Oana Cuzino, prezentatoare TV: „Nu mi-am propus să arăt ca un manechin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezentatoarea „Ce se întâmplă, doctore?“ vorbeşte despre stilul de viaţă echilibrat pe care l-a adoptat şi pe care îl promovează. „Iubiţi sănătatea, că-i mai bună decât toate“: acesta este crezul pe care Oana Cuzino îl împărtăşeşte celor care îi urmăresc emisiunea matinală la Pro TV, „Ce se întâmplă, doctore?“.

„Adevărul": Care este secretul de viaţă lungă pentru CSID?

Oana Cuzino: Emisiunea are nouă ani, este chiar mai mare şi decât fetiţa mea, întrucât eram gravidă atunci când am demarat proiectul CSID („Ce se întâmplă, doctore?") la Pro TV. Revista va împlini şase ani în noiembrie. Nu ştiu care este secretul, sper să fie sinceritatea noastră de a descoperi, odată cu telespectatorii sau cititorii noştri, posibilităţile de a ne îmbunătăţi viaţa, prin sănătate, dar şi prin alte variabile care compun o viaţă echilibrată, plină de energie şi plăcerea de a trăi.

Pascal Bruckner spunea că obsesia pentru frumuseţe şi fericire a devenit „o tiranie acceptată" în societatea modernă. În emisiunea ta prezinţi constant terapii moderne de înfrumuseţare. Subscrii acestei idei?

Doar aparent ne supunem acestei „tiranii", pentru că noi ne axăm pe aspect şi frumuseţe în ediţiile de weekend, în restul săptămânii ne ocupăm de probleme legate de nutriţie, de boli cronice, metode noi de diagnostic şi investigaţii. Îmi place să cred că „tirania frumuseţii" a îmbrăcat alte forme, acelea ale unui trup sănătos, înfrumuseţat prin sport, hrană de calitate, debordând de energie şi lipsit de vicii.

Emisiunea ta promovează „frumuseţea" plus „sănătatea". N-ar putea fi acesta un mesaj frustrant pentru femeile urâte? Într-o epocă în care femeile iau credit de la bancă pentru a-şi pune silicoane, „frumuseţea interioară" a devenit clişeu...

De multe ori, aceste artificii, obţinute cu un preţ mare (plătit în bani şi în sănătate, uneori), pot aduce în atenţie o autonemulţumire profundă, nu neapărat dorinţa de perfecţiune, impusă de unele canoane. Nu cred că astăzi mai există femei urâte, ci poate femei care nu-şi fac timp pentru îngrijire, pentru a scoate la suprafaţă frumuseţea interioară.

Te preocupă constant medicina antiage. Are legătură cu faptul că specializarea ta este în gerontologie?

Absolut, specializarea în gerontologie şi geriatrie mi-a oferit şansa  de a înţelege fenomenul îmbătrânirii şi posibilităţile de ponderare a acestui proces fiziologic. Aşa cum anumite gesturi zilnice pot contribui la accelerarea îmbătrânirii, şi reversul este valabil. În plus, este mai uşor să corectezi din mers şi să ajuţi organismul.

De ce ai renunţat să practici medicina?

Nu am renunţat să practic medicina, ci doar am renunţat să mai merg la I.N.G.G. „Ana Aslan", spitalul de geriatrie din Bucureşti,  unde am activat timp de 10 ani. Practic medicina antiaging în regim privat şi continui să mă documentez şi să aplic metodele în care eu cred.

Suntem inundaţi de informaţii despre viaţa sănătoasă, dar, paradoxal, obezitatea şi bolile de nutriţie cresc alarmant. De ce acest paradox?

Există un trend paradoxal. Dă-mi voie să parafrazez. Din ce în ce mai multe antibiotice, vaccinuri  şi  antivirale eficiente şi din ce în ce mai multe infecţii virale periculoase şi virusuri necunoscute...Suntem informaţi corect, dar ignoranţa face ravagii. Există însă tot mai mulţi oameni în România conştienţi de importanţa alegerilor sănătoase. La noi trebuie învinse multe bariere tradiţionale, instaurate în ultimul secol, cum  ar fi stilul culinar bogat în grăsimi animale, făinoase şi prăjeli, precum şi lipsa mişcării. În vremurile străbunicilor, măcar oamenii mai ieşeau seara la horă şi dans...

"La noi trebuie învinse multe bariere tradiţionale, instaurate în ultimul secol, cum  ar fi stilul culinar bogat în grăsimi animale, făinoase şi prăjeli, precum şi lipsa mişcării. "

Dieta, ca mersul pe bicicletă

Fizicul tău „vorbeşte". Şi totuşi: chiar nu mănânci niciodată seara, cu poftă, sau la prânz, o prăjitură în plus?

Pentru mine acestea sunt obiceiuri de bază şi mi-am format anumite reflexe asupra cărora nu stau să meditez. Este ca mersul pe bicicletă, nu mai conştientizezi gestul pedalării sau menţinerea echilibrului. Prefer fructele proaspete în locul prăjiturilor, dar dacă îmi e foarte poftă de ceva sau nu pot refuza, gust. Nu mi-am propus niciodată să arăt ca un manechin, fiindcă ar fi un ţel nerealist, ci vreau să fiu o femeie normoponderală, care să aibă destulă energie să meargă la sală, să se joace cu copilul, să aibă puterea să iasă şi seara în oraş, cu soţul şi prietenii.

 Aceleaşi principii le aplici şi fetiţei tale? Ce vrea să fie Naomi când va fi mare?

Eu dublez recomandările mele cu explicaţii, lăsân­du-i ei libertatea de a descoperi gusturi şi mici plăceri. N-aş vrea să fie mai târziu o adolescentă frustrată. Cred că doar aşa, tatonând, apoi înţelegând, este posibil să devină fireşti acele obiceiuri sănătoase. Copiii au oricum avantajul că fac multă mişcare, sunt în creştere şi metabolizează totul. Naomi îşi doreşte mult să se desăvârşească într-un domeniu artistic şi îi place să viseze cu ochii deschişi. De la 3-4 ani a fost atrasă de pian şi am încurajat-o în această direcţie. Poate că acesta va fi destinul ei, muzica, pianul sau harpa, un instrument de care s-a îndrăgostit. Va decide ea singură, mai târziu, acum ar putea exista pericolul să cadă pradă unei fixaţii înşelătoare. 

 Televiziunea ţi-a dat notorietatea. Te-a privat de ceva?

O, nu, dimpotrivă! La începutul carierei mele medicale priveam doar un colţ dintr-un domeniu atât de vast şi interesant - medicina modernă. Televiziunea şi emisiunea, prin documentarea zilnică în mult mai multe specialităţi, mi-au oferit o perspectivă incredibilă, de a vedea întregul, de a-nţelege cu adevărat ce se întâmplă cu organismul uman de-a lungul vieţii, dar şi de a fi la curent cu descoperirile din marile laboratoare ştiinţifice ale lumii.

Oana Cuzino, miniCV

Oana Cuzino (născută la 20.06.1971) a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti. Este medic primar geriatru şi doctor în ştiinţe medicale. Prezintă emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?", difuzată la Pro TV în fiecare dimineaţă în cadrul Ştirilor Pro TV şi este director editorial al revistei „Ce se întâmplă, doctore?". A debutat în televiziune în 1999 la TVR 1, unde a prezentat emisiunea „Medicina pentru toţi" până în 2002.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite