Ovi: „Nu era exclus să fi ajuns pe locul 1“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu sunt mândri de performanţa lor, locul trei la Eurovision 2010. Ei cred că ar fi putut câştiga concursul dacă votul nu ar fi fost unul geopolitic. Cei doi artişti au fost dezamăgiţi de faptul că şi la această ediţie ţările vecine şi-au acordat puncte între ele.

Paula Seling (32 de ani) şi Ovidiu Cernăuţeanu (35 de ani) au reuşit sâmbătă seară să egaleze cea mai bună performanţă a României la Eurovision - locul al treilea - la fel ca Luminiţa Anghel şi Sistem în 2005. Deşi până acum au avut cariere separate, cei doi şi‑au unit forţele pentru concursul Eurovision de anul acesta. S-au întâlnit în 2009, la Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov.

Mai citiţi şi:

Cine ne-a votat şi cine nu la Eurovision

VIDEO Ne-au ironizat înainte, dar Marea Britanie s-a umplut de penibil la Eurovision

VIDEO Germania a câştigat Eurovision 2010, România a luat locul 3

Paula Seling era membră a juriului, iar Ovi a câştigat Cerbul de Bronz. Cei doi artişti au început să discute despre un eventual proiect comun chiar pe scenă, în timpul Galei Cerbului de Aur şi aşa s-a născut ideea piesei „Playing With Fire". Melodia a câştigat Selecţia Naţională de la 6 martie, dar a cucerit şi publicul din ţară şi din străinătate. La Oslo, românii au mizat atât pe piesă, cât şi pe un show special, cu efecte pirotehnice.

„Adevărul": Aţi făcut o ţară întreagă fericită, dar tu, Paula, nu eşti prea veselă...

Paula: Ştiu că este minunat ce ni se întâmplă. Chiar este incredibil. Dar cred că eu sunt foarte naivă şi în naivitatea mea am crezut că nu va exista acest vot geo-politic. În anii trecuţi n-am fost atentă la sistemul de votare, pentru că nu m-a interesat şi nu eram implicată. Dar mi-am dat seama că este o realitate pe care eu n‑am vrut s-o văd înainte de concurs. Însă asta face rezultatul nostru şi mai important, ne-am clasat foarte bine şi sperăm ca toţi românii să fie mândri de noi.

Asta mi‑am dorit: să le aducem o bucurie. Vă reproşaţi ceva?

Ovi: Nu, nicidecum, a fost o performanţă. Având în vedere ţările care au concurat alături de noi şi felul în care se votează, pot spune că a fost un loc câştigat pe munca şi pe valoarea noastră.

Paula: Nu, absolut nimic. Nici nouă, nici echipei. Vrem să vă mulţumim vouă, celor de la „Adevărul", care aţi fost minunaţi, întregii echipe TVR, dar şi celor patru fete minunate din backing vocals, Larisa Borza, Andrada Suliman, Bianca Purcărea şi Andreea Moldovan. Nu uitaţi de Radu (soţul Paulei - n.r.), care a fost foarte important în ecuaţia asta, Paul Nancă, managerul meu, care ne-a susţinut şi a organizat tot turneul. Poate datorită turneului pe care l‑am făcut în Turcia, am primit două puncte de la ei. Cine ştie? Am fost foarte mândri să vedem că Suedia, Norvegia şi Anglia ne-au votat. Incredibil. Trebuie să fim fericiţi, cred că am rea­lizat ceva. Poate mulţi n‑au ştiut câtă muncă a fost în spatele celor trei minute.

Cum vi se pare melodia care a câştigat?

Ovi: Mi se pare OK, dar nu este nicidecum piesa care, după mine, ar fi putut să câştige acest concurs. Ea este o tipă frumuşică, talentată, dar nu am fost convins de piesă sau de prestaţia ei ca să pot spune că ne-a surclasat pe toţi. Aceeaşi întrebarea insistentă mi-au pus-o şi jurnaliştii norvegieni, cu siguranţă cu aceeaşi intenţie, pentru că nu numai noi nu suntem convinşi că a ieşit piesa care trebuia. Să nu uităm că dacă am fi primit puncte şi de la alţii, nu era exclus să fi ajuns pe locul 1.

Paula: Mie mi-a plăcut foarte mult Danemarca şi mi s-a părut nedrept ca ei să fie atât de în urmă. Dacă în locul Germaniei ar fi fost Danemarca, probabil că aş fi fost foarte fericită. Turcia mi‑a plăcut foarte mult din start, tocmai pentru că n-a avut o piesă pentru Eurovision. Însă punctajul maxim oferit de atâtea ţări Germaniei trebuie să însemne ceva şi nu am ce să contest.

Am primit multe puncte de la ţările nordice. Ovi, faptul că trăieşti în Norvegia a contat?

Ovi: Probabil că a contat faptul că eram cunoscut aici. Ultima oară când Norvegia a dat puncte României a fost, parcă, în 2005. Nu pot să-mi atribui acest lucru, trageţi voi concluzia (râde).

Ce urmează pentru voi?

Paula: Vreau să continui proiectul cu Ovi, să facem un album împreună. Jorn (impresarul norvegian al lui Ovi - n.r.) este şi el interesat. Oricine îşi doreşte să depăşească graniţele, cu atât mai mult că acum am făcut un pas spre asta. Indiferent de rezultatul pe care îl aveam, noi eram hotărâţi să continuăm colaborarea.

Ovi: Pentru noi urmează o muncă la fel de puternică şi de susţinută, pentru că ceea ce s-a construit până acum este doar o confirmare că, dacă ai încredere în tine, poţi ajunge foarte sus. Pentru mine şi pentru Paula acesta este doar începutul. Va trebui să ne trezim... Noi ne-am dorit foarte mult să câştigăm şi să realizăm cât este de greu să câştigi un concurs în circumstanţele actuale din Europa. Cred că lucrurile astea se vor confirma cu încetul, în timp ce vom pune cărămidă peste cărămidă, iar succesul nostru şi va fi mai solid decât locul 1.

„Lumea este sătulă de clişee"

Aţi înţeles ce vrea publicul Eurovision?

Ovi: Cred că lumea este sătulă de piese cu modulaţii la mijloc, de clişeele de piese pe care le tot auzim. Asta are piesa Germaniei: seamănă un pic cu muzica lui Lilly Allen, adică este croită după muzica prezentă acum în topurile europene. La fel ca piesa noastră, pe care mulţi au criticat-o. Este vorba de producţii moderne, care pleacă de lângă clişeul componistic pe care toată lumea îl foloseşte la Eurovision. Turcia, care a fost de nişă, dar suficient de puternică în direcţia de rock, a avut şanse mari tocmai pentru că lumea este sătulă de clişeele de la Eurovision.

Paula: Eu cred că nimeni nu poate intui ce anume vrea publicul. Nu poţi decât să speri că ceea ce faci tu va avea un canal de transmitere şi că te va ajuta Dumnezeu să le transmiţi oamenilor ceea ce vrei.

Ovi, publicul european a votat compoziţia ta. Este certitudinea de care aveai nevoie ca un compozitor?

Ovi: Fireşte, sunt foarte mulţumit. Dar să nu uităm că acest concurs este mai mult decât un concurs de compoziţii, o ştim cu toţii. Faptul că am ajuns pe locul trei se datorează muncii imense pe care am depus-o cu toţii: eu, Paula, Radu (n.r. - soţul Paulei), Fundaţia Phoenix, TVR-ul, nu mai spun de ziarul „Adevărul". Deci este nevoie de mult mai mult decât piesa în sine.

Pe când locul 1 pentru România?

Ovi: Greu de spus. Şi să te apropii de locul 1 este foarte greu. O piesă, oricât de bună ar fi, nu garantează că România va putea câştiga concursul. Nu ştim nici măcar dacă România ar putea susţine un asemenea eveniment în curând.

„Adevărul" a schimbat regulile la Selecţia Naţională

Pentru prima dată în istoria Selecţiei Naţionale, concursul de anul acesta nu a mai fost organizat doar de TVR, ci în urma unui parteneriat cu trustul Adevărul, care a devenit coproducător.

Publicaţiile „Adevărul", „Adevărul de Seară" şi „Click!" v‑au oferit exclusivităţi, interviuri şi amănunte inedite din culisele Eurovision 2010. Mai mult, doi cititori „Adevărul" au câştigat câte o excursie la Oslo, la finala Eurovision.

Săptămâna trecută, Gabriel Cotabiţă aprecia faptul că reprezentanţii României au beneficiat de o promovare aşa cum cere un concurs de talie europeană.

Alături de Paula şi Ovi

„Adevărul" s-a implicat în promovarea finaliştilor Selecţiei Naţionale 2010 şi v-a prezentat informaţii inedite, dar şi povestea fiecărui concurent.
La Selecţia Naţională au lipsit scandalurile şi controversele, iar rezultatele (obţinute în urma televotingului şi a voturilor acordate de cinci jurii din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Craiova) nu au fost contestate.

După Selecţia Naţională, „Adevărul" a fost alături de Paula şi Ovi, în drumul spre marea finală, implicându-se efectiv în promovarea acestora. Mai mult, „Adevărul" a contribuit şi la realizarea videoclipului reprezentanţilor noştri, pentru care s-a folosit, în premieră în România, tehnologia „motion‑capture", similară cu cea din pelicula „Avatar".

În cele două săptămâni în care Paula şi Ovi s-au aflat la Oslo pentru marea finală, reporterii speciali „Adevărul" au transmis din capitala Norvegiei informaţii în exclu­sivitate despre pregătirile de dinaintea concursului, pronosticuri, interviuri cu Paula şi Ovi şi cu susţinătorii acestora.

Tot în „Adevărul" aţi putut citi primele reacţii ale reprezentanţilor României după încheierea finalei, iar pe www.adevarul.ro aţi putut citi pe blogul Paulei Seling impresiile ei despre concursul european de muzică.

Cum s-a votat în finală

Potrivit regulamentului, telespectatorii din România nu au putut vota pentru Paula şi pentru Ovi. În finală au votat toate cele 39 de ţări participante la ediţia din acest an, inclusiv cele care nu s-au calificat din semifinale. Votul juriilor de specialitate a contat în proporţie de 50%, iar televotingul tot 50%. În total, România a acumulat 162 de puncte. Paula şi Ovi au primit punctaje din partea a 29 dintre cele 39 de ţări care au votat.

Chiar dacă a obţinut „nota maximă", 12, doar din partea Moldovei, ţara noastră şi-a asigurat succesul pentru că a acumulat mai multe puncte mai mici din partea unui număr mai mare de ţări. În mod evident s-a simţit şi influenţa geopolitică în voturile ţărilor. Astfel, mulţi dintre prezentatori nu s-au sfiit, când au acordat notele mari, să menţioneze că punctele merg către „prietenii noştri..." sau către „vecinii noştri...".

Cui a acordat România puncte

Ţară       Punctaj

Albania- 1 p
Spania- 2 p
Germania- 3 p
Belgia- 4 p
Ucraina- 5 p
Armenia- 6 p
Grecia- 7 p
Turcia- 8 p
Moldova- 10 p
Danemarca- 12 p

image
image
Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite