Oliver Stone va regiza un film despre Robert Moses, cel care a schimbat faţa oraşului New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oliver Stone
Oliver Stone

Oliver Stone va regiza un film de televiziune, pentru HBO, despre Robert Moses, figură celebră a planificării urbane a New York-ului de la jumătatea secolului trecut şi una deosebit de influentă în istoria oraşului, potrivit hollywoodreporter.com.

Nicholas Meyer va semna scenariul pentru această producţie, pe baza cărţii biografice „The Power Broker" (1974), de Robert Caro, premiată cu Pulitzer. Ca şi cartea, filmul va prezenta povestea lui Robert Moses, care a schimbat faţa oraşului New York.
Stone va fi şi producător executiv al filmului, alături de Peter Guber şi James Gandolfini.
Robert Moses (1888 - 1981) este considerat cel mai mare constructor din New Yorkul secolului al 20-lea, dând metropolei înfăţişarea sa modernă. A modificat linia ţărmului, a construit poduri, tuneluri şi şosele şi a transformat cartiere pentru totdeauna. Influenţa sa asupra aspectului oraşului a fost comparată cu cea pe care a avut-o baronul Haussmann asupra Parisului. Deşi nu a fost niciodată ales în funcţii publice, Moses a impus în schimb conducerea a numeroase autorităţi publice pe care le putea controla fără a răspunde în faţa opiniei publice sau a oficialilor aleşi.


Oliver Stone, un veteran al Războiului din Vietnam, este cunoscut pentru filmele sale cu miză ideologică, fiind dublu câştigător al Oscarului, pentru regia filmelor „Plutonul" (1986) şi „Născut pe 4 iulie" (1989). Începând cu „JFK" până la „Născuţi asasini", filmele lui Stone au generat mereu controverse. Un alt film recent al său, intitulat „W", despre fostul preşedinte american George W. Bush, a fost lansat în 2008, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale americane. În „W", regizorul a construit intriga pe baza conflictului oedipian dintre preşedintele George W. Bush şi tatăl său, fostul preşedinte George H. W. Bush.
Sensibil faţă de destinul ţărilor în curs de dezvoltare, Oliver Stone a realizat multe pelicule în acest registru, printre care "Comandante" (2003) şi "În căutarea lui Fidel" (2006), consacrate preşedintelui cubanez Fidel Castro, dar şi "Salvador" (1986), despre conflictele din America Centrală.
Anul trecut, Oliver Stone a lansat "Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule/ Wall Street: Money Never Sleeps", continuarea filmului său din 1987 "Wall Street".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite