FOTO Fata de la meteo: om serios sau corp frumos?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezentatoarele ştirilor despre vreme sunt tinere, sexy şi frumoase. Din tipar iese Romica Jurca, singura care are studii de specialitate.În timp ce fetele din „noul val" susţin că se pregătesc intens pentru ca jurnalul meteo să iasă ca la carte, Romica Jurca consideră că are cea mai mare credibilitate.

Veterana Romica Jurca prezintă informaţiile despre vreme încă de dinainte de Revoluţie, când harta care apărea pe micul ecran era de hârtie, iar zonele geografice erau punctate cu ajutorul unui indicator.

FOTO Spune ce fată de la meteo îţi place mai mult?

Singură printre multe fete dornice de celebritate care consideră rubrica Meteo o rampă de lansare, Romica Jurca este în avantaj: are studii de specialitate şi, în plus, o recomandă vârsta şi vechimea. În viziunea ei, prezentatorul meteo ideal ar fi „în primul rând un om de specialitate". „În al doilea rând să aibă stăpânire, credibilitate şi un limbaj care să fie atât ştiinţific, cât şi pe înţelesul publicului", spune prezentatoarea TVR.

„Ce e frumos şi lui Dumnezeu îi place" 

Fetele din „noul val" de prezentatoare sunt în unanimitate de acord că un criteriu important pentru acest job îl prezintă aspectul fizic. Ana Maria Stancu prezintă Meteo la Antena 1, la orele 13.00 şi 16.00, şi susţine că primul impact este cel vizual. Colega ei, Alexandra Bădoi, este de aceeaşi părere. „E vorba aceea: ce e frumos şi lui Dumnezeu îi place. Cred că este mai plăcut să dai drumul la televizor şi să vezi o fată frumosă, care te salută zâmbind şi care ştie ce spune.

Telespectatorii privesc vremea cu mai mult drag dacă cea care prezintă prognoza meteo este o persoană charismatică", spune ea. Lili Braga de la Prima TV crede că „telespectatorii pot primi mai bine veştile rele într-un pachet frumos ambalat", dar susţine că este nevoie şi de implicare, şi de o personalitate puternică. 

Charisma, criteriu important

Totuşi, fetele de la meteo susţin că aspectul fizic plăcut nu este singura calitate pe care o posedă, ci este nevoie de multe altele pentru a avea credibilitate şi pentru a prezenta cu exactitate prognozele. 

De exemplu, Ana Maria Stancu de la Antena 1 exclude din start dorinţa „de a apărea pe post". „O prezentatoare trebuie să ştie să se facă înţeleasă, să fie capabilă sa facă faţă tuturor situaţiilor care pot apărea într-un jurnal în direct - cum ar fi să pice sunetul sau să nu fie gata la timp anumite ştiri", spune ea, precizând că aceste lucruri i s-au întâmplat, dar a trecut cu bine peste ele. 

Lili Braga, Prima TV , Ana Maria Stancu, Antena 1 şi Cristina Soare, TVR

image

Cristina Soare de la TVR crede că cea mai importantă calitate a unui prezentator meteo este naturaleţea. „Importante sunt acurateţea informaţiilor, tonul cu care transmiţi, ţinuta şi atitudinea prin care reuşeşti să ţii publicul aproape, pentru a-i oferi date actualizate", completează ea.

Alexandra Bădoi de la Antena 1 consideră că trebuie să ai şi noţiuni de bază din meteorologie şi geografie.

 „Mama Natură" nu e credibilă

Roxana Ionescu, cunoscută şi sub porecla de Mama Natură, a fost schimbată de la rubrica Meteo, pe care o prezenta la Antena 1. Specialiştii postului au considerat că jobul nu i se potriveşte, pentru că nu are credibilitate.

Magda Pălimariu: „Nu suntem meteorologi"

„Adevărul": Care este cel mai des întâlnită prejudecată la adresa prezentatoarelor meteo?

Magda Pălimariu: Oamenii judecă prea mult după aparenţe. Dacă eşti drăguţă şi ai un aspect fizic frumos, nu mai e loc şi de inteligenţă. Ceea ce nu este o regulă. În această meserie sunt multe femei care au reale aptitudini de prezentator TV şi care au făcut o carieră frumoasă în televiziune pornind de la rubrica Meteo. Pare simplu, dar nu este deloc aşa. Există exerciţii tipice de dicţie pentru prezentatorii meteo, există o gestică specifică, concentrarea este foarte mare pentru că nu trebuie să te bazezi doar pe informaţiile din prompter. Suportul tău principal este harta şi datele pe care trebuie să le ştii în amănunt. E drept, nu suntem meteorologi, dar nu e suficient nici să citeşti informaţiile cu cinci minute înainte de direct. Intervenţia în direct trebuie să fie precedată de o documentare corectă. 

image

Crezi că telespectatorii iau buletinul meteo în serios?

Cred că-l iau în serios din ce în ce mai mult, pentru că a crescut interesul oamenilor pentru informaţiile despre vreme. Îmi dau seama de asta şi din faptul că lumea mă întreabă aproape obsedant, de câteva ori pe zi, ce ne mai pregăteşte „doamna vreme". 

Rubrica Vremea e o rampă de lansare pentru fetele care vor o carieră în televiziune?

Cred că da, poate fi. Depinde ce îţi doreşti să faci.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite