O româncă vrea să fie „Vocea Germaniei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jeannette Dalia Curta  concurează la  „Vocea Germaniei“
Jeannette Dalia Curta concurează la „Vocea Germaniei“

Jeannette Dalia Curta, o tânără de origine română, a trecut cu brio de preselecţia concursului „Vocea Germaniei“, varianta nemţească a „Vocii României“.

„Numele meu este Jeannette, sunt de origine română şi am norocul să particip la «Vocea Germaniei». Pe 8 decembrie o să mă vedeţi live, de la ora 20.00, pe Pro7", scrie Jeannette Dalia Curta pe pagina sa de Facebook, invintându-i pe români să o asculte şi să o susţină.

Frumoasa artistă, în vârstă de 32 de ani, este bucuroasă şi onorată că va concura alături de unii dintre cei mai talentaţi nemţi, motiv pentru care are mari emoţii. Drumul spre acest concurs nu a fost uşor. Ştia că este o întrecere serioasă şi că nu oricine reuşeşte să participe.

„Preselecţia a fost foarte grea, fiindcă au fost aleşi numai cei care într-adevăr ştiu să cânte. Acesta a fost şi motivul pentru care m-am înscris. Juriul e alcătuit din artişti pe care îi apreciez şi de la care pot învăţa ceva. Nivelul este foarte ridicat şi pentru mine înseamnă o onoare să pot cânta cu cei mai buni muzicieni din Germania, ocazie pe care nu o ai des", afirmă Jeannette. Ea va interpreta în concurs piesa „If You Don't Know Me by Now", a trupei Simply Red.

Origini transilvane

Artista este la bază cântăreaţă de jazz, are propria ei trupă de jazz, swing, soul şi latin numită JCB (Jeannette ­Curta and Band) şi de trei ani îşi compune singură piesele. „Muzica înseamnă libertatea de a fi şi de a trăi cum îmi place, fără să simt vreo obligaţie", spune Jeannette. Cântă de mică, tatăl ei ­fiind interpret de muzică populară. Cu el a călătorit mult şi a învăţat să îndrăgească folclorul românesc. Tatăl artistei a lucrat la Opera din Braşov, iar în 1969 a fugit din ţară în Germania, ţară unde s-a născut Jeannette.

În ciuda acestui fapt, cântăreaţa ştie româneşte, cunoaşte artiştii români, atât pe cei de muzica populară, cât şi pe cei de de muzică uşoară. Vorbeşte cinci limbi: germana, franceza, engleza, spaniola şi româna. „Tatăl meu a plecat în 1969 din motive politice, ca mulţi din vremea aceea. Familia mea este din Cluj şi Turda. Fac parte din familia lui Ion Raţiu, a patra sau a cincea generaţie. Statuia lui este şi azi în faţa Primăriei din Turda", povesteşte cântăreaţa.

Copilărie în Canare şi pe malurile Senei

Cum tatăl ei a fost interpret de muzică populară, familia artistei călătorea mult. Jeannette mărturiseşte că şi-a petrecut copilăria în însoritele Insule Canare şi în pitorescul Paris. Apoi, familia s-a stabilit în Germania. Şcoala a făcut-o în Franţa, şi-a luat un bacalaureat german-francez, iar apoi a studiat marketingul cultural, ceea ce îi permite să profeseze ca translator în limbile franceză, germană şi română.

Crescând cu muzica în casă, Jeannette a optat să facă şi o facultate în domeniu. S-a înscris la Conservatorul din Metz, Franţa, unde a învăţat totul despre jazz.  S-a făcut remarcată în showbiz din timpul facultăţii, mai ales că, datorită talentului şi calităţilor sale, Conservatorul unde a învăţat i-a acordat o medalie de aur la canto, cea mai mare distincţie pe care instituţia franceză o oferă studenţilor săi.

Dar nu s-a oprit aici. De la vârsta de 20 de ani a participat la numeroase concursuri în Germania pe care le-a şi câştigat. A cântat la mai multe festivaluri de jazz, salsa şi de muzică franceză în Germania, Franţa, Elveţia şi Belgia.

„Fac muzică de 10 ani. La început, am făcut asta în paralel cu studiile, apoi muzica mi-a devenit meserie. Sunt implicată în mai multe proiecte. În ultimii ani am lucrat cu trupa mea, JCB, Jeannette Curta and Band. De câţiva ani îmi compun şi muzica şi textele, pe care le scriu fie în franceză, fie în engleză. În ultima vreme am început să le scriu în germană", explică artista.

Un album la Paris, cu influenţe din folclorul românesc

Are deja un album pe piaţă şi urmează încă unul, pe care îl înregistrează la Paris. „Albumul va fi în stil acustic ­soul-pop cu influenţele care mă caracterizează, adică franceze şi româneşti. Folclorul românesc, ceea ce ascultam eu în copilărie, ceea ce îmi cânta tata, l-am transpus în melodiile mele", mărturiseşte Jeannette.

„În general, muzica românească are mare trecere aici fiindcă muzica balcanică e la modă. Tot ce e balcanic are o trecere fantastică în rândul tinerilor francezi. Toată lumea cunoaşte trupele Haiducii sau Les yeux noirs, care cântă muzică românească. Cei mai cultivaţi din Franţa ştiu, fără îndoială, cine a fost Maria Tănase", explică Jeannette.

Se trage din familia Raţiu

Jeannette Dalia Curta se mândreşte cu originea familiei ei: face parte din familia lui Ion Raţiu, fiind a cincea generaţie. Părinţii ei, care s-au născut în Turda, respectiv Cluj, au părăsit România în 1969, din motive politice.

"În general, muzica românească are mare trecere aici fiindcă muzica balcanică e la modă. Tot ce e balcanic are o trecere fantastică în rândul tinerilor francezi. Toată lumea cunoaşte trupele Haiducii sau Les yeux noirs, care cântă muzică românească."
Jeannette Dalia Curta
cântăreaţă

"M-am mai gândit să mă lansez în România, dar nefiind româncă sută la sută, nu am avut curajul. Nu ştiu cum mă va primi publicul. Se pare că le place muzica mea, iar asta mă face să mă simt destul de mândră."
Jeannette Dalia Curta
cântăreaţă

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite