„Mad Men mania“ a ajuns la răscruce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansarea sezonului cinci al serialului „Mad Men“ în martie a ridicat întrebări din partea scepticilor modei: ce urmează după trei ani influenţaţi de stilul vestimentar al lui Don şi Betty Draper?

Serialul „Mad Men (Nebunii de pe Madison Avenue)" a devenit unul dintre cele mai influente produse din istoria televiziunii încă de la lansarea primului sezon, în 2007. De altfel şi cel mai scump serial la nivel de producţie, „Mad Men" prezintă viaţa unor publicitari americani din industria anilor '60. 

Designerul costumelor, Janie Bryant, a transformat personajele feminine în Grace Kelly ale suburbiilor, în timp ce bărbaţii precum Don Draper sunt o variantă care îl eclipsează până şi pe James Bond în ceea ce priveşte stilul vestimentar. 

Betty Draper

Betty Draper

Prada n-a ratat niciun episod

Moda a fost cu ochii pe serial încă de la început, lucru evident din colecţiile anilor următori. Joan Harris sau Betty Draper, personaje ale serialului, au fost regăsite cu uşurinţă pe podiumurile internaţionale ale caselor de modă. 

Designerul Marc Jacobs spunea anul acesta, la prezentarea colecţiei Louis Vuitton pentru toamnă-iarnă 2012, că a ieşit teafăr de sub influenţa serialului american de televiziune. Cu toate acestea, anumite elemente care aduc aminte de eleganţa anilor '60 au putut fi întrezărite în piesele sale.

Asta după ce, doi ani la rând, Jacobs, directorul de creaţie al casei Louis Vuitton, a dedicat un adevărat altar vestimentar inspirat din stilul personajelor serialului american. 

N-a fost singura casă de modă care a făcut loc rochiilor Betty Draper în colecţia sa, Prada alăturându-se cu o colecţie de mare succes, bazată pe piese care reiterau stilul anilor respectivi. Nici retailerii internaţionali precum Topshop nu s-au lăsat mai prejos, introducând în colecţiile lor rochii bufante şi paltoane cu tăieturi drepte.

January Jones (stânga), Christina Hendricks şi Elisabeth Moss

January Jones (stânga),  Christina Hendricks şi Elisabeth Moss

Site-ul tomandlorenzo.com, deţinut de doi internauţi celebri în lumea modei, are o secţiune specială intitulată Mad style, în care ţinutele prezentate în fiecare episod sunt analizate până la cel mai mic amănunt. 

Publicaţii de modă din toată lumea au făcut loc pictorialelor inspirate din acţiunea, dar mai ales din stilul prezentat în serial. Dar ce a atras? „Majoritatea oamenilor urmăresc serialul pentru a evada din monotonia propriului birou. Deşi n-am fost niciodată atras de ideea de a munci într-un nor de fum de ţigară sau să mă înec în whisky în apropierea termenului, pic imediat când văd costumele bărbaţilor. Acelea erau timpurile în care bărbaţii erau bărbaţi şi aveau butoniere că să demonstreze asta. Sigur, dacă ai veni azi îmbrăcat precum Don Draper sau Roger Sterling la birou, ai fi ţinta tuturor glumelor care se vor face vreodată la locul tău de muncă", scria Guy Stagg, jurnalist la „The Telegraph", despre farmecul serialului. 

Cu toate acestea, colecţiile introduse în magazineau demonstrat contrariul: că lumea este pregătită, în exercitarea pasiunii declarate serialului, să-şi asume riscul şi să readucă eleganţa anilor '60 în moda străzii. 

Jackie O. a secolului nostru

„Despre asta vorbesc costumele din «Mad Men». Bărbaţii de acolo nu uită niciodată cine sunt şi sunt propria lor reclamă. Să te îmbraci bine demonstrează o judecată bună şi sănătoasă, dar mai ales un nivel crescut de încredere în sine - calităţi de învingător în orice loc de muncă", completa Stagg. 

Soţia personajului principal, Betty Draper, interpretat de January Jones, se numără printre preferatele modei de astăzi, devenind rapid un etalon al eleganţei, cu toate că stilul nu este chiar inedit.

„Betty Draper are un look demn de eleganţa şi distincţia lui Jackie O. Ţinutele sale, cu toate că sunt formale, sunt construite pe baza unor rochii elegante, asortate până la ultimul detaliu. Nicio scenă a serialului nu o prinde nepregătită, este femeia pe care o găseşti la patru ace fie că e în bucătărie, fie că e pe cal sau la braţ cu eroul ei", scria Amy Fleming, analist de modă britanic. „Niciun serial TV nu a atras vreodată mai multe elogii sau critici în ceea ce priveşte costumele şi nici nu a influenţat aşa industria modei", a adăugat aceasta. 

Prada

"Majoritatea oamenilor urmăresc serialul pentru a evada din monotonia propriului birou. Acelea erau timpurile în care bărbaţii erau bărbaţi şi aveau butoniere că să demonstreze asta."

Guy Staggjurnalist „The Telegraph"

"Niciun serial TV nu a atras vreodată mai multe elogii sau critici în ceea ce priveşte costumele."

Amy Fleming analist de modă „The Guardian"

Prada
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite