Mihai Găinuşă, realizator TV: „Cel mai frumos Crăciun nu a venit încă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorul emisiunii „Cronica Cârcotaşilor“, de la Prima TV, visează la un Crăciun în care va fi el însuşi un Moş cu părul alb şi le va spune poveşti nepoţilor săi.

Mihai Găinuşă este adeptul sărbătorilor clasice, petrecute cu familia şi pietenii, fără televizor, fără petreceri sau concerte „la modă". În ultimii ani, realizatorul TV n-a avut motive de cârcoteală, deoarece Sărbătorile de Crăciun au devenit tot mai frumoase, alături de Crăciuniţa de acasă - soţia sa, Ioana - şi de cei doi copii: Eva şi Andrei. Şi chiar dacă sunt lucruri şi care nu-i plac, de la înghesuiala din supermarketuri la „cântăreţii care-şi fac plinul mulgând consumatorul în luna decembrie", Mihai Găinuşă iubeşte această sărbătoare şi crede că ea încă există „în sufletul românilor".

„Weekend Adevărul": Cum te pregăteşti pentru Crăciun în acest an? Cum vei sărbători, cu cine?

Mihai Găinuşă: Ca de obicei, cu familia şi cu prietenii care doresc să treacă pe la noi. Nu plecăm de acasă deoarece, de când s-a născut Andrei (fiul lui Mihai - n.r.), când plecăm cu bagaje, zici că ne mutăm.

Cum se împart sarcinile de Crăciun în familia voastră şi ce treburi îţi revin ţie?

Sarcina mea e să cumpăr brad şi apoi să-l împodobesc cu copiii. Totul e să nu fiu prea obosit, aşa încât să cumpăr copii şi să-i împodobesc împreună cu bradul.

Este primul Crăciun al fiului tău. Ce-i pregătiţi?

Pătuţul pentru somn. Sper să-l obosească suficient Moşul, ca să nu dărâme apoi bradul şi să intre cu totul în salata de boeuf. Când ni l-a adus barza, a uitat să ne precizeze că are cheiţa întoarsă până la refuz.

Cine va fi Moş Crăciunul fiicei tale, Eva?

Nu pot să vă spun, fiindcă anul acesta Eva a învăţat să citească şi o să răsfoiască articolul. Dar în niciun caz eu, deoarece îmi cunoaşte toate vocile.

Mulţi împart această sărbătoare în două perioade şi vorbesc despre Crăciunurile de altădată şi despre cele din zilele noastre. Tu cum priveşti această sărbătoare? Cum s-a schimbat ea pentru tine, de-a lungul anilor?

A devenit din ce în ce mai frumoasă. Pentru că ni s-au umplut casa şi viaţa, pentru atmosfera de sărbătoare, pentru brad şi decoraţiuni. Să vă spun secretul unui Crăciun reuşit. Evitaţi cumpărăturile din supermarket în ultima săptămână. Vă puteţi îmbolnăvi şi nu merită. În atmosfera consumeristă puteţi, pe lângă cadouri, să luaţi la înghesuială şi vreo gripă, ceva.

Când erai copil, ce te impresiona cel mai tare? Care e cea mai pregnantă amintire din acea perioadă?

Când eram copil, Moş Gerilă ne aducea sub brad portocale şi banane de la Casa de Comenzi. Ştiam că sunt de-acolo, fiindcă auzeam când erau comandate, după zeci de apeluri. Mai primeam ciorapi şi cărţi. Ştiu că stăteam la etajul 10 şi că era foarte frig în apartament, iar dacă ningea, aruncam zăpada cu lopata din balcon.

Crăciunul e mai frumos dacă îl petreci acasă sau dacă pleci în vacanţă?

Crăciunul e frumos când pleci de-acasă, dacă mergi la Crăciuniţe în Thailanda. Dar asta în burlăcie. Acum am Crăciuniţa mea, acasă.

Există ceva ce nu-ţi place, ceva ce ai schimba la această sărbătoare?

Aş interzice vânzarea de beteală şi globuleţe în magazine încă din luna august. Cei care fac asta, ar trebui aruncaţi din sania lui Moş Crăciun fix peste depozitele lor de chinezării. Şi aş impozita drastic colindele cântăreţilor români stabiliţi în străinătate, care-şi fac plinul mulgând consumatorul român în luna decembrie.

Crezi că semnificaţia acestei sărbători s-a pierdut pe undeva prin mulţimea de malluri şi supermarketuri sau încă există în sufletele oamenilor?

Sărbătoarea Crăciunului există în sufletul românului, prin obiceiurile moştenite de la bunicii noştri. Nici porcăriile chinezeşti, nici confiscarea sărbătorii de către regimurile politice, nici bombardamentul penibil la TV cu crime de sezon sau concertele repetitive ale Ştefanilor nu ne pot lua bucuria darurilor primite şi oferite în familie. Închideţi televizorul pe 24 şi 25 decembrie.

image

Alături de fiica sa, Eva, pe când micuţa avea doar un an, în 2006 Foto: arhiva personală

Românii au un fel aparte de a sărbători?

Cei care l-au omorât pe Ceauşescu în sfânta zi au avut un mod aparte de a sărbători. Dar oamenii simpli din această ţară nu se deosebesc de cei care sărbătoresc Crăciunul în întreaga lume.

Până la ce vârstă ai crezut în Moş Crăciun?

Cum adică? Cred în Moşul, pentru că el există. Cei care vă spun altceva, vă păcălesc.

Dacă ai putea întâlni o personalitate, din orice epocă, cine ar fi şi ce cadou i-ai face de Crăciun?

Dacă aş avea puterea, le-aş oferi tuturor copiilor orfani câte-o jucărie, o carte şi un pic de speranţă. Dar cred că Moşul, dacă e bun, va face oricum acest lucru.

Care a fost cel mai frumos Crăciun?

Cel mai frumos Crăciun nu a venit încă. Va fi acela în care eu voi fi Moşul, cu părul alb, nepoţii îmi vor sta pe genunchi, iar eu le voi povesti că, pe vremuri, l-am cunoscut pe Moş Crăciun. Sper să mai am ceva imaginaţie la bătrâneţe.

Care a fost cel mai urât cadou pe care l-ai primit?

Niciun cadou nu e urât. Nu contează ce primeşti, ci contează gestul de a oferi.

Ce cadou îţi doreşti anul acesta?

Multă sănătate tuturor.

''Când eram copil, Moş Gerilă ne aducea sub brad portocale şi banane de la Casa de Comenzi. Ştiu că stăteam la etajul 10 şi că era foarte frig în apartament, iar dacă ningea, aruncam zăpada cu lopata din balcon.''

"Dacă aş avea puterea, le-aş oferi tuturor copiilor orfani câte-o jucărie, o carte şi un pic de speranţă.''

Una din două

- Slană de porc sau piept de curcan? Şorici.
- Brad natural sau artificial? Natural în ghiveci.
- Sanie sau ATV? Sanie. Urăsc hardu-ghiile zgomotoase de ATV-uri.
- Petrecere toată noaptea sau cină cu familia? Cină cu familia, apoi petrecere cu copiii.
- Cadouri practice sau cu valoare sentimentală? Cadouri simbolice.
- „Singur acasă" sau „Miracolul de pe strada 34"? „It's a Wonderful Life".
- Crăciuniţe sau elfi? Crăciuniţe. Mă refer la plantele respective, normal.
- Colinde româneşti sau piese străine de Crăciun? Ambele, dar în surdină.
- Palincă sau vin fiert? Vin fiert. Mult.
- Programe TV sau DVD‑uri? DVD-uri.

CV            

- Cârcotaşul scriitor
- Numele:  Mihai Găinuşă
- Data şi locul naşterii: 6 noiembrie 1970, Sibiu
- Starea civilă: Este căsătorit, are o fetiţă, Eva (6 ani), şi un băieţel, Andrei (1 an)
- Studiile şi cariera:
- A absolvit cursurile Școlii Superioare de Jurnalism din Bucureşti și a avut burse de media la Strasbourg și Paris
- A început să lucreze în radio în 1995, la Delta RFI, ca reporter de ştiri, apoi a colaborat cu Florin Călinescu la „Chestiunea Zilei", unde îi scria acestuia monologurile de deschidere a emisiunii
- A făcut echipă cu Şerban Huidu încă din anul 2000, la Radio 21, iar din 2001 a intrat în echipa „Cronicii Cârcotaşilor", de la Prima TV
- În 2003 şi-a făcut debutul literar cu  volumul „Trialoguri cârcotaşe", iar în 2004 a lansat „Cotcodăceli". În 2007 a lansat romanul „Fără cap şi fără coadă", după care au urmat „Povestiri mortale" (2009) şi „Jurnal din viitor" (2011)
- În prezent realizează matinalul de la postul de radio Kiss FM şi „Cronica Cârcotaşilor"

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite