Mircea Baniciu, cântăreţ: Pasărea Colibri revine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţia revine pe scenă cu un concert care va avea loc diseară, de la ora 19.30, la Sala Palatului.

Mircea Baniciu s-a zbătut singur ca să organizeze concertul de la Sala Palatului. Este tot timpul „pe drumuri", dar nu-l deranjează, pentru că vrea să iasă perfect. Motivaţia „nu este aceea de a ne umple buzunarele, ci aceea de a repune pe scenă un nume, Pasărea Colibri". Deşi gurile rele ar spune că trupa nu mai e demult în atenţia publicului de mult, Pasărea Colibri n-a încetat însă să existe.

„Adevărul": De ce o aniversare de 19 ani acum şi nu una de 20 de ani, anul care vine?

Mircea Baniciu: Toată lumea ne întreabă ce-i cu aniversarea de 19 ani. Şi putem răspunde că în acest fel pregătim concertul de 20 de ani. Chiar îmi imaginez răspunsul pe care l-ar fi dat ­Pittiş la întrebarea asta. El ar fi zis: „Aşa, pur şi simplu". Ideea ne-a venit spontan pentru că în ultima vreme am tot fost solicitaţi să cântăm sub titulatura de Pasărea Colibri, deşi noi am activat în diverse formule până acum, Mircea Vintilă cântă cu Brambura, eu cânt cu Vlady Cnejevici şi cu cei din Pacifica.

Deci va exista şi un concert de 20 de ani...

Eu cred că da. Dacă acesta va fi aşa de reuşit pe cât se prefigurează, cu siguranţă că vom mai face unul. Ce numai Bănică să facă? Oricum, nu-i uşor de făcut un spectacol ca acesta. Au fost nişte costuri foarte mari, vreo 11.000 de euro ne costă instalaţia de sunet şi lumină, cu tot cu sala, plus alte costuri. Dar motivaţia acestui spectacol nu este aceea de a ne umple buzunarele. În niciun caz. Ci aceea de a repune pe scenă un nume, Pasărea Colibri.

După cât timp urcaţi pe scenă în formula aceasta?

Anul trecut am avut un turneu naţional cu Pasărea Colibri prin zece oraşe din ţară, dar acesta este primul concert pe o scenă mare după mulţi ani. Este chiar primul spectacol pe scena Sălii Palatului, pe care l-am organizat eu. Noi am mai avut recitaluri aici în cadrul unor festivaluri, dar acesta este primul show integral Pasărea Colibri.

Poate fi socotit acest concert o revenire?

Da, este clar o revenire. De când ne-am anunţat recitalul am început să primim şi alte solicitări de a cânta în formula deja consacrată, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici. Acum am auzit de tot felul de trupe care s-au reîntâlnit după mai mulţi ani de pauză, de la Smokie şi până la Black Sabbath. Sunt lucruri care păreau pierdute în iureşul acesta de proiecte muzicale noi. Dar, uite, că lucrurile astea nu se pierd. Ce-i bun rămâne oricum.

Cu ce vreţi să-i surprindeţi pe fani?

Sunt două ore de muzică Pasărea Colibri. Simplu şi la obiect. Fanii vor auzi toate marile hituri din repertoriul nostru, acesta fiind încununat de piese ca „Vinovaţii fără vină" ori „Ploaia care va veni". Vom avea şi o scenografie, pe nişte ecrane din spatele nostru se vor derula înregistrări din turnee şi fotografii, care să completeze atmosfera cântecelor.

De ce n-aţi fost mai vizibili pe scenă în ultimii ani?

Scenele din păcate au cam dispărut. Casele noastre de cultură s-au transformat în cazinouri, iar sălile de sport au fost decimate. Am mai fost solicitaţi, dar aceste scene sunt mai „ascunse", iar muzica ­folk şi rock s-a mutat în cluburi de nişă, care sunt mai puţin vizibile. Chiar de curând am fost invitaţi să cântăm într-o sală de sport şi ne-am amintit cu nostalgie de perioada în care aveam concerte în câte zece săli de sport la rând.

Vi se pare că acest gen de muzică se stinge?

Nu cred că se stinge, dimpotrivă. Lumea a început să se întoarcă la muzica asta cu poezie, cu semnificaţie. Cred că s-au săturat toţi de „tuţ, tuţ", de house şi de toată zăpăceala asta din care nu ieşi cu nimic, poate doar cu dureri de cap. Eu zic că aia e muzică pentru drogaţi, muzică de îndobitocire. Te duci într-o discotecă şi ieşi chiaun de acolo. Înainte erau piese bune, puteai asculta ceva de calitate. Şi nu cred că am îmbătrânit eu.

De ce nu mai scoateţi nişte piese noi?

Am zis că anul viitor să ne gândim mai serios la lucrul acesta. Dar noi avem foarte multe piese, pe care le-am compus, le-am imprimat, dar nu le-am cântat în spectacole. La ­show-ul de azi vom avea şi piese care n-au fost niciodată cântate pe scenă. Vom lansa, de asemenea, şi un album aniversar care va cuprinde cele mai frumoase dintre piesele formaţiei.

Anii de glorie

Pasărea Colibri a luat fiinţă în 1992, avându-i ca membri pe Mircea Baniciu (62 de ani), Mircea Vintilă (62 de ani), Vlady Cnejevici (49 de ani) şi Florian Pittiş. Formaţia a avut parte de un succes răsunător timp de zece ani, lansând mai multe albume, printre care „În căutarea cuibului pierdut", „Ciripituri" sau „Cântece de Bivuac". După plecarea lui Florian Pittiş din trupă, ceilalţi membri s-au concentrat pe proiecte muzicale solo, dar s-au reîntâlnit de câte ori au fost invitaţi să cânte în formula care i-a consacrat.

Anii de glorie
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite