Lazarov a murit după o operaţie la colon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lazarov a murit după o operaţie la colon
Lazarov a murit după o operaţie la colon

Omul de televiziune va fi înmormântat astăzi, la Madrid, iar serviciile funerare din capitala Spaniei vor fi urmate de o slujbă religioasă ortodoxă la Bucureşti. Cimitirul din localitatea madrilenă Tres Cantos a fost ieri loc de pelerinaj pentru nume mari din industria media spaniolă. Prietenii şi-au luat la revedere de la Valeriu Lazarov. Vezi galerie foto aici

Încă de la primele ore ale dimineţii, la puţin timp după aflarea dispariţiei lui Valeriu Lazarov, la Tres Cantos au început să sosească primele echipe ale televiziunilor locale. La ora locală 15.00, la care fusese anunţată sosirea familiei Lazarov, în faţa capelei se aflau peste 30 de ziarişti spanioli de la posturile tv şi de la ziarele din Peninsulă. Sosirea familiei şi a româncei Augusta (36 de ani), soţia producătorului, a avut loc cu două ore mai târziu.

Citiţi şi:

În jurul orei locale 16.30, la capela La Paz a ajuns prima soţie a lui Valeriu Lazarov, cântăreaţa de origine cubaneză Elsa Baeza. Aceasta, îmbrăcată foarte elegant, în negru, vizibil îndurerată, a ţinut ca prezenţa sa să fie cât mai discretă. Ea a cerut angajaţilor capelei să o ajute să treacă de mulţimea de ziarişti fără ca aceştia să o poată interpela.

La aproximativ un sfert de oră, la capelă a ajuns şi Augusta Lazarov, însoţită de doi membri ai familiei. Prima şi ultima nevastă a maestrului Lazarov s-au întâlnit tocmai în momentul în care Elsa Baeza se pregătea să părăsească incinta în care era depus sicriul.

Complicaţii după operaţie

Valeriu Lazarov va fi înmormântat astăzi, la Madrid, iar serviciile funerare din capitala Spaniei vor fi urmate de o slujbă religioasă ortodoxă va avea loc la Bucureşti, la o dată care urmează să fie comunicată, a transmis familia Lazarov printr-un comunicat. „Cu imensă durere în suflet şi veşnică iubire, vă comunicăm că marţi, 11 august 2009, la ora 3.45 (ora Regatului Spaniei), a trecut în nefiinţă Valeriu Lazarov, tată, soţ şi bunic“, se arată în comunicatul familiei Lazarov, citat de Mediafax.

Potrivit familiei Lazarov, cauza decesului a fost reprezentată de „complicaţii apărute după o intervenţie chirurgicală pe colon“. „Mulţumim tuturor celor care ne sunt alături în aceste dureroase momente!“, a mai transmis familia Lazarov. Producătorul de televiziune a murit ieri-dimineaţă, la vârsta de 73 de ani. Trupul neînsufleţit al acestuia a fost transportat în aceeaşi zi la un serviciu de pompe funebre din localitatea madrilenă Tres Cantos.

Preţuri la capela Los Cantos

Spaniolii nu-şi plâng morţii în propria casă, ci în capele speciale, unde are loc, de obicei, şi priveghiul. Clădirile funerare speciale se numesc „tanatorio” şi seamănă cu capelele din România.

La capela din Los Cantos, situată la 30 de kilometri de Madrid, în care a fost depus corpul neînsufleţit al lui Valeriu Lazarov, chiria pentru 24 de ore a unei încăperi funerare este de 598 de euro. Tot aici, machiajul corpului neînsufleţit şi pregătirea acestuia pentru înmormântare, de către specialişti, costă 110,67 euro. În cimitirul din Los Cantos, un loc de veci, pentru şapte ani, se cumpără cu 1.884 de euro. Pentru 100 de ani, două locuri de veci în cimitirul de la Los Cantos costă 10.000 de euro. Incinerarea este mai ieftină, costă de la 3.700 de euro.

Plâns de „foştii elevi“ din televiziune

„Pentru mine şi pentru alţi producători din generaţia mea, Valeriu Lazarov a fost o şcoală de televiziune. Chiar aşa îi spuneam noi «Şcoala Lazarov». Îi sunt recunoscătoare pentru că, în 1999, m-a ales pe mine ca director de program la «Surprize surprize», a fost un act de mare curaj din partea lui, pentru că nu ne cunoşteam. Îmi citise doar CV-ul. Datorită lui ne-am format cu adevărat ca producători de televiziune şi chiar mă întreb: acum de la cine mai avem de învăţat sau de furat meserie?“, spune Dana Mladin.

„Valeriu Lazarov a fost pentru mine un profesor şi un prieten. Am învăţat multe lucruri de la el şi sunt convinsă că îi plăcea postura de mentor. Puţini oameni de televiziune au deschiderea să-i înveţe pe alţii“, a declarat Irina Radu pentru Mediafax.

Andreea Marin Bănică, cea care a prezentat formatul de success „Surprize, Surprize“, a fost şi ea impresionată de ceea ce s-a întâmplat. „Valeriu Lazarov a fost ca un tată pentru mine. A fost omul care m-a crescut, care m-a văzut de când eram copil şi a văzut în mine ceea ce sunt astăzi“, a declarat vedeta pentru Realitatea TV. Regrete la dispariţia omului de televiziune au mai transmis la Realitatea TV şi directorul de programe al Gold FM, Raluca Moianu, dar şi Mircea Radu, cel care a lucrat cu Lazarov la „Din Dragoste“.

1,22 milioane de euro, profit în 2007

Companiile deţinute de Valeriu Lazarov în România au înregistrat în 2007 o cifră de afaceri totală de circa 5,88 milioane de euro, businessul lui de pe piaţa românească de televiziune fiind la jumătate faţă de cel din Spania, scria la sfârşitul anului trecut agenţia de presă Mediafax.

Cele şase societăţi pe care Valeriu Lazarov le deţinea în România - Prime Time World Broadcast SA, Prime Time World Bucureşti SRL, Dream Production SRL, La Dolce Vita Productions Grup SRL, Sagitarius Communications SA şi Super Mobil SRL - au avut un profit total net de circa 1,22 milioane de euro, potrivit cifrelor publicate atunci pe ­site-ul­­ Ministerului de Finanţe.

Cum şi-a construit cariera

Valeriu Lazarov şi-a dedicat peste 50 de ani din viaţă televiziunii, numele lui fiind legat şi de cea mai longevivă producţie românească, „Surprize, Surprize“.

Între 1953 şi 1957 Lazarov a studiat regia la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, dar în 1957 alege televiziunea în detrimentul cinematografiei. În august 1968, ajunge în Spania, pentru a înregistra două emisiuni la postul public de televiziune TVE, la invitaţia directorului general de atunci, Juan Jose Roson. După 11 ani de lucru în Spania, Lazarov ajunge la televiziunea naţională italiană, RAI, pentru realizarea unei serii de programe intitulate „Tilt“.

La scurt timp, începe să lucreze pentru Silvio Berlusconi, la Canale 5, unde ajunge director de producţie, preşedintele consiliului de administraţie şi director al centrului de producţie Videotime. În 1989 revine în Spania pentru a conduce din poziţia de director general postul Tele 5, până în 1994, când este înlocuit de Maurizio Carlotti.

image
image

Pentru mine şi pentru alţi producători din generaţia mea, Valeriu Lazarov a fost o şcoală de televiziune. Chiar aşa îi spuneam noi - «Şcoala Lazarov»

image


Dana Mladin, producătoare TV

image
image

A fost ca un tată pentru mine. A fost omul care m-a crescut, care a văzut în mine ceea ce sunt astăzi.

image


Andreea Marin Bănică, prezentatoare TV

image
image

A adus în România o altă ţinută a emisiunilor TV.  Ştia foarte bine reţeta care să meargă şi ştia să aleagă omul potrivit.

image


Raluca Moianu, director de programe Gold FM

image
image

Ştia absolut tot ­într-un spectacol de televiziune, de la culoarea decorului, până la lumini şi pauzele de vorbire pe care un prezentator trebuie să le ia în discurs.

image


Mircea Radu, prezentator TV

A fost căsătorit de trei ori

image

Valeriu Lazarov şi soţia sa, Augusta



Valeriu Lazarov, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de televiziune din România şi din Spania, s-a născut la 20 decembrie 1935, la Bârlad.

La 15 ianuarie 1970 s-a căsătorit la Miami cu cântăreaţa cubaneză Elsa Baeza, cu care a avut un fiu, Valeriu. Cei doi au divorţat în 1973.

Omul de televiziune s-a căsătorit din nou, cinci ani mai târziu, la 11 februarie 1978, cu actriţa nord-americană Didi Sherman. Împreună cu aceasta a avut doi fii – Sergiu şi Roberto.

Cu Augusta Dumitraşcu, fostă prezentatoare de ştiri şi apoi realizatoare a emisiunii„Babilonia“, produsă de el, s-a căsătorit în 2004, la Madrid.

Fragmente de articole din presa spaniolă

image

„Realizator şi producător de televiziune de origine română, Valeriu Lazarov era una dintre figurile cele mai reprezentative în panorama audiovizualului spaniol.“

image

„Lazarov a fost producătorul şi realizatorul de televiziune cel mai popular în anii 70, care a devenit cunoscut ca «Mr. Zoom», pentru modul special în care folosea camera de luat vederi.“

image

„A fost unul dintre cei care au promovat crearea Academiei de Arte şi de Ştiinţe ale Televiziunii, care a fost realizată în 1997, cu scopul de a proteja drepturile audienţei şi valorile constituţionale.“

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite