Ionuţ Dolănescu, cântăreţ: „Cotoi şi Piţigoi au găsit banii lui Ion Dolănescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Dolănescu, în casa părintească, lângă afişul şi bustul de bronz care îl reprezintă pe tatăl său
Ionuţ Dolănescu, în casa părintească, lângă afişul şi bustul de bronz care îl reprezintă pe tatăl său

Fiul regretatului cântăreţ spune că singurii bani rămaşi după moartea acestuia sunt cei 50.000 de dolari găsiţi în camera lui de finul său şi de un prieten. Ionuţ Dolănescu dezminte ceea ce fratele său Dragoş susţine public: că în casa tatălui lor au existat 2 milioane de euro, bani pe care Ionuţ şi i-ar fi însuşit.

„Adevărul": Ce relaţie aveţi cu surorile şi fratele dumneavoastră?

Ionuţ Dolănescu: Foarte bună. Sora mea, Leontina, trăieşte la New York, iar Cameluţa la Paris. Ţinem legătura. Chiar şi cu Dragoş am avut o relaţie bună până după moartea tatei, când lucrurile s-au schimbat. Şi îmi pare rău, pentru că în faţa lui Dumnezeu, am fost corect faţă de el. După ce a murit tata, i-am plătit biletul de avion să vină cât mai repede în România. Tot ce s-a împărţit s-a făcut în prezenţa bunicii, a fraţilor tatălui meu şi a avocatului. Nu cred că Dragoş a fost nedreptăţit. Este foarte ruşinos circul pe care îl face. Dacă nu ne înţelegem ca oameni, ca fraţi, puteam merge în faţa instanţei, fără scandal. Tata ne-a lăsat un nume cu demnitate, nu trebuie să-l facem de râs.

El se consideră nedreptăţit şi vă judecaţi pentru împărţirea averii...

În acest proces eu am calitatea de pârât, i s-a părut lui că tata a avut nişte milioane de euro la saltea şi nişte kilograme de aur, lucru pe care nu îl poate demonstra, pentru că nu-i adevărat. N-am spus niciodată că tata a fost om sărac. Ne-a lăsat această casă (din Bucureşti, strada Caimatei - n.r), altă casă la Sinaia, un teren la Butimanu şi altul la Tunari. Singurii bani care s-au găsit au fost 50.000 de dolari, găsiţi de finul Cotoi, împreună cu alt prieten al tatălui, Ilie Piţigoi, în camera tatălui meu. Bani pe care i-am pus pe masă lui Dragoş. Nu au existat milioane de euro şi kilograme de aur la saltea. Tata a fost un boem, îi plăcea viaţa, în această casă a dat sute de petreceri şi a fost un om foarte generos.

Ion Dolănescu a avut succes înainte de 1989, iar onorariile sale nu erau modeste...

Aşa este, dar cred că nici Angela Gheorghiu nu dispune de 2 milioane de dolari cash, cum a zis Dragoş că avea tata. Nu e o sumă reală. Valoarea tuturor bunurilor se ridică la peste un milion de euro. Judecătorul a numit nişte experţi care au evaluat această casă la suma de peste 500.000 de euro. E o casă veche de 120 de ani, tata a achiziţionat-o de la nepoţii lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, necesită reparaţii, cine o va câştiga va trebui s-o renoveze. Tata şi-a dorit s-o transforme în biserică, dar Patriarhul Teoctist nu a aprobat. Aş dori să păstrez această casă.

Totuşi, Ioana Radu a intervenit la Ceauşescu, în anii '70, când Ion Dolănescu a fost acuzat de posesie de bunuri ilicite...

Da. Pentru că tata avea Ford Taunus, o maşină străină, neobişnuită pentru perioada aceea, şi avea o vilă în Bucureşti. Ioana Radu a mers la Ceauşescu şi i-a spus: „Împărate - aşa i se adresa ea - am şi eu un protejat, tânăr şi frumos ca dumneavoastră. Şi cântă foarte frumos". Aşa a oprit Ceauşescu procesul care îi fusese intentat tatălui meu. Şi Ceauşescu a întrebat-o: „Bun, dar ce pot să fac pentru dumneata?". „Împărate, stau într-o casă naţionalizată şi aş vrea s-o cumpăr". S-a întors de la Ceauşescu, a venit la tata: „Ioane, tu m-ai trimis, acum scapă-mă! M-a întrebat ce-mi doresc pentru mine, i-am spus că vreau să cumpăr casa, dar nu am banii". Tata a scos 33.000 de lei, bani mulţi pe vremea aceea, şi i-a cumpărat casa de pe strada Timpului nr. 13. Mai târziu, Ioana Radu, pe care tata a întreţinut-o din anii '70 până în 1990, când a murit, i-a lăsat casa prin testament. Testament pe care apoi Ioana Radu l-a reziliat.

De ce ţineţi atât de mult la casa părintească? Pentru că aţi crescut în ea?

Tata a ţinut enorm la această casă. Iar eu nu mai am încredere în fratele meu, care a luat tablouri valoroase, un Grigorescu, un Luchian - luate cu ştiinţa mea, bineînţeles - dar eu nu ştiam că le va vinde la licitaţie. Nimic nu este mişcat. Aşa cum a lăsat tata lucrurile, aşa sunt şi acum. Noi nu avem dreptul să vindem munca lui. Acele tablouri ar fi trebuit să le păstreze, să rămână în familie. Dacă voia bani, de ce n-a venit să-i dau eu? Interesant este nu a luat nici măcar un singur tablou cu tata. Aş dori să fac aici o casă memorială, sediul Fundaţiei Ion Dolănescu, un centru cultural sau o şcoală de muzică în memoria lui Ion Dolănescu.

Vă temeţi că Dragoş ar putea vinde casa?

Nu că ar putea, sigur o s-o vândă! El nu-şi poate permite s-o întreţină. Tata chiar avea probleme în ultima perioadă, nu mai putea să cânte şi din pensia de parlamentar, care era în jur de 4.000 de lei, plătea numai factura la gaze, iarna, 3.000 de lei.

Dragoş este psiholog, ar avea nişte venituri...

Da, este psiholog! Eu am avut o discuţie cu el şi l-am întrebat: „Dragoş, cât câştigi tu în Costa Rica?" Şi el mi-a spus că în bani româneşti ar fi în jur de 1.500 de lei pe lună. Eu i-am spus, dar nu ca o ameninţare: „Hai să ajungem la o înţelegere, îţi va fi foarte greu să susţii un proces cu mine din Costa Rica". Este costisitor, pe el îl costă numai biletul de avion în jur de 1.000 de dolari.

Aceasta înseamnă că „celălalt fiu al lui Dolănescu" nu s-a realizat, cum se spune...

Tata l-a ajutat! Pe vremea lui Ceauşescu, tata avea un salariu de 3.000 de lei, din care 1.800 îi dădea lui Dragoş. De multe ori i-a dat sume importante de bani. Lui Dragoş nu i-a luat nimeni dreptul, este copilul lui Dolănescu şi este clar că i se cuvine jumătate din ce a rămas în urma tatălui nostru. 

"Tata a fost un boem, îi plăcea viaţa, în această casă a dat sute de petreceri şi a fost un om foarte generos. "

''Pe vremea lui Ceauşescu, tata avea un salariu de 3.000 de lei, din care 1.800 îi dădea lui Dragoş.'

Concert In memoriam Ion Dolănescu

Pe 27 octombrie, la Sala Palatului, Ionuţ Dolănescu va susţine un concert în memoria tatălui său. Invitaţi de onoare vor fi mama sa, solista de muzică populară Maria Ciobanu, şi soţia lui, Doiniţa Dolănescu, violonistă.

Ionuţ şi Dragoş sunt în proces

Ionuţ şi Dragoş sunt fiii lui Ion Dolănescu (25.01.1944 - 19.03.2009). Ionuţ este născut din relaţia cu Maria Ciobanu, „singura femeie pe care tata a făcut-o mireasă", după cum a afirmat acesta. Dragoş este rezultatul relaţiei cu Margarita Valenciano, din Costa Rica, studentă la Medicină, la Cluj, atunci când cei doi s-au cunoscut. La câteva săptămâni după moartea renumitului cântăreţ, fraţii s-au certat pe tema împărţirii averii. În prezent, ei se judecă în instanţă. Dragoş Dolănescu, cel care a intentat procesul, nu a putut fi contactat telefonic de „Adevărul" pentru declaraţii.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite