VIDEO Marian Ionescu, Direcţia 5: „Ne considerăm toleraţi pe piaţa muzicală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul Direcţia 5 crede că formaţia a intrat în „liga veteranilor“. Cele două nominalizări la Romanian Music Awards arată că se gândeşte cineva şi la „cei vechi“. La Gala Romanian Music Awards care va avea loc la Braşov pe 16 septembrie, trupa Direcţia 5 este nominalizată la categoriile Best Live şi Best Pop.

„Adevărul": Discografia voastră arată că din 2000 aţi scos cel puţin un album anual. Să ne aşteptăm la încă un album în 2011? 

Marian Ionescu: În 2011 am scos două discuri: Ambiental - „Cred că eşti extrem de delicată", iar cel de-al doilea, pe care îl lansăm săptămâna viitoare, este un disc de duete. Pe el se află vocile mai multor cântăreţe din România. Se numeşte „Direcţia 5 - Beautiful Duets" şi are toate ingredientele ca să vă placă!

Nu este primul disc de duete pe care îl scoateţi!

Nu, este cel de-al doilea. Găsiţi pe „Beautiful Duetes" cele mai frumoase voci feminine din România!

Cum a fost anul muzical 2011 pentru Direcţia 5?

Anul 2011 a fost plin. Am concertat în aproape toate oraşele din România. Iar când am avut timp liber, am intrat în studio. Acum lucrăm la un disc pe care vrem să îl lansăm în concertul anual de Valentine's Day!

La premiile RMA sunteţi nominalizaţi la categoriile Best Pop şi Best Live. La care dintre acestea credeţi că aveţi mai multe şanse? 

Credem că şansele noastre sunt diminuate de faptul că nu mai facem neapărat parte din „lumea bună" a muzicii. Noi suntem „vechi", doamnă, ne considerăm toleraţi de piaţa muzicală românească.

Înseamnă ceva pentru voi aceste nominalizări?

Pentru noi, nominalizările la Romanian Music Awards înseamnă că, atunci când se realizează propunerile pentru viitoarele nominalizări, cineva se gândeşte şi la trupe vechi - mai vechi de 15 ani - precum Direcţia 5.

Aţi colaborat cu mulţi artişti români (Paula Seling, Delia Matache, Luminiţa Anghel, Andreea Bănică). Pe cine „mizaţi" într-un viitor apropiat?

Pot să vă spun pe cine am mizat la realizarea albumului de duete care va apărea în curând. Ele sunt vocile pe care „mizăm" acum: Paula Seling, Loredana, Monica Anghel, Alexandra Ungureanu, Nico, Anda Adam, Claudia Pavel sau Giulia. Toate acestea sunt voci bune!

Dacă aţi face o evaluare a etapelor pe care le-a parcurs trupa, în ce etapă a evoluţiei sunteţi?

Cred că suntem la maturitate. Suntem seniori sau, mai bine zis, veterani.

Piese precum „Dac-ai şti", „Am nevoie de tine" s-au fixat în memoria publicului. Erau vremuri mai bune atunci pentru muzică sau era publicul mai receptiv?

Noi aducem muzica pentru oamenii care vor să o asculte, indiferent de vremuri. Reuşim să aducem în atenţia publicului altceva, un sunet diferit decât cel din mainstream.

Colecţionezi instrumente muzicale. Cât de valoroasă este colecţia ta?

Nu colecţionez. Am câteva chitări cu care cânt, iar valoarea lor este mai degrabă sentimentală. Te ataşezi de instrumentul la care cânţi, este parte integrantă a reuşitelor tale.

Richard Gere  şi-a scos la licitaţie colecţia de chitare în scopuri caritabile. Pentru ce cauză ai face acelaşi lucru?

Nu ştiu.

Tocmai pentru că sunteţi vechi, pentru cei tineri care nu vă ştiu începuturile, de unde vine numele „Direcţia 5?"

Un operator TV ne-a dat această idee de nume prin 1991, pentru că noi nu prea ştiam cum să ne spunem. 

Carmin, fiul tău, este basist şi cântă cu voi. Ce ne poţi spune despre activitatea sa muzicală?

Fiul meu este colaborator. Când doreşte ni se alătură, iar în restul timpului cântă alături de alţi tineri de vârsta lui. Are 26 de ani, dar cântă de mic copil. A terminat o şcoală de muzică, unde a studiat pianul şi chitara. N-au fost puţine dăţile când ni s-a alăturat!

Nicu Damalan şi Marius Keseri, aţi practicat ciclism, motociclism ping-pong, hochei, respectiv baschet de performanţă la Dinamo. Mai este sportul o prioritate pentru voi?

Nicu Damalan: Sportul nu este prioritatea noastră, însă este plăcerea noastră. Face parte din viaţa fiecăruia, oricând avem ceva timp liber şi suntem în oraş mergem la sala de sport. Activităţile fizice sunt o constantă în viaţa noastră.

Ce se vede în urma unei trupe care rezistă de două decenii?

Marian Ionescu: Acest răspuns vine nu doar de la mine, ci din partea întregii trupe. Vedem un efort susţinut de a deveni ceva şi mai apoi, un efort permanent şi intens de a rămâne ceea ce suntem!

"Credem că şansele noastre sunt diminuate de faptul că nu mai facem neapărat parte din «lumea bună» a muzicii."
Marian Ionescu
fondator Direcţia 5

Cei mai buni din muzica românească

Gala Romanian Music Awards, care premiază cei mai buni artişti autohtoni în 2011, va avea loc anul acesta pe 16 septembrie, în Piaţa Sfatului din Braşov. Evenimentul va fi transmis în direct, de Music Channel, de la ora 19.00. Gala va începe cu defilarea pe covorul roşu. Printre cei 40 de artişti care vor fi prezenţi la Romanian Music Awards se numără Alexandra Stan, Connect-R, Andreea Bănică, CRBL, Inna, Iris, Puya şi Loredana. Publicul îşi poate vota favoriţii pe site-ul rma.1music.ro.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite