Electric Fence: „Mandinga nu va lua ultimul loc la Eurovision, dar nici pe primul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electric Fence (de la stânga la dreapta): Alexandru Mîşu, Elena Vasile, Tudor Rotăruş,  Dan Andrei Alexandru, David Ciente
Electric Fence (de la stânga la dreapta): Alexandru Mîşu, Elena Vasile, Tudor Rotăruş, Dan Andrei Alexandru, David Ciente

Trupa care a pierdut „la mustaţă“ Selecţia Naţională Eurovision a câştigat în schimb vizibilitate şi fani.

În finala naţională pentru Eurovision 2012, membrii formaţiei Electric Fence au mizat pe o melodie în ţigăneşte, „Şun-ta", şi au cucerit juriul de specialitate, dar s-au clasat pe locul al doilea după ce Mandinga a adunat voturile telespectatorilor.

Nu au ajuns să reprezinte România la concursul internaţional din Azerbaidjan, dar s-au făcut imediat remarcaţi cu un stil original şi o melodie îndrăzneaţă. Numele lor înseamnă Gard electric - pentru că aceasta este afacerea managerului formaţiei - şi până acum trei săptămâni erau aproape necunoscuţi publicului. 

Nucleul trupei  e format din cei doi membri fondatori, David Ciente (22 de ani, clape) şi Elena Vasile (36 de ani, vocal). Formula s-a schimbat de mai multe ori, însă de ceva vreme formaţia are o componenţă stabilă, din care mai fac parte Alexandru Mîşu (22 de ani, chitară), Tudor Rotăruş (17 ani, bas) şi Dan Andrei Alexandru (25 de ani, tobe).

„Recidivă" la Eurovision

„Prin 2009, am trimis două piese la Eurovision. Ne-am gândit că e o platformă pe care putem fi văzuţi, însă n-am trecut de preselecţii. Anul acesta nu aveam nicio intenţie să participăm, iar piesa «Şun-ta» nu a fost compusă special pentru această competiţie. Dar am cântat-o live de câteva ori şi era punctul culminant al concertelor noastre. Când am văzut ce impact are, am zis s-o trimitem la Eurovision, deşi, după experienţele trecute, ne gândeam că e un concurs pe pile. Dar uite că a ajuns în finală şi m-am convins că dacă o piesă e interesantă trece mai departe", mărturiseşte David Ciente.

Acesta spune că a fost foarte mulţumit de modul în care a fost organizat concursul şi nu consideră că Electric Fence a fost defavorizată. „Am ştiut de la bun început că cei de la Mandinga sunt favoriţi. E un avantaj să fii deja un artist cunoscut când intri într-o astfel de competiţie. Mie nu-mi place genul pe care îl cântă Mandinga, dar nu pot să le reproşez ceea ce au făcut pe scenă. «Zaleilah» nu e stilul meu de piesă, dar e un cântec pentru mase şi probabil că va trece de semifinală. În finală nu va lua ultimul loc, dar nu-l va lua nici pe primul. Oricum, eu le urez succes", declară clăparul.

Melodia „Şun-ta", care a primit punctajul maxim de la juriul de specialitate, a fost pata de culoare a Selecţiei din acest an şi nu numai datorită ritmului alert şi combinaţiei de stiluri, ci şi pentru că versurile sunt în ţigăneşte. Însă membrii trupei nu au avut parte doar de comentarii favorabile. „Când am ales să cântăm în ţigăneşte, nici nu ne gândeam că vor apărea atâtea controverse.Au fost o mulţime de comentarii urâte, sunt foarte mulţi oameni răi. Ce poate fi atât de deranjant la o limbă? Am încercat să facem versuri în română, în engleză, dar pur şi simplu nu se potriveau cu melodia. Managerul nostru a venit cu ideea să cântăm în ţigăneşte. Niciunul dintre noi nu e de etnie rromă, versurile sunt scrise de Aurel Sandu, un actor de etnie rromă", spune Ciente.

Pentru Electric Fence, lucrurile s-au schimbat după Selecţia Naţională, iar artiştii sunt în discuţii pentru un videoclip, piesa lor e difuzată de radiouri şi au primit propuneri pentru concerte. „În muzică s-a ajuns la nişte clişee îngrozitoare, parcă aud aceeaşi piesă încontinuu. Noi vrem altceva de la muzică, nu ne încadrăm în curentul acesta comercial, aşa că ne dorim ca şi publicul nostru să fie altfel, să vrea altceva.

Ne adresăm oamenilor deştepţi şi oamenilor deschişi", explică Ciente. „Cei pe care i-am făcut curioşi, probabil că s-au dus pe site-ul nostru să afle mai multe. Alţii, probabil, au rămas cu impresia că suntem nişte ţigani. Dar e bine că acum lumea a auzit de Electric Fence", conchide artistul.

"Mie nu-mi place genul pe care îl cântă Mandinga, dar nu pot să le reproşez ceea ce au făcut pe scenă.''
David Ciente clăpar Electric Fence

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite