Costi Ioniţă, la Eurovision: „Aşa a vrut Dumnezeu!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mandinga şi Costi Ioniţă  (în spatele solistei) s-au bucurat de victorie
Mandinga şi Costi Ioniţă (în spatele solistei) s-au bucurat de victorie

Trupa Mandinga a câştigat, sâmbătă seară, finala Selecţiei Naţionale cu piesa „Zaleilah“, compusă de Costi Ioniţă. Acesta este la a cincea participare şi mărturiseşte că nu mai credea în victorie.

Mandinga va reprezenta România în competiţia Eurovision 2012, care va avea loc în mai, la Baku, în Azerbaidjan. În finala naţională, trupa s-a clasat pe primul loc în preferinţele publicului, obţinând 12 puncte în urma televotingului, dar pe poziţia a doua în ceea ce priveşte votul juriului de specialitate, de unde a primit 10 puncte. Scorul total, 22 de puncte, a fost însă suficient pentru ca trupa Mandinga să câştige competiţia. Din componenţa trupei fac parte trei români (inclusiv solista, Elena), trei cubanezi şi un slovac. Potrivit regulamentului, pe scenă pot urca maximum şase persoane, aşa că unul dintre artiştii cubanezi nu va cânta la Baku.

Marii perdanţi ai serii au fost membrii trupei Electric Fence (locul 2, cu 19 puncte), care au produs una dintre surprizele concursului. Cu o piesă cântată în ţigăneşte, „Şun-ta", un ritm alert (cu influenţe din folclor, dar şi cu sonorităţi ce aduc aminte de muzica celor de la Prodigy), cu o solistă foarte bună, trupa Electric Fence este una dintre revelaţiile ultimelor selecţii naţionale şi va avea cu siguranţă un cuvânt de spus în muzica românească. Podiumul a fost completat de Cătălin Josan, cu melodia „Call My Name" (18 puncte).

Resemnat şi detaşat

Deşi în astfel de competiţii laurii sunt culeşi, de obicei, de artişti, sâmbătă a fost o seară importantă pentru Costi Ioniţă, compozitorul melodiei câştigătoare, „Zaleilah". Un obişnuit al Eurovisionului (a mai participat de patru ori până acum), Costi a recunoscut că a fost surprins de această victorie, pentru că încetase să mai creadă că va câştiga.

„După experienţele din anii trecuţi, eu nu mai voiam să particip la Eurovision, nu mai voiam să aud de concursuri cu jurii. Mă resemnasem. Cei de la Mandinga m-au sunat şi mi-au spus de preselecţie, eu nici măcar nu eram în ţară. Ei şi-au dorit foarte mult să participe, aşa că mi-am dat acordul, în calitate de compozitor al piesei", a povestit el pentru „Adevărul". Costi Ioniţă a participat pentru prima oară în 2006, când a trimis mai multe piese sub pseudonimul Umberto Tomassi, şi a revenit în 2008, cu o melodie interpretată de trupa Imba.

În 2009, a înscris cinci piese la preselecţii, dar s-au calificat numai trei, printre care „Dear Mama", cântată de Blaxy Girls, melodie care s-a clasat doar pe locul al treilea. Deşi foarte dezamăgit de acest rezultat, Costi Ioniţă a mai făcut o încercare în 2011, cu o piesă interpretată tot de Blaxy Girls, dar nu a prins nici măcar un loc pe podium.

„De data asta am fost foarte detaşat. M-am dus totuşi la TVR ca să-i susţin pe oamenii cu care lucrez. Dacă artiştii vor să participe la Eurovision, eu ce să fac, să stau în calea fericirii lor?", spune compozitorul melodiei, care a văzut în victoria din acest an o influenţă divină: „Aşa a vrut Dumnezeu".
Deşi părerile cu privire la piesa „Zaleilah" sunt împărţite, oscilând între extreme, iar Costi însuşi recunoaşte că unii încă îi aplică „eticheta de manelist", el crede că melodia va avea succes în concursul internaţional. „Eu reprezint deja România cu mare drag în lume şi asta vom face şi la Eurovision. Mandinga poate fi un produs de export de succes", conchide Costi Ioniţă.

"După experienţele din anii trecuţi, eu nu mai voiam să particip la Eurovision. Mă resemnasem.''
Costi Ioniţă compozitorul piesei „Zaleilah"

info
Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite