Florin Dumitrescu, membru al juriului „MasterChef“: „Când cineva îşi bate joc de o bucată de carne exotică, permiteţi-mi să mă enervez!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu
Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu

„MasterChef", unul dintre cele mai spectaculoase show-uri culinare din lume, începe mâine seară, de la 20.30, la Pro TV. Competiţia va aduce în lumina reflectoarelor bucătari amatori, oameni obişnuiţi, de la casnice şi şomeri la avocaţi şi manageri, care vor încerca să impresioneze juriul prin talentul lor.

Cei trei membri ai juriului, bucătarii profesionişti Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu şi Florin Dumitrescu, spun că ediţia românească va fi una plină de surprize şi că participanţii vor fi supuşi unor probe de foc pentru a-şi dovedi calităţile şi a câştiga marele premiu de 50.000 de euro.


„Adevărul": Ce aşteptări aveţi de la concurenţi pe parcursul emisiunii?

Sorin Bontea: Să crească, să evolueze de la o probă la alta, să devină din ce în ce mai buni, pentru că pe parcurs şi pretenţiile vor fi mai mari.

Cătălin Scărlătescu: De-a lungul concursului, toţi vin cu ceva fabulos, iar eu mă aştept ca cel puţin unul dintre ei să fie deasupra celorlalţi.

Florin Dumitrescu: Candidatul ideal trebuie să aibă încredere în el şi în calităţile lui. Chiar dacă nu ştie toate dedesubturile meseriei, trebuie să creadă în el şi în faptul că poate depăşi momentele grele, când va trebui să demonstreze că poate lucra sub presiune. În al doilea rând, consider că un posibil MasterChef trebuie să fie deschis către lucruri noi şi să aibă foarte multă pasiune. Şi nu în ultimul rând, este foarte important să personalizeze preparatele. După ce a învăţat să prepare corect un fel de mâncare, trebuie să aibă creativitatea necesară pentru a-i da o notă personală. Ca să rezum, candidatul ideal la titulatura de MasterChef trebuie să ştie că, în bucătarie, ai libertatea de a face orice, în orice mod vrei tu, dacă ai o bază pe care să construieşti, încredere în talentul propriu, multă pasiune şi foarte multă creativitate, pentru a da o notă personală reţetelor clasice.

Care credeţi că va fi nivelul concurenţilor atunci când vor părăsi competiţia?

Sorin Bontea: E greu de spus, depinde şi de etapa în care părăsesc competiţia. În orice caz, ei au învăţat multe şi sunt mult mai pregătiţi decât în momentul când au venit la preselecţie. Ţinând cont de experienţa de care au avut parte în acest concurs, de faptul că au avut ocazia să gătească cu tot felul de ingrediente, să gătească contra cronometru, sub presiune, cred că această competiţie îi face să dea ce-i mai bun din ei.

Cătălin Scărlătescu: Sigur că ei evoluează, învaţă o grămadă de tehnici de gătit, le dăm sfaturi, se „călesc" în diverse probe „pe teren", prin urmare, atunci când părăsesc competiţia vor fi net superiori. Au venit amatori şi vor pleca profesionişti începători.

Florin Dumitrescu: Vor fi cu siguranţă mai buni. În primul rând, competiţia în sine îi va pune în situaţia de a-şi testa limitele, de a se autodepăşi. În plus, vor învăţa de la noi câte ceva despre dedesubturile meseriei. Simplul fapt că-i aruncăm direct în vârtej îi va face să dea tot ce au mai bun din ei şi vor fi surprinşi de cât de bine sau, respectiv, rău se vor descurca. După ce vor fi trecuţi prin diferite teste, în urma cărora experienţa lor va avea de câştigat, vor părăsi competiţia cu un plus de cunoştinţe şi îşi vor da seama dacă meseria de bucătar este într-adevăr ceea ce-şi doresc.

Care e bucătaria voastră preferată şi de ce?

Sorin Bontea: Nu am o bucătărie preferată, gătesc orice cu foarte mare plăcere, gătesc şi asiatic, şi românesc, şi franţuzesc, şi mediteranean. Toate îmi plac. Bucătăria este o artă în totalitatea ei, eu cel puţin asta încerc, să o duc la nivel de artă, indiferent de stilul în care gătesc.

Cătălin Scărlătescu: Bucătăria bună. Mă dau în vânt după diverse stiluri, de la bucătăria franţuzească, cea mai bună din lume, la cea thailandeză, care are o grămadă de gusturi inedite.

Florin Dumitrescu: Consider că am un stil simplu, uşor neconvenţional pentru alţi bucătari, pentru că niciodată nu mi-a plăcut să urmez cu stricteţe o reţetă, o regulă. Îmi place să-mi pun amprenta, să personalizez felul de mancare. Cel mai mult mă influenţează bucătăria mediteraneană, bazele bucătăriei franţuzeşti şi... imaginaţia mea! Folosesc ingrediente proaspete, naturale, niciodată congelate, neajutate de aditivi sau arome sintetice. Încerc să menţin gusturile originale ale ingredientelor. Cred că în preparatele mele se regăseşte un echilibru perfect între baza clasică franţuzească, prospeţimea ingredientelor italieneşti şi gustul puternic caracteristic bucătăriei româneşti.

Credeţi că publicul poate fi educat prin show-uri ca „MasterChef", în sensul să gătească acasă, să mănânce sănătos? Are emisiunea un astfel de rol sau mizează mai mult pe partea de spectacol, de glam?

Sorin Bontea: Eu zic că le îmbină foarte bine. Mi-aş dori ca oamenii să înţeleagă că se poate găti acasă la fel de frumos, mi-aş dori să aibă curajul să încerce lucruri noi, să înţeleagă că nu trebuie să fii un profesionist ca să faci asta, trebuie doar să-ţi doreşti şi să încerci.

Cătălin Scărlătescu: Eu cred că atunci când oamenii de acasă vor vedea atâtea ingrediente, vor auzi atâtea discuţii despre bucătarie, vor descoperi atâtea tehnici, cu siguranţă mulţi vor spune: „pot şi eu încerca să fac asta acasă". Sunt convins ca telespectatorii vor rezona cu ce vor vedea în show şi vă garantez că vor avea ce să vadă.

Florin Dumitrescu: Din punctul meu de vedere, emisiunea are rol educativ, pe lângă spectacol. Veţi învăţa atât de multe despre bucătărie şi despre prepararea diferitelor ingrediente, dar în acelaşi timp, veţi simţi, chiar şi din faţa televizoarelor, presiunea, fericirea sau chiar drama concurenţilor, în drumul lor spre titulatulatura de MasterChef. Sper şi îmi doresc ca acest show să mai aducă un plus: să ne stimuleze, atât pe noi, bucătarii profesionişti, cât şi pe amatorii de acasă, pasionaţi de gătit, să reinventăm bucătăria românească.


Florin, într-un promo al showului îi spui unui concurent „Mă, tu eşti nebun la cap", după care îi arunci farfuria pe jos. Face parte din scenariu sau aşa eşti tu, impulsiv? Cum a reacţionat concurentul, cum crezi că va reacţiona publicul? Cum ai cataloga tu această reacţie a ta?

Florin Dumitrescu: Am reacţionat exact la ce am avut în faţă! Eu, prin prisma meseriei mele, am un mare respect pentru mâncare şi pentru gătit. Mi s-a părut o lipsa de respect ca cineva să vină cu un preparat exotic şi să-şi bată joc de el. Eu nu sunt în acest show ca să judec calitatea omului, ci calitatea farfuriei care mi-a fost prezentată, iar acel preparat a fost făcut intenţionat în bătaie de joc. Nimeni din producţie, în schimb, nu s-a aşteptat la reacţia mea. Nici măcar colegii mei din juriu. A fost un moment în care a mai gustat cineva din tigaia în care a fost preparat felul de mâncare şi a scuipat imediat, pentru că nu se putea mânca. Nu pot să vă explic ce gust avea. În momentul în care am avut şi replică, m-am enervat de-a dreptul! În acea farfurie erau peste 12 ingrediente care nu aveau nicio legătură între ele... le-a aruncat acolo la mişto. Postura de membru al juriului la MasterChef nu este tocmai simplă, iar când cineva îşi permite să-şi bată joc de o bucată de carne exotică, procurată cu mare dificultate, permiteţi-mi să mă enervez!

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite