Cesária Évora, înger pentru poporul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cesária Évora
Cesária Évora

Cântăreaţa din Republica Capului Verde a încetat din viaţă sâmbătă. Cu o zi înainte de a muri, nu renunţase la actele de caritate şi a gătit prânzul pentru 100 de oameni săraci.

Cesária Évora, una dintre cele mai reprezentative artiste ale curentului world music, s-a stins din viaţă la vârsta de 70 de ani. „Diva desculţă", aşa cum a fost supranumită, suferea de mai mulţi ani de insuficienţă cardiacă şi de diabet. Ea a fost spitalizată vineri, la Mindelo, în Republica Capului Verde, însă nu a mai putut fi salvată.

A iubit muzica şi scena şi nu a vrut să renunţe la  turnee, însă medicii au convins-o să se retragă în toamna acestui an, când problemele de sănătate s-au acutizat. Artista urma să susţină un concert la Bucureşti, în luna octombrie, însă, din cauza stării de sănătate, a anulat acest spectacol, ca de altfel întregul turneu.

S-a retras în această toamnă

Mai mult, un comunicat de presă anunţa decizia artistei de a pune capăt carierei muzicale: „Cesária a decis de comun acord cu producătorul şi managerul său, Jose da Silva, să pună capăt definitiv carierei sale, renunţând la viaţa itinerantă care a dus-o în patru colţuri ale lumii, de la începutul carierei pe scena internaţională, în 1991."

Cântăreaţa a venit timp de câţiva ani în România şi a susţinut mai multe concerte la Bucureşti şi în oraşe din ţară. Cesária Évora revenea cu drag aici, mai ales că unul dintre nepoţii săi, Federico da Luz Tavares (52 de ani), este stabilit de 35 de ani în România şi este unul dintre antrenorii echipei naţionale de karate. De altfel, nepotul artistei era şi translatorul ei la conferinţele de presă pe care le susţinea la noi în ţară. Artista a avut o copilărie grea şi o viaţă în care s-a luptat mult timp cu sărăcia. S-a născut în Mindelo, în Insula Sao Vincente, pe 27 august 1941.

O viaţă grea

Şi-a pierdut tatăl la vârsta de 7 ani şi şi-a petrecut primii ani din viaţă sub îngrijirea bunicii, fiind educată de călugăriţe. Cesária Évora nu a uitat niciodată de perioadele dificile, motiv pentru care nu ezita să-şi ajute semenii şi să facă numeroase acte de caritate.

„A ţinut foarte mult la fanii din România"

Federico da Luz Tavares (foto), nepotul Cesáriei Évora, a vorbit într-un interviu acordat pentru „Adevărul" despre circumstanţele în care a încetat din viaţă mătuşa sa, dar şi despre pasiunile „Divei desculţe", despre viaţa ei când nu era în lumina reflectoarelor.

„Adevărul": În toamnă au apărut veşti îngrijorătoare legate de starea de sănătate a Cesáriei Évora.

info

Federico da Luz Tavares: Cam de vreo zece ani avea insuficienţă cardiacă, iar în urmă cu cinci ani a descoperit că suferă şi de diabet. Anul trecut a fost operată pe cord deschis şi credeam că problemele s-au rezolvat. Astă vară a avut concerte în Europa, a decurs totul bine, iar când s-a întors acasă, pentru a înregistra un disc, nu mai putea lucra, obosea foarte repede. Aşa că s-a dus la un control în Franţa, iar medicii i-au spus că e bolnavă, deşi nu arăta şi nu se simţea bolnavă. Iniţial nu a vrut să renunţe, dar şi doctorii, şi familia, au convins-o că e mai bine.

Şi totuşi, nimeni nu se aştepta la această veste...

După ce am convins-o să se retragă de pe scenă, s-a întors acasă, în Capul Verde. Trebuia să ţină un regim şi să renunţe la fumat. Redusese ţigările, dar nu cred că reuşise să renunţe la ele. Nu a murit din cauza băuturii, aşa cum s-a scris deja în presă.

M-au revoltat lucrurile acestea. Ea nu bea! Totul părea că decurge bine. Vineri dimineaţa s-a dus la piaţă, apoi a venit şi a gătit pentru cei 100 de oameni săraci pentru care găteşte ea de zece ani încoace, atunci când e acasă. Pe la 14.30 s-a indispus brusc, au dus-o la spital, dar seara şi-a mai revenit. A doua zi, însă, mătuşa mea a murit.

A venit de multe ori în România. Ce credea despre români?

A ţinut foarte mult la fanii din România. Întotdeauna îmi spunea că românii sunt ca cei din Capul Verde: de viaţă, deschişi, se simţea ca acasă aici. Îmi spunea: „Poporul ăsta e exact ca noi".

Cum era Cesária Évora în viaţa de zi cu zi?

Îşi dădea şi viaţa pentru oamenii săraci, s-a sacrificat toată viaţa pentru cei din jurul ei. De asta nici nu s-a căsătorit, pentru că voia să aibă grijă de cei doi copii ai ei. Era un om vesel, pus pe glume. Făcea multe acte de caritate, iar atunci când nu era acasă, avea un bucătar angajat, care gătea pentru oamenii săraci.

Care e povestea numelui „Diva desculţă"?

Am citit şi eu cum a fost interpretat faptul că ea cânta desculţă: că ar fi făcut asta în semn de solidaritate cu femeile sărace din ţara ei. Adevărul e că avea mari probleme cu picioarele. Nu suporta pantofii închişi şi purta doar sandale. Iar în concerte, din cauza durerilor, nu putea să stea două ore încălţată nici măcar cu sandale. Din acest motiv cânta desculţă.

Care e povestea artistei Cesária Évora?

Ea a cântat de mică, de la 4-5 ani, în corul bisericii. Tatăl ei era şi el un muzician apreciat, cânta tot la biserică. La 16 ani, mătuşa mea s-a îndrăgostit, iar de aici au rezultat doi copii. Apoi a fost părăsită, s-a trezit cu doi copii, singură şi foarte săracă şi a început să cânte în baruri, ca să aibă din ce trăi. Pe când avea 48 de ani, a fost descoperită de un francez originar din Capul Verde. Acesta i-a propus să meargă cu el în Franţa, să facă un experiment muzical, dar ea credea că e o glumă proastă. Până nu i-a făcut paşaport şi nu i-a dat nişte bani, nu l-a crezut. De aici a început ceea ce s-a terminat sâmbătă...

"Îşi dădea şi viaţa pentru oamenii săraci, s-a sacrificat toată viaţa pentru cei din jurul ei.''
Federico da Luz Tavares nepotul Cesariei Evora

Carte de vizită

- Cesária Évora a obţinut succesul internaţional odată cu lansarea albumului „La Diva Aux Pieds Nus", în 1988.
- După alte două materiale discografice, „Distinto di Belita" şi „Mar Azul", Cesária Évora lansează, în 1992, „Miss Perfumado", album vândut în peste 300.000 de exemplare în întreaga lume.
- În 1995, albumul „Cesária" îi aduce prima nominalizare la Premiile Grammy.
- Albumul său, „Voz D'Amor", apărut în 2003, a primit un Premiu Grammy la categoria Best Contemporary World Music Album.
- În 2009, cântăreaţa a primit medalia de Cavaler al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie civilă din Franţa. În total, Cesária Évora a lansat 11 albume de studio.
- Printre cele mai cunoscute piese ale artistei se numără „Besame Mucho", „Cabo Verde", „Sodade", „Carnaval De Sao Vicente", „Petit Pays" şi „Mar Azul".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite