Loredana Groza: „Oamenii au nevoie să danseze şi să cânte în româneşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loredana Groza a susţinut un recital înainte de lansarea albumului „Iubiland“
Loredana Groza a susţinut un recital înainte de lansarea albumului „Iubiland“

Cântăreaţa şi-a lansat sâmbătă seară cel mai recent album, „Iubiland“, o combinaţie de melodii populare vechi şi ritmuri moderne din jazz, rock şi pop. Loredana a adunat la un loc copii, adolescenţi şi adulţi, în total câteva sute de oameni, la lansarea discului, care a avut loc la mallul Băneasa Shopping City.

„Adevărul": De unde ideea unui astfel de album?

Loredana: Ideea mi-a venit de când am început să lucrez la proiectul „Agurida", atunci am acumulat foarte multe influenţe şi emoţii şi mi-am dat seama că încă ­n-am făcut totul în a redescoperi folclorul românesc şi a-l aduce în atenţia generaţiilor de astăzi. Cred că e misiunea mea şi datoria mea ca artist să păstrez această identitate şi să nu las pierdute nişte cântece extraordinar de frumoase, pe care românii le-au păstorit de atâta timp. Din păcate, aceste cântece sunt uitate.

Citiţi şi:

Loredana duce folclorul românesc în „Iubiland“

VIDEO Caramitru: Bună seara, iubito, te aştept cu 10.000 de euro

Ce înseamnă albumul „Iubiland"?

„Iubiland" este o dimensiune a dragostei, care ne face mai buni, mai frumoşi. Este tărâmul dragostei. Albumul conţine 12 cântece de dans, dans în doi, dans în horă, tot felul de combinaţii. Sunt înregistrări din toate zonele ţării, pentru că acesta a fost conceptul: să aducem o mostră din fiecare parte a României.

Cu cine ai colaborat?

Am lucrat cu un om minunat, un om de radio, domnul Marian Lupaşcu, care m-a ajutat să găsesc mostre de folclor adevărat. El avea înregistrări de la începutul secolului, cu rapsozi populari şi cântăreţi neprofesionişti, pe care mi le-a pus la dispoziţie. Le-am ascultat împreună şi am studiat notă cu notă pentru că am vrut să păstrez exact linia vocală a melodiilor şi nu am vrut să le schimb în niciun fel stilul.

Cu toate astea, albumul conţine şi sunete moderne, dar şi versuri în portugheză, spaniolă, franceză.

Este adevărat, am adăugat şi elemente noi, refrene, teme, părţi întregi, dar am încercat să păstrez cât am putut din autenticitatea melodiilor. Pentru asta am studiat şi psalmii lui Anton Pann şi stilul lăutarilor vechi, care cântau cu alte floricele şi melisme faţă de cum se cântă astăzi. Domnul Lupaşcu m-a coordonat foarte frumos, m-a sfătuit şi mi-a insuflat această dorinţă de a păstra nealterat stilul melodiilor vechi. Am adăugat aceste bucăţi internaţionale cântecelor pentru ca o ureche care n-a auzit niciodată folclor românesc să poată decodifica poveştile din spatele melodiilor.

Cum crezi că va fi primit albumul?

Sper că va fi primit cu interes, mai ales că la această lansare au venit generaţii atât de diferite, de la copii de câţiva ani până la adulţi. Cred că românii au nevoie de aşa ceva şi vor să se regăsească în melodiile acestea, mai ales că acum muzica pe care o difuzează radiourile înseamnă aceleaşi două cuvinte care se repetă la nesfârşit, fără nicio poveste. Eu cred că oamenii simt nevoia de poveşti. O poveste îţi încălzeşte întotdeauna sufletul şi te inspiră să-ţi declari dragostea, să-ţi ­descarci anumite sentimente, pe care altfel nu ai timp să ţi le exteriorizezi. Cred că oamenii au nevoie să danseze pe ritmuri româneşti şi să cânte în româneşte.

Care a fost cel mai greu lucru la realizarea albumului?

Cred că sunetul şi expresia, felul în care a trebuit să găsesc cele mai interesante teme, dar care să fie şi simple în acelaşi timp. Eu ­m-am ocupat de producţie, de orhestraţie, de toate detaliile legate de înregistrări, de instrumente. Practic, m-am implicat în tot procesul de creaţie al acestui album, bineînţeles alături de ­muzicienii mei, care au executat maiestuos toate nebuniile şi viziunile mele. Mi-am dorit să fac un album care să nu fie computerizat prea tare şi de aceea am înregistrat în studio cu toţii, am vrut ca odată cu vocea să se audă şi instrumentele. Pe parcurs însă, mi-am dat seama că mai trebuie să adaug anumite elemente, iar atunci a început adevărata muncă: căutarea celor mai bune sonorităţi. Totul s-a modificat mult mai mult decât mi-aş fi închipuit la început.

Când mai ai timp pentru familie?

Deşi am concerte în fiecare săptămână şi am filmări la „Moştenirea", încerc ­să-mi fac timp şi pentru viaţa mea personală. Preţuiesc atât de mult fiecare clipă pe care o am cu familia mea, cu soţul meu, cu fetiţa mea. Noi avem nişte vieţi extrem de agitate, fiecare încearcă să-şi împlinească visul. Eu încerc să-i induc fetiţei mele faptul că în viaţă orice lucru se obţine prin muncă, printr-o repetiţie constantă, nu e un noroc care îţi ­cade din cer, nu trebuie să te autocomplaci şi să te laşi pe tânjeală.

Există vreun lucru pe care ţi-ai dorit să-l faci în viaţă şi nu ai reuşit?

Mi-ar plăcea să am o echipă de fotbal, mi-ar plăcea să mai am încă zece copii dacă aş putea. M-am gândit la un moment dat să înfiez un copil, dar mi-am dat seama că e o răspundere mare, dacă nu poţi să fii tot timpul cu el şi să-i acorzi cât mai multă atenţie. Viaţa mea este foarte complicată în acest moment. Trebuie să nu fac pe nimeni să sufere şi să acord atenţie maximă fiecărei persoane din viaţa mea aşa cum merită şi aşa cum îmi doresc eu. Dar poate într-o zi, cine ştie, o să fiu pe o insulă, o să se poată prelungi viaţa cu încă o sută de ani cel puţin şi atunci o să pot să am toate aceste lucruri pe care mi le doresc.

Te consideri împlinită chiar şi fără echipa de fotbal?

Sunt foarte fericită şi îi mulţumesc lui Dumnezeu în fiecare clipă pentru tot ceea ce am. Sunt un om norocos şi extrem de împlinit. Faptul că primesc atâta iubire este mai mult decât mi-am imaginat vreodată. Am vrut să fiu iubită şi asta a fost întotodeauna „firul roşu" din viaţa mea, să arăt dragoste şi să primesc dragoste, şi uite că o primesc în fiecare zi, ­înmiit. Şi ce poţi să îţi doreşti mai mult decât asta?

"Cred că e misiunea mea şi datoria mea ca artist să păstrez această identitate şi să nu las pierdute nişte cântece extraordinar de frumoase, pe care românii le-au păstorit de atât timp."

"Cred că românii au nevoie de aşa ceva şi vor să se regăsească în melodiile astea, mai ales că acum muzica pe care o difuzează radiourile înseamnă aceleaşi două cuvinte care se repetă la nesfârşit, fără nicio poveste."

"Mi-ar plăcea să am o echipă de fotbal, mi-ar plăcea să mai am încă zece copii dacă aş putea."


Un turneu cu „Iubiland" în ţară şi în străinătate

Cu toate că abia şi-a lansat albumul „Iubiland", Loredana lucrează deja la alte două materiale noi, un proiect muzical demarat în primăvară, la New York şi un altul, pe care l-a început în vară, la Bucureşti. Totodată, cântăreaţa spune că-şi doreşte să facă un turneu prin ţară, dar şi unul în străinătate cu noul album.

„Îmi doresc să cuceresc lumea cu cântecele româneşti şi cu ritmurile româneşti, pentru că am văzut cât de fascinaţi sunt străinii de muzica noastră. Şi vreau să duc asta mai departe, pentru că asta e misiunea mea", mărturiseşte Loredana.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite