep Purple, s-a stins din viață luni, din cauza unei embolii pulmonare, complicație apărută pe fondul cancerului pancreatic de care suferea.

A fost unul dintre „vinovaţii" fenomenului Deep Purple, clăpar şi compozitor al renumitei trupe britanice. De câteva luni bune se lupta cu o boală teribilă, cancer pancreatic. A pierdut lupta luni, într-o clinică din Londra, la vârsta de 71 de ani, învins fiind de o embolie pulmonară. Fanii artistului au fost anunţaţi printr-un mesaj postat pe site-ul oficial al muzicianului: „Cu multă tristeţe anunţăm decesul lui Jon Lord, care a suferit o embolie pulmonară fatală, astăzi, luni, 16 iulie, la London Clinic, după o îndelungată luptă cu cancerul pancreatic. În ultimele momente, familia a fost alături de el".

Starea de sănătate a lui Jon Lord nu era una tocmai bună, însă nimeni nu se aştepta la o asemenea turnură. Artistul a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în 2011, iar în luna august acesta făcea un anunţ oficial pe site-ul său. „Vreau ca toţi prietenii, fanii şi cei care sunt interesaţi de activitatea mea muzicală să afle că mă lupt cu cancerul. Aşadar, voi lua o pauză de la spectacole cât timp voi fi sub tratament. Voi continua, bineînţeles, să compun muzică - în lumea mea asta face parte din terapie - şi sper că voi reveni pe scenă anul viitor într-o formă de zile mari. Dumnezeu să vă binecuvânteze, ne vedem curând. Jon", scria acesta. Din nefericire, la nici un an de la acest anunţ, s-a stins din viaţă.

Pionier al rockului fusion

Jon Lord a fost coautor al multor piese de succes ale trupei Deep Purple, inclusiv al celebrei „Smoke On The Water" şi a colaborat pe parcursul carierei sale cu alte trupe şi muzicieni de renume, precum Whitesnake, Paice, Ashton & Lord. Considerat un pionier al rockului fusion şi al muzicii orchestrale, artistul a susţinut în cadrul show-ului intitulat „Concerto for Group and Orchestra" primul recital alcătuit din piese rock celebre ale trupei Deep Purple în acompaniamentul Orchestrei Filarmonice Regale din Marea Britanie, la Royal Albert Hall din Londra, în 1969.

Cântăreţul s-a născut în oraşul britanic Leicester şi a început să ia lecţii de pian încă din copilărie. În adolescenţă şi primii ani ai tinereţii a cântat cu trupe de jazz şi rhythm and blues în baruri, înainte să îşi cumpere prima sa orgă electrică.

Începând din 1968, trupa Deep Purple a reprezentat un exponent de bază al rockului şi al stilului heavy metal britanic, alături de trupele Led Zeppelin şi Black Sabbath, care au dominat topurile muzicale internaţionale de la sfârşitul anilor '60 şi în anii '70.

În Cartea Recordurilor cu Deep Purple

În 1972, Deep Purple a fost inclusă în Cartea Guinness a Recordurilor la categoria „cea mai zgomotoasă trupă din lume". Formaţia a cunoscut numeroase schimbări de componenţă şi a luat o pauză între anii 1976 şi 1984.

Jon Lord a fost însă o prezenţă constantă în această trupă, până la retragerea sa definitivă din Deep Purple, în 2002. El a cântat alături de ceilalţi muzicieni care au contribuit la renumele formaţiei, precum toboşarul Ian Paice, solistul David Coverdale şi chitaristul Ritchie Blackmore.

Pe plan personal, artistul a fost căsătorit de două ori. Cu prima sa soţie, Judith Feldman, a fost căsătorit din 1969 până în 1981 şi au avut împreună o fiică, Sara. A doua soţie a lui Jon, Vickie Lord, este sora geamănă a soţiei fostului coleg de scenă, Ian Paice. Şi Vickie i-a dăruit un copil, tot o fetiţă, Amy.

150 de milioane de albume a vândut trupa Deep Purple la nivel mondial.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite