De la „Steaua fără nume“ la „Şcoala Vedetelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oana Sârbu, Loredana Groza, Călin Goia şi Adrian Despot se numără printre cei lansaţi la primele concursuri de talente. Moda concursurilor de talente nu este de dată recentă. În arhiva Televiziunii Române, sute de metri de peliculă sunt martore ale selecţiei riguroase în materie de talente muzicale.

Concursul „Floarea din grădină" culegea cele mai frumoase „flori" din marea grădină folclorică a patriei, precum Floarea Calotă, de exemplu, la mijlocul anilor '70.

Cele mai bune voci de muzică uşoară erau selectate, cu ajutorul unui juriu de specialitate, la „Steaua fără nume". Acest concurs a lansat pe orbita star-sistemului din „epoca de aur" stele precum Corina Chiriac, Margareta Pâslaru, Stela Enache sau, mai târziu, Oana Sârbu (în 1985) şi Loredana Groza. La doar 14 ani, Loredana Groza a fost laureată a concursului „Steaua fără nume", deşi nu îndeplinea criteriul vârstei minime de participare (17 ani).

Probe de dicţie şi de dans

Emisiunea a fost prezentată la Televiziunea Română de la sfârşitul anilor '60 şi până în 1989.  A avut, de-a lungul timpului, ca prezentatori, pe poetul Dan Deşliu, pe profesorul Mihai Florea sau pe compozitorul şi interpretul Marius Ţeicu. Probele nu testau exclusiv talentul muzical: pe lângă interpretarea cu acompaniament de pian a unei piese alese de juriu, din lista celor zece piese depuse de concurent „la dosar", acesta dădea o probă de dicţie, după texte de admitere la IATC şi cânta în duet cu o vedetă. Proba de dans, ca şi cea de actorie, erau obligatorii. Abia la final, cânta cu orchestra RadioTeleviziunii Române, dirijată iniţial de Sile Dinicu şi apoi de Cornel Popescu.

Loredana Groza şi Oana Sârbu



La mijlocul anilor '90, „Şcoala Vedetelor", realizată de Titus Munteanu la TVR, a adus un suflu nou în showbiz. În anii de după Revoluţie, când muzica românească nu a mai produs nimic notabil, „Şcoala Vedetelor" a lansat vedete formate exclusiv pe baza talentului lor musical şi nu a supermediatizării. Călin Goia, actualul solist al trupei Voltaj, Adrian Despot de la Viţa de Vie, Gianina Corondan, Călin Geambaşu, regretata Mălina Olinescu, Nadine, Diana Munteanu, Kitty Cepraga, membrii trupei Class (Mihaela Cernea, Mihaela Florea, Vlad Cernea şi Florin Cojocaru) au trecut şi ei prin „Şcoala Vedetelor".

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite