EXCLUSIV Bryan Ferry: „Nu sunt un cuceritor. Pot doar să sper la asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bryan Ferry (65 de ani) concertează în această seară pentru prima oară în România, la Arenele Romane din Capitală, în cadrul unui eveniment organizat de One Event.

Solistul trupei Roxy Music este una dintre legendele muzicii britanice, dar este considerat, totodată, un exemplu de rafinament vestimentar şi un cuceritor, printre iubitele sale numărându-se cântăreaţa Amanda Lear şi modelul Jerry Hall (fosta soţie a lui Mick Jagger de la Rolling Stones). Fiu al unui miner, Bryan Ferry a vorbit într-un interviu acordat „Adevărul" despre cariera muzicală, dar şi despre viaţă personală, marcată de un divorţ.

„Adevărul": Este primul concert pe care îl susţineţi în România. Ce aţi pregătit?
Bryan Ferry: Vom avea atât piese noi, cât şi melodii mai vechi, vor fi cântece reprezentative din repertoriul meu şi al trupei Roxy Music. De altfel, şi trupa mea e un amestec de vechi şi nou. Pe scenă vor fi cântăreţi şi dansatori, dar vom avea şi proiecţii create special pentru fiecare piesă.

Aţi lansat anul trecut albumul „Olympia", la care aţi lucrat alături de muzicieni celebri.
Întotdeauna mi-au plăcut colaborările, iar „Olympia" este o dovadă a acestui fapt. Am lucrat cu muzicieni pe care îi ştiu de mulţi ani, cum ar fi David Gilmour (chitaristul şi solistul trupei Pink Floyd - n.r.), dar şi cu artişti pe care i-am cunoscut de curând, cum ar fi Flea, de la Red Hot Chili Peppers.

Roxy Music este considerată una dintre cele mai influente trupe din muzică. Care este „moştenirea" voastră?
Cred că muzicalitatea şi „designul".

Aţi fost numit „Naşul stilului" sau „James Bond al muzicii rock'n'roll". Cât de importantă este imaginea pentru un cântăreţ?
Imaginea a fost întotdeauna o componentă importantă a identităţii mele ca muzician. Însă, câteodată, treaba asta poate să scape de sub control, aşa că e mai bine să pui muzica pe primul plan.

Aţi făcut campanii pentru branduri ca Burberry şi Marks & Spencer. Vă consideraţi un fashion icon?
Nu, dar am fost mereu interesat de modă, iar când lucrezi cu branduri celebre e convenabil pentru ambele părţi.

Aţi făcut coveruri după melodii ale unor artişti celebri ca John Lennon, Beatles şi Bob Dylan. Nu v-aţi temut de faptul că publicul va face mereu comparaţia cu „originalul"?
Îmi place foarte mult să fac coveruri, îmi place să-mi pun „amprenta" pe lucrurile pe care le iubesc. Nu m-am temut niciodată de comparaţii, deoarece un cântec bun poate fi interpretat în multe feluri.

Ce aţi spune despre un artist care ar face un cover după o melodie a dumneavoastră şi ar avea mai mult succes?
Aş spune că este foarte tare.

Câţiva cântăreţi pe care îi admiraţi?
Dintre artiştii contemporani, îmi place foarte mult Prince. Întotdeauna am crezut că e un muzician excepţional.

Kate Moss, care apare pe coperta albumului „Olympia", v-a numit „cel mai sexy bărbat din muzică"...
Cine sunt eu s-o contrazic pe Kate?

Oamenii spun că sunteţi un cuceritor. Aşa e?
Nu sunt un cuceritor. Pot doar să sper la asta...

Aţi trecut printr-un divorţ dur. Credeţi că oamenii pot trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi fără să fie legaţi de o bucată de hârtie?
Mi-au trebuit 10 ani ca să mă refact după divorţ. Şi, da, cred că oamenii pot fi fericiţi împreună şi fără un certificat de căsătorie.

Aveţi patru copii. Cum e relaţia cu ei?
La început, postura de tată a fost destul de dificilă, dar mi-am dezvoltat calităţile de părinte pe măsură ce au trecut anii. Cred că manierele sunt foarte importante, iar eu am încercat să-i învăţ să preţuiască valorile tradiţionale.

Cum aţi descrie parcursul de la fiul unui miner la legendă a muzicii.
A fost o călătorie extraordinară!

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite