Două decenii fără Freddie Mercury

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fanii din toată lumea comemorează astăzi două decenii de la dispariţia lui Freddie Mercury. Considerat una dintre cele mai mari voci ale rockului, artistul a plecat dintre noi la vârsta de 45 de ani, pe 24 noiembrie 1991, însă muzica lui continuă să trăiască. 

Cântăreţul a confirmat că a fost infectat cu virusul HIV pe 23 noiembrie 1991. La doar o zi, a încetat din viaţă din cauza unei bronhopneumonii cauzate de acest virus. Freddie Mercury a fost una dintre victimele celebre ale maladiei SIDA, iar moartea sa i-a determinat pe mulţi să devină conştienţi de gravitatea acestei boli.

Într-un interviu acordat în 1978, solistul declara  că nu se teme că va ajunge un bătrân singur şi bogat. „Am trăit viaţa la maximum şi dacă mor mâine, nu mă interesează. Le-am făcut pe toate", spunea Mercury.

„Deşi fizic nu este aici, e mai prezent ca niciodată. A «devorat» viaţa. A celebrat fiecare minut. Şi, asemenea unei comete, a lăsat în urmă o lumină care va străluci pentru multe generaţii de acum înainte", a scris pe blogul său chitaristul şi cofondatorul Queen Brian May, pe 5 septembrie 2011, când Freddie Mercury ar fi împlinit 65 de ani.

Film despre Queen

Într-adevăr, steaua lui Freddie Mercury nu a apus niciodată, iar dispariţia solistului Queen nu a făcut decât să crească popularitatea acestei formaţii. Drept dovadă, Queen a împlinit anul acesta 40 de ani de existenţă, iar în ultimii 20 de ani trupa a susţinut concerte, a lansat albume şi a înregistrat cele mai mari vânzări din carieră. În plus, în curând vor începe filmările la o peliculă despre Queen, în care rolul lui Freddie Mercury va fi interpretat de Sacha Baron Cohen.

Vocalul Queen, recunoscut pentru performanţele sale live captivante, pentru vocea de excepţie, dar şi pentru faptul că a compus hituri ca „We Are The Champions" şi „Bohemian Raphsody" avea şi o latură vulnerabilă, mai puţin cunoscută publicului, aşa cum reiese din cartea „ Freddie Mercury: The Definitive Biography", publicată recent în Marea Britanie.

Un star vulnerabil

În această carte, jurnalista Lesley-Ann Jones povesteşte cum l-a cunoscut pe Mercury după ce a fost invitată să însoţească trupa într-un turneu. „Totul era mult mai simplu pe vremea aceea. Muzicienii şi jurnaliştii ajungeau să se cunoască mult mai bine, fără intruziunea managerilor şi a PR-ilor. Dacă plecai cu trupa în turneu, făceai deja parte din trupă. Împărţeai cu ei avionul, limuzina şi mahmurelile", povesteşte aceasta.

Într-o conversaţie cu jurnalista, muzicianul a mărturisit: „Am creat un monstru. Monstrul acesta sunt eu. Am lucrat la asta încă de când eram copil. Aş fi ucis pentru toate astea, este ceea ce mi-am dorit: succes, faimă, bani, sex, droguri. Dar acum, pe cât de mult mi le-am dorit, pe atât de mult vreau să renunţ la ele. Însă mă îngrijorez, pentru că au luat controlul asupra mea".

„M-a surprins această vulnerabilitate a lui. Nu mă aşteptam, era doar o umbră a starului adulat de milioane de oameni", scrie Lesley-Ann Jones. În viaţa privată, între prieteni, Freddie Mercury se comporta ca un om normal, fără să epateze, fără să se folosească de statutul său de superstar. „Eram la o petrecere dată de Freddie. El însuşi ne-a turnat şampanie în pahare şi ne-a condus spre bufetul somptuos. Se purta ca un om obişnuit. Era strălucitor la Scrabble", povesteşte jurnalista.

Pe numele său adevărat Farrokh Bulsara, muzicianul s-a născut pe 5 septembrie 1946, într-o familie de indieni care locuia în insula Zanzibar. A fost educat la un internat britanic din India, iar în 1964 s-a mutat împreună cu familia în Londra. Şapte ani mai târziu, în 1971, a înfiinţat formaţia Queen alături de Brian May (chitară), John Deacon (chitară bas) şi Roger Taylor (tobe). Trupa a vândut peste 500 de milioane de albume, a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame şi a susţinut un concert istoric, la Live Aid, la Londra 1985.

"A «devorat» viaţa. A celebrat fiecare minut. Şi, asemenea unei comete, a lăsat în urmă o lumină care va străluci pentru multe generaţii."
Brian May
chitarist Queen

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite