De ce a reziliat Ioana Radu testamentul prin care Ion Dolănescu devenea moştenitorul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Dolănescu
Ion Dolănescu

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul", Ionuţ Dolănescu, fiul regretatului cântăreţ de muzică populară Ion Dolănescu (1944-2009), a vorbit despre relaţia pe care tatăl său a avut-o cu Ioana Radu. Interpreta de romanţe l-a trecut pe acesta în testament. La moartea artistei, în 1990, Ion Dolănescu a aflat cu uimire că testamentul era reziliat.

La 27 septembrie 1972, au murit, în aceeaşi zi, şi Maria Lătăreţu, cântăreaţa care a cântat la nunta lui Ion Dolănescu şi a Mariei Ciobanu, şi interpreta Aurelia Fătu Răduţu. „Tata le-a condus pe ultimul drum pe amândouă. La înmormântarea Aureliei Fătu Răduţu, la cimitir, se înghesuiau oamenii: «Uite-l pe Dolănescu, hai să mergem la el»", povesteşte Ionuţ Dolănescu. „Şi ca să scape de mulţimea care era cât pe ce să-l calce în picioare, tata s-a retras şi a intrat în maşina unde era Ioana Radu. «Sărut mâna, Regina - aşa i se spunea Ioanei Radu - eu sunt Ion Dolănescu», s-a prezentat tata. «Tu eşti Dolănescu, mă? Pftiu, fir-ai al dracului, eu credeam că lumea asta multă după mine se ţine!»". Aceasta este povestea începutului prieteniei dintre Ion Dolănescu şi Ioana Radu, relatată de fiul acestuia, Ionuţ. Pentru că Ion Dolănescu era protejatul ei, şi pentru că ea însăşi era, într-un fel, protejata soţilor Ceauşescu, Ioana Radu a intervenit la cuplul prezidenţial, în anii '70, când Ion Dolănescu a fost acuzat de posesie de bunuri ilicite...

A intervenit la Ceauşescu pentru a-l scăpa de proces

„Tata avea un Ford Taunus, o maşină străină, neobişnuită pentru perioada aceea, şi avea o vilă în Bucureşti. O maşină străină era un lucru neobişnuit pentru vremea aceea. Ioana Radu a mers personal la Ceauşescu, ea fiind foarte preţuită de cuplul prezidenţial pentru că le plăceau romanţele. Ceauşescu ştia foarte multe romanţe şi dacă greşeai strofa sau uitai textul, el îţi aducea aminte", povesteşte Ionuţ Dolănescu. „Chiar tata a înregistrat o romanţă pe care i-a cântat-o lui Ceauşescu la o recepţie, o romanţă pe care el nu o ştia, «Dragoste buruaină rea». I-a plăcut foarte mult şi a cerut Tovarăşul să fie înregistrată", îşi aminteşte Ionuţ Dolănescu.

„Împărate, am şi eu un protejat"

Conform declaraţiei lui Ionuţ Dolănescu, care reconstituie din amitiri povestea ştiută de la regretatul său tată, decedat la 19 martie 2009, Ioana Radu s-a dus la Ceauşescu şi i-a spus: „«Împărate» - aşa i se adresa ea, îşi permitea, îl ştia pe Ceauşescu de când era mai mic în funcţie, de pe vremea lui Gheorghiu Dej - am şi eu un protejat, tânăr şi frumos ca dumneavoastră. Şi cântă foarte frumos». Aşa a oprit Nicolae Ceauşescu procesul care îi fusese intentat tatălui meu. Şi Ceauşescu a întrebat-o: «Bun, dar ce pot să fac pentru dumneata?». «Împărate, stau într-o casă naţionalizată şi aş vrea s-o cumpăr». S-a întors de la Ceauşescu, a venit la tata: «Ioane, tu m-ai trimis, acum scapă-mă! M-a întrebat ce-mi doresc pentru mine, i-am spus că vreau să cumpăr casa, dar nu am banii». Tata a scos 33.000 de lei - bani mulţi pe vremea aceea - şi i-a cumpărat casa de pe strada Timpului nr. 13".
Pentru prietenia care îi lega, dar şi pentru gestul de recunoştinţă pe care îl făcuse, în semn de reciprocitate, mai târziu, Ioana Radu a găsit de cuviinţă să-i lase lui Ion Dolănescu, prin testament, casa pe care acesta i-o cumpărase.

Moştenitor în acte

„Tata a îngrijit-o ani de zile pe Regina, acest lucru poate să-l confirme doamna Ileana Constantinescu, prietenă cu tata de peste 30 de ani. Regina a fost nelipsită din casa a tatei. Îi dădea şi bani uneori - ea fuma Kent, bea cafea adevărată, vicii scumpe la vremea aceea. Cărţile pe care le am în bibliotecă de la ea sunt. Regina a fost cea care m-a dus la Şcoala de muzică, la şase -şapte ani, când eram copil", adaugă Ionuţ Dolănescu. Dar în ultimii ani ai vieţii ei, „Regina" nu mai venea la petrecerile pe care cântăreţul de muzică populară le dădea frecvent în casa sa de pe strada Caimatei din Bucureşti.

„Vă salută o golancă bătrână!"

„Regina spunea că nu poate să mai vină, că e obosită, că-i bătrână, iar tata insista să-i trimită maşina s-o ia din curte, să nu facă ea niciun efort. La un moment dat, tata a auzit că Regina a fost în balconul de la Universitate, în iunie 1990, când era nebunia aceea... Un prieten comun i-a spus acest lucru. «Cum, Regina nu iese din casă», a zis tata. «Ba da, Ioane, Regina ta a fost la Universitate». Tata pune mâna pe telefon şi o sună: «Regina, aţi fost la Universitate? ». «Da», a zis ea, « şi câtă lumea m-a aşteptat acolo! ». Probabil că era uşor senilă, credea că lumea aceea se strânsese pentru ea. «Dar cum, eu am insistat atâta să veniţi la mine, aţi spus că nu ieşiţi din casă. Chiar aţi fost acolo? ». « Da, am fost şi le-am vorbit! ». «Şi ce le-aţi spus? ». «Vă salută o golancă bătrână! ». «Bravo», a zis tata, «frumos titlu v-aţi ales».
Totuşi, Ioana Radu a fost protejată de comunişti, avea şi o pensie de merit destul de mare, era artist al poporului, de 4.000 de lei, Tata, om dintr-o bucată, ştiind că nu suferise de pe urma vechiului regim, dimpotrivă, ea a fost protejată de Ceauşescu, nu a înţeles de ce s-a dus ea la Universitate să se plângă. Nu era cazul. Relaţia lor atunci s-a răcit", este părerea lui Ionuţ Dolănescu despre un incident care s-a întâmplat la începutul anilor '90. Acesta este motivul care a dus la erodarea înceată a unei vechi prietenii şi la anularea testamentului original, crede Ionuţ Dolănescu.

Testament şi contratestament

În momentul morţii Ioanei Radu, în 1990, Ionuţ şi Ion Dolănescu se aflau în turneu în Oltenia. „Tata ştiiind că are testament, s-a dus în strada Timpului nr. 13 să se ocupe de funeraliii şi să-şi intre în drepturi. Şi acolo, un domn Marin a venit la el: «Domnul Dolănescu, nu mai aveţi niciun drept pentru că Regina v-a reziliat testramentul. Şi a venit cu un contratestament". La care Harry Negrin, care era colo, a ieşit afară şi a zis: «Aceasta este ultima măgărie pe care a putut să o facă Ioana Radu".
Cine a beneficiat de pe urma noului testament? Ionuţ Dolănescu crede că moştenitoarea Reginei a fost Mia Braia, sora Ioanei Radu. „Mia Braia locuise o vreme la New York , dar ele, surorile, erau în relaţii foarte proaste. La funeralii, o îmbrăcase Televiziunea cu o rochie mâncată de molii. Când a a văzut-o tata pe Regina aşa, a zis că nu se poate ca o mare artistă să fie condusă pe ultimul drum îmbrăcată astfel. El adusese nişte rochii foarte frumoase, cu paiete, din Australia, şi a cerut să fie îmbrăcată cu una din rochiile aduse de el", conchide Ionuţ Dolănescu. „Am multe amitiri cu Regina", a încheiat el.

Citiţi în ediţia de mâine a ziarului „Adevărul" interviul cu Ionuţ Dolănescu în care vorbeşte despre procesul pe care i l-a intentat fratele său vitreg, Dragoş, pe tema moştenirii lui Ion Dolănescu.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite