VIDEO Harrison Ford: „Lucrez la departamentul de sărituri şi căzături“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ford, unul dintre protagoniştii filmului „Matinal cu scandal“, care are astăzi premiera în România, povesteşte despre rolul său într-un interviu oferit de distribuitorul RoImage pentru „Adevărul“ . Actorul Harrison Ford (68 de ani) îl interpretează în pelicula „Matinal cu scandal“ pe Mike Pomeroy, un ştirist legendar, cinic, nepăsător, dar câteodată fermecător.

Citiţi şi: Rachel McAdams: „Lucrez la filme care îmi vorbesc"

Acesta îi pune beţe-n roate producătoarei matinalului, Becky (tânăra actriţă Rachel McAdams) şi se ceartă frecvent cu partenera lui de emisie, Colleen Peck (veterana Diane Keaton). Pomeroy este angajat pentru a salva ratingul aflat în cădere liberă al emisiunii „Daybreak", însă bărbatul este greu de convins să lucreze cum se cuvine. Ford îşi califică personajul, creat special pentru el, drept un „dobitoc încrezut", însă recunoaşte că nu a mai avut un rol ca acesta până acum.

Ce v-a plăcut la personajul dumneavoastră, Mike Pomeroy?

Harrison Ford: Era diferit faţă de ceea ce jucasem înainte şi mi se părea o „piesă" potrivită în ansamblul rolurilor mele. E un bărbat complicat. M-a mai atras la rol şi calitatea oamenilor implicaţi în el. Producătorul JJ Abrams mi-a spus că dezvoltă personajul pentru mine şi când l-am citit, m-am gândit: „Bravo, JJ! Chiar este o ocazie bună pentru mine". Rachel McAdams şi Diane Keaton sunt actriţe pe care le admir, aşa că nu exista niciun motiv să nu fac filmul.

Spuneţi că Mike este un bărbat complicat. E un fel interesant de a-l descrie.

Da, e un dobitoc! Dar se poate observa că evenimentele din film au un impact asupra lui şi asupra personajului lui Rachel McAdams, Becky. Contextul emoţional care reiese din relaţia lui ­Mike cu Becky e un bonus pentru mine.

Aţi cunoscut vreodată pe cineva ca Mike?

Nu, nu cred, dar cred că ­l-am „recunoscut" datorită scenariului clar.

Descoperim că Mike este un gurmand. Dumneavoastră aveţi asta în comun cu el?

Îmi place mâncarea, îmi place să gătesc, dar prefer pregătirile simple, mese care pot fi preparate în doar câteva minute. Sunt faimos la mine în casă pentru abilitatea mea de a găti la aburi. 

Aţi avut atât de mult succes ca actor. V-aţi dorit vreodată, în secret, să fiţi prezentator de ştiri, ca personajul pe care-l jucaţi?

Nu.

„Matinal cu scandal" se preocupă cu pierderea şi regăsirea succesului. Ce înseamnă pentru dumneavoastră să aveţi succes?

Singura semnificaţie este că-ţi permite să faci ceea ce iubeşti să faci. Este drăguţ să-ţi plăteşti facturile, dar eu fac asta de 40 de ani. Dacă nu mi-ar fi plăcut, m-aş fi oprit acum mult timp. Dar chiar ador să joc.

Aveţi nişte scene grozave cu Rachel McAdams. Ea a declarat că a fost intimidată să joace cu dumneavoastră şi cu Diane Keaton. Aţi observat asta?

Nu, deloc. Asta ar putea avea într-un fel legătură cu relaţia pe care personajul ei o construieşte cu Mike. El este intimidant, înspăimântător, dar nu cred că ea a fost speriată sau intimidată. Este o tânără actriţă cu personalitate şi cu un talent puternic.

Unele dintre cele mai puternice secvenţe din film sunt cele în care Mike se ceartă cu personajul lui Diane Keaton. Aţi improvizat cumva pentru ele?

Nu. Aşa au fost scrise sau au apărut modificări la repetiţii, dar cred că ne-am distrat oricum filmând secvenţele res­pective. Nu o cunoscusem până atunci pe Diane şi mi-a făcut plăcere să o descopăr.

E surprinzător că nu aţi lucrat până acum împreună.

Da, dar de obicei facem genuri diferite de filme. Eu o ­descriu ca pe o parte din „latura intelectuală" a industriei, iar eu sunt în ramura „comando". Ştiţi, departamentul de sărituri şi căzături.

Aţi avut prejudecăţi legate de Diane Keaton?

Nu prea. Întotdeauna am considerat-o o actriţă minunată şi chiar a fost plăcut să lucrăm împreună. Ea ştia foarte bine ce vrea să obţină de la personajul ei în fiecare scenă şi era tenace când venea vorba să ajungă la acel rezultat. A fost inventivă, spontană şi mereu proaspătă. Roger Michell a regizat filme minunate, precum „Notting Hill" şi „Venus".

Cum a fost ca regizor la acest proiect?

Harrison Ford, alături de Rachel McAdams



A fost foarte uşor să lucrez cu el. Ca tehnician a fost lejer, pentru că are abilitatea de a spune o poveste mai mult vizual. A prezentat bine şi glumele, dar şi contextul emoţional. A obţinut prestaţii bune de la tipuri diferite de actori, aşa că pot spune că-l admir pentru rezultat.

Ambiţia este una dintre temele importante ale filmului. Atitudinea dumneavoastră faţă de muncă mai seamănă cu cea de la începutul carierei?

Nu cred că s-a schimbat prea mult. Încă mai am aceeaşi ambiţie, de a exprima un personaj cât îmi stă în puteri de bine, de a servi temele filmului şi de a fi o persoană cu care să fie o plăcere să lucrezi. Acestea sunt scopurile mele.

Poate dăuna prea multă ambiţie?

Există conceptul numit „ambiţie oarbă", care se aplică celor ambiţioşi doar pentru a putea fi numiţi aşa. Dar eu admir numai acel tip de ambiţie care are un scop - acela de a face un film cât mai bun.

Există o scenă în care personajul dumneavoastră e într-un restaurant alături de ştirişti reali. Despre ce aţi discutat?

Am filmat într-o dimineaţă. Am stat acolo împreună ore întregi şi a fost foarte interesant. În mare parte a timpului în care nu se filma am spus toţi glume.

Cine a fost cel mai mare glumeţ?

Eu, desigur!

Atunci când vreţi să fiţi informat, ce sursă alegeţi: ziare, televizor sau internet?

Niciuna dintre sursele de mai sus. Mie chiar îmi place radioul.Elementul de noutate e uşor de surprins printr-un titlu. Dar pe mine mă interesează elementele de profunzime ale poveştii. Când vine vorba de radio, nu există ceva care să-ţi distragă atenţia: imagini sau bliţuri. La radio trebuie să spui o poveste.

V-aţi făcut documentare în legătură cu prezentatorii de ştiri?

Nu. Am considerat că sunt la curent cu matinalele de ştiri, după ce am apărut la ele în ultimii 20-30 de ani. M-am gândit că ştiu cum să joc un asemenea prezentator. Ştiam ce se întâmplă în mintea lui. Era mulţumit de sine, încrezut, puţin cam dobitoc. Sunt sigur că nu există mulţi prezentatori de ştiri ca el. Acest personaj a fost creat pentru film.

image

Ce vă inspiră pentru a continua să jucaţi, după 40 de ani de activitate?

Mai mult decât orice, iubesc să spun poveşti şi să-mi exersez meseria. Întotdeauna e o plăcere pentru mine să lucrez cu alţi oameni, cu membrii echipei de filmare, cu actorii tineri.

O scenă amuzantă din film este cea în care personajul dumneavoastră este confundat de un trecător cu altă celebritate. Vi s-a întâmplat vreodată?

Da, oamenii mă confundă cu alte persoane. Chiar dacă nu semăn absolut deloc cu el, oamenii tot au impresia că sunt Michael Douglas. E foarte ciudat. Nu-i corectez. Pur şi simplu zâmbesc, dau din cap şi merg mai departe.

Mai este o provocare pentru dumneavoastră să faceţi un film?

Pentru mine, cea mai grea parte este cea de pre-producţie, cea în care decid cum voi aborda problema. Atunci când lucrez cu regizorul şi cu scenariştii pentru a ne clarifica modul în care vedem personajul. Partea cu costume, machiaj şi când mă prefac că sunt altcineva e de fapt o joacă. 

Aţi simţit vreodată milă faţă de Mike?

E uşor de observat cât de singuratic şi torturat e. Aş putea simţi o fărâmă de milă pentru el, dar până la urmă este vina lui că a ajuns aşa.

Mike e un mare vânător şi un ţintaş bun. E valabil şi pentru dumneavoastră?

Sunt un ţintaş destul de bun, dar nu sunt la fel de obsedat de vânătoare ca Mike.

Mike are destule regrete legate de viaţa lui. Atunci când priviţi înapoi, la cariera dumneavoastră, aveţi regrete sau vă gândiţi la cum aţi fi putut face lucrurile în alt mod?

Nu, nu am regrete. Am avut parte de o viaţă binecuvântată şi sunt recunoscător pentru tot ce am primit.

"Chiar dacă nu semăn absolut deloc cu el, oamenii tot au impresia că sunt Michael Douglas."
Harrison Ford
actor

"Încă mai am aceeaşi ambiţie de a exprima un personaj cât îmi stă în puteri de bine, de a servi temele filmului."
Harrison Ford
actor

Programul de astăzi în cinematografe

Bucureşti:

- Cinema City Cotroceni: 14.30, 16.50, 19.00, 21.10, 23.20
- CinemaPro: 14.00, 16.10, 18.20, 20.30, 22.40
- Hollywood Multiplex: 14.15, 16.45, 19.00, 21.30
- Movieplex Cinema: 12.00, 16.15, 18.15, 20.15, 22.15

În ţară:

- Cinema City Arad: 16.40, 18.50, 21.00
- Cinema City Bacău: 14.10, 18.40, 20.50
- Cinema City Cluj: 14.10, 18.30, 20.40 
- Odeon Cineplex Cluj: 16.00, 18.00, 21.15
- Cityplex Constanţa: 17.00, 19.30

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite