Dragoş Stoica, actor: „Mă invidiază mulţi, în primul rând prietenii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul a încheiat colaborarea cu „Serviciul Român de Comedie“ pentru că i-a expirat contractul. De fapt, susţine Dragoş Stoica, a fost marginalizat deoarece talentul său este „greu de îngurgitat“.

În cea mai mare parte a interviului, Dragoş Stoica a vorbit cu propria voce. Despre lucruri serioase: plecarea din grupul de umor Serviciul Român de Comedie, plecarea din Pro TV sau proiectele pe care le are în acest moment. Însă atunci când discuţia a ajuns la ceea ce-i place cel mai mult să facă, adică să parodieze diverse personaje, Dragoş Stoica s-a transformat, demonstrându-şi versatilitatea ca actor. De la vocea uşor isterică cu care îl imita pe Mircea Dinescu, a ajuns la tonul grav al lui Adrian Năstase, ca să pună punct brusc, în stilul lui Gigi Becali. Dragoş Stoica va împlini mâine 40 de ani şi crede că mai are combustibil umoristic pentru mult timp de acum înainte, indiferent de formula în care va continua cariera sa.

„Adevărul": De ce v-aţi despărţit de „Serviciul Român de Comedie"?

Dragoş Stoica: Mi-a expirat contractul cu SRC în luna iunie. Am avut două contracte pe o perioadă de un an fiecare, făcute cu firma lui Toni Grecu, iar el, la rândul lui, a încheiat contract cu Pro TV pentru această emisiune. Apoi n-am mai fost căutat pentru reînnoirea contractului. Oricum n-aş mai fi făcut-o. Au fost trei motive care m-au determinat să iau această decizie. În primul rând, activitatea mea ca scenarist: în ultimele două sezoane, mi s-au refuzat mai toate propunerile pe care le-am făcut în şedinţe, aproape toate subiectele cu care veneam. Apoi a fost vorba de îngrădirea improvizaţiei pe care o făceam la filmare. Se voia respectarea tiparului, iar eu nu sunt un astfel de om. Am câteva personaje create de mine, iar talentul pe care îl am de la Dumnezeu e greu de îngurgitat de majoritatea celor cu care am intrat în contact, fie că au fost actori, scenarişti sau regizori. Mă invidiază mulţi, în primul rând prietenii, apoi duşmanii. Al treilea motiv este că, în ultima perioadă, ponderea mea în emisiune era foarte mică. Eu nu pot să stau într-un loc dacă nu-mi place, dacă nu pot ­să-mi fac meseria aşa cum cred eu. Când simt că nu mai sunt util, plec. Aşa s-a întâmplat şi la „Mondenii".

Alături de Jojo, imitându-l pe Corneliu Vadim Tudor Foto: pro tv

Şi colaborarea cu postul Pro TV de ce n-a continuat?

După plecarea echipei de la „Land of Jokes", conducerea postului a simţit nevoia ca pe tronsonul respectiv să adauge încă un program de divertisment. Am avut o discuţie cu Toni Grecu şi cu Andrei Boncea şi am înţeles că îşi doreau să facem un lungmetraj, în care eu aş fi avut rolul principal, şi un alt program de divertisment, de 25 de minute. Eu chiar am început să scriu pentru film şi nu ascund că am avut nişte neînţelegeri cu Toni legate de scenariu. Voiam, să fie şi amprenta mea. Toni Grecu a plecat în concediu la sfârşitul lui iunie şi nici până în ziua de azi noi nu am mai discutat. Andrei Boncea a plecat şi el în concediu şi, timp de două luni şi jumătate, nu mi s-a dat niciun răspuns. Apoi am aflat că cele două proiecte au fost îngheţate. Ce vă pot spune e că acum eu sunt un pierde-toamnă. Am pierdut vara, am pierdut şi toamna, pentru că am fost băiat de treabă.

Ce regretaţi din această perioadă?

Îmi pare rău că n-am pus nişte condiţii clare de la început. E al doilea eşec de echipă, după „Mondenii". O să am grijă să nu se mai întâmple a treia oară. Dacă va mai fi a treia oară... Florin Călinescu, un actor talentat, de altfel, avea la „Chestiunea Zilei" o ceată de coleguţi pe care îi chema să mai dea bine prin emisiune. Eu n-o să fiu aşa niciodată, n-o să fiu unul dintre omuleţii ăia.

Ce-aţi făcut în această perioadă de pauză?

În vara aceasta am avut ceva probleme de sănătate, o hernie de disc pe care am rezolvat-o, însă nu prin operaţie. Mi-a dat mult de gândit. Dacă n-ai sănătate, n-ai nimic. Când îţi revii după o suferinţă, e mai important că poţi merge pe stradă, decât că ai rămas fără loc de muncă.

Ce veţi face în continuare? Aveţi propuneri de la alte televiziuni?

Da. Am patru proiecte şi am toată toamna să le pregătesc, să le pun la punct. Ne aşteaptă un an electoral, iar colegi de trupă se pot găsi în urma unui casting. Încă am personaje care mai pot interesa publicul, încă pot face oamenii să râdă pentru mult timp de acum înainte. Am avut oferte să joc în telenovele şi nu le-am acceptat, am vrut să scot mai mult în evidenţă talentul pe care-l am.

Câteva detalii despre noile show-uri?

Deocamdată lucrez la ele, nu e nimic definitivat. Dacă noi stăm acum de vorbă două ore, facem două formate. Eu nu sunt adeptul formatului. Dacă iei ceva dintr-un scheci, ceva din „Saturday Night Live" şi ceva din „Jay Leno Show" nu înseamnă că ai făcut un format. Eu am un răspuns pentru genul acesta de oameni: Formatul sunt eu! Timpul a arătat că nu formatele fac treabă, ci oamenii. Nici ceva importat nu mă tentează. Aş vrea să văd că cineva face un personaj autohton, un oltean cum era Nea ­Mărin. Sau un ardelean, sau un moldovean.

Alături de Jojo, imitându-l pe Corneliu Vadim Tudor p Foto: pro tv

Actorul, într-o scenetă în care îl parodiază pe Gigi Becali Foto: pro tv

Proiecte legate de teatru sau film?

Acum mă tentează şi proiecte legate de teatru sau de film. Teatru am jucat în timpul facultăţii, dar şi atunci, ca şi acum, erau probleme la angajare. Atunci am avut colaborări cu diverse case de producţie, în filme cu străini. Mai dădeam o replică în engleză, mă mai suiam pe cal... M-am descurcat. În 2000 am intrat în radio, ca să am un salariu din care să trăiesc. Încă sunt angajat al Radio România Actualităţi. Mai am un proiect la care lucrez acum, filmul „S-a furat ginerică", însă la această peliculă sunt doar scenarist. Voi mai avea nişte spectacole în iarnă, de Sărbători nu cred că voi sta prea mult pe-acasă.

Cei mai mulţi telespectatori vă ştiu datorită personajelor Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali.

Lumea e de părere că aceste două personaje îmi ies cel mai bine pentru că nu a apucat să le vadă şi pe celelalte mai des. Şi în politică, şi la televizor, omul vede ce i se dă. Eu cred că am mai multe personaje pe care le fac foarte bine, pe lângă Vadim şi Becali: Iliescu, Năstase, Vanghelie, Geoană, Mircea Dinescu, Cristoiu, Valentin Stan, Emerich Jenei, Cornel Dinu şi Sorin Ovidiu Bălan. E bine să fie diversitate: unora le plac personajele cabotine, alţii le preferă pe cele subtile.

Îi urmăriţi pe actorii din celelalte show-uri de umor, care parodiază aceleaşi personaje? Faceţi comparaţii?

Profesia pe care mi-am ales-o mă obligă să fac asta. Dar nu mă influenţează colegii care fac şi ei treaba asta. Că alţii au preluat personajele pe care le fac eu sau că eu imit personajele pe care le fac şi alţii, contează prea puţin. Publicul decide care actor face un lucru mai bine. 

"Sunt un pierde-toamnă. Am pierdut vara, am pierdut şi toamna, pentru că am fost băiat de treabă.''

"Formatul sunt eu! Timpul a arătat că nu formatele fac treabă, ci oamenii.''

Carte de vizită

- Dragoş Stoica s-a născut pe 6 octombrie 1971, în Bucureşti.
- A absolvit Facultatea de Arte - Secţia Actorie (Universitatea Hyperion).
- A jucat în pelicule româneşti precum „Terente, regele bălţilor", „Filantropica", „Păcală se întoarce". A avut unele scurte apariţii în filme străine turnate în România: „Omul invizibil", „Oblivion", „Time Warrior".
- Din 2006 până în 2008, a făcut parte din trupa Mondenii", la Prima TV.
- În 2009, a activat timp de un sezon la Antena 1, la „Divertis Mall şi prietenii".
- Între 2009 şi 2011, a fost membru al grupului „Serviciul Român de Comedie", la Pro TV.

Actorul, într-o scenetă în care îl parodiază pe Gigi Becali p Foto: pro tv


Making of - Imnul Oaia mea pe Serviciul Roman de Comedie

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite