Jojo: „Acum sunt în cel mai bun moment al vieţii mele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfârşitul lui 2010 i-a adus recunoaştere profesională, iar pe plan personal, odată cu sarcina, împlinirea ca femeie. Actriţa Cătălina Grama, cunoscută drept Jojo, a câştigat o distincţie pentru harul ei comic şi are un rol  în filmul „Naşa“.

„Adevărul": Felicitări, vei fi mămică! Cum te simţi la prima sarcină?

Jojo: Mă simt excelent! E o binecuvântare să fii însărcinată şi să ai foarte multă energie! Este tot ce ne-am dorit. Aşteptăm cu multă emoţie clipa în care ne vom vedea copilul.

Citiţi şi:

Divertişii pornesc fabrica de glume

De ce nu vrei să afli sexul copilului?

Ne dorim foarte mult să păstrăm surpriza cea mare pentru momentul magic al naşterii. A fost dorinţa lui Ionuţ şi mie mi s-a părut minunată.

Vei naşte în România?

Sigur că da. Avem prieteni care au deja copii şi care ne-au sfătuit în această privinţă. Există mai multe opţiuni, dar nu am făcut încă o alegere a spitalului.

Ştim că visezi la un Oscar, dar ai obţinut un premiu „Vasilica Tastaman" pentru harul comic de la „Servicul Român de Comedie" şi mai ales pentru rolul din lungmetrajul „Poker". Recunoaşterea a venit din partea Societăţii Umoristice Păcală. Când ai ştiut că poţi face comedie?

Comedia m-a ales pe mine. Drumul meu a fost astfel desenat: să încep prin a juca roluri comice. Distincţia primită din partea Societăţii Umoristice Păcală a subliniat faptul că sunt pe drumul cel bun. Le mulţumesc din suflet pentru onoarea pe care mi-au făcut-o! La un moment dat, Toni Grecu ne-a oferit la un final de sezon diplome de recunoaştere a meritelor noastre, mie şi colegilor mei. Eu am primit titulatura de „Comedia Maximă". Mi s-a părut cel mai frumos compliment profesional. Acest lucru nu înseamnă că nu mă voi apropia niciodată de dramă. Dimpotrivă!

Cum ai intrat în „gaşca" lui Toni Grecu?

Acum nouă ani de zile, Toni era în căutarea unui personaj pentru serialul „Eu, tu, tăticu' şi tataia". În rolurile principale erau Monica Anghel şi Gyuri Pascu. Cineva trebuia să interpreteze rolul surorii Monicăi. Am dat o probă pe un text. Apoi... au trecut anii atât de frumos şi repede, încât nu-mi vine să cred nici acum că suntem de atâta timp alături. A fost cea mai importantă schimbare profesională pentru mine. Când eu nici măcar nu ştiam că pot interpreta o paletă atât de largă de personaje, Toni a ştiut că aşa va fi. Avem cea mai frumoasă relaţie profesională şi de prietenie. Puţini oameni lucrează aşa.

Jojo alături de „gaşca“ lui Toni Grecu



Cât te ţii de scenarii şi cât improvizezi pe platou?

Depinde de text. Uneori îmi este greu să intervin pentru că glumele au o anumită cursivitate ce nu poate fi întreruptă. Alteori, în schimb, improvizăm destul de mult. Colegul meu Dragoş Stoica este cel mai bun când vine vorba despre improvizaţie. Am un deosebit respect pentru înzestrarea lui artistică.

Care dintre membrii echipei „Serviciului Român de Comedie" ţi-este cel mai drag şi de ce?

Oooo... Toţi îmi sunt dragi! Fiecare are unicitatea lui de om şi artist. Bineînţeles că sunt mai apropiată de fete, pentru că petrecem mai mult timp împreună, dar băieţii îmi sunt în egală măsură dragi. Nebunul de pe tabla noastră de şah este actorul Cosmin Natanticu. Are un haz aparte. Cu toţii râdem când are o zi foarte bună. El are mereu zile bune! Şi nebune!

Ce-ţi întăreşte conştiinţa propriei valori înainte de orice - aprecierea publicului sau cea a criticilor?

Eu sunt cel mai aspru critic al meu. Sunt foarte disciplinată cu mine. Nu m-am răsfăţat niciodată, mai ales atunci când vine vorba de meserie. Părerile celorlalţi sunt foarte importante pentru un artist. Însă a şti cu siguranţă că e bine vine de undeva din interior. Eu aşa simt.

De ce familia este atât de importantă pentru tine şi cum reuşeşti s-o „hrăneşti" când dedici atât de mult timp carierei?

Mă dedic altfel familiei. Aşa cum meseria mea nu mă va avea vreodată. Familia mă „hrăneşte" pe mine. Ea îmi dă puterea şi energia pentru a realiza atâtea lucruri minunate. Fără familia mea aş fi fost foarte singură, deci nu aş fi existat cu adevărat!

Te-ai căsătorit destul de repede după destrămarea unei relaţii în care ai investit enorm. Ce anume te-a ajutat să-ţi revii, să treci peste despărţire şi să iubeşti din nou?

Să presupunem că sufletul nostru e ca un ghem de mohair cu care noi tricotăm lucruri. Ai un pulover care ţi-a plăcut foarte mult. Pe care tu l-ai tricotat, dar care, la un moment dat, se strică şi îi fug câteva ochiuri. Apoi, începe să se destrame, nu? Dacă destrami un pulover, îţi ia ceva timp. Nu se destramă din prima. Până când ai ajuns la final, eşti obişnuit deja cu ideea că nu îl vei mai purta niciodată. Apoi... trebuie să tricotezi din nou, nu? Asta dacă nu faci parte din categoria celor care vor să fie singuri. Uneori se întâmplă ca cineva să vrea să tricoteze împreună cu tine. Aşa se nasc cele mai frumoase iubiri. Şi cele mai rezistente pulovere!

image

Jojo, la premiera filmului „Poker“



Eşti o fire romantică, dar mai ales o tradiţionalistă convinsă. Cum te împaci cu valorile răsturnate, care prind contur de la o zi la alta mai puternic?

image

Nu mă împac. Există oameni cu valori bine definite în aceeaşi măsură în care există oameni fără valori sau direcţie. Numai că oamenii valoroşi sunt discreţi. Nu se dezlănţuie. Nu se expun inutil. Eu sunt înconjurată numai de oameni valoroşi. În călătoriile mele, dar şi în cărţile pe care le citesc, am întâlnit oameni minunaţi. Viciul, dezmăţul, vidul intelectual şi răul există dintotdeauna. Supraexpunerea lipsei de valori nu contaminează valoarea. Nu convinge materialul preţios să se transforme în cărbune. Elevii care vor să înveţe au învăţat mereu. Cei care vor să citească şi să descopere fac chiar acest lucru, chiar dacă nu îi arătăm prea mult la televizor. Oamenii de calitate, chiar dacă nu sunt cei mai învăţaţi, nu se supun lipsei de bun gust. Se îndreaptă către lumină, nu către mocirlă. Această palidă copie de Sodoma şi Gomora permanent mediatizată se va estompa la un moment dat. Cât să se mai roage la viţelul de aur? Sălile de teatru sunt pline din nou. Oamenii încep să fugă de lucrurile care îi agresează în mod evident şi care sunt lipsite de conţinut. Cei care nu fug, rămân în urmă... Selecţie naturală...

 De ce este căsătoria atât de importantă pentru tine şi de ce crezi că a „pierdut teren" în ultimii ani?

Frica este ucigaşul minţii şi al... romantismului. Căsătoria este o instituţie care ar trebui să se construiască pe o bază solidă, pragmatică, dar învăluită în romanţă. Oamenilor le este teamă. De ei în primul rând, dar mai ales de ceilalţi. Femeile aleg să trăiască singure şi să crească un copil astfel, pentru că singurătatea în doi le sperie mai tare. Uneori partenerii de viaţă se dovedesc a nu fi cei mai potriviţi unul pentru celălalt.

De aici şi frica de a te trezi "legat" de un individ cu care peste un timp s-ar putea să nu mai ai foarte multe lucruri în comun. Cel mai mult suferă copiii. O iubire de-o vară nu poate fi nicicând comparabilă cu o iubire de-o viaţă. Nu ştiu de ce cei mai mulţi se îndreaptă către prima variantă. Bărbaţii care trăiesc astfel sunt consideraţi "vânători" prin excelenţă. Eu nu găsesc că vânătoarea are vreo legătură cât de mică măcar cu iubirea.

Pur şi simplu fac parte din două dimensiuni diferite. Dacă vânătorii, de orice sex ar fi ei, s-ar lăsa iubiţi şi ar iubi cu adevărat măcar o dată, poate că frica ar fi mai mică. Şi iubirea mai mare. Cred cu tărie însă că de multe ori este şi o chestiune de noroc. Poate că tu îţi doreşti cu adevărat să îţi întâlneşti iubirea, dar nu se întâmplă. Atunci când se întâmplă însă... Iubirea trebuie trăită complet. Nu cu jumătăţi de măsură.

Ce ai schimba în România dacă ai avea instrumentele necesare?

Aş transfera conducătorilor amărăciunea şi grija oamenilor obişnuiţi. Dacă cei care refuză să schimbe ceva ar fi puţin mai apăsaţi, poate că noi, ceilalţi, am avea o şansă mai mare la fericire. Probabil e însă o utopie. Aşa că singura schimbare care îmi stă în putere este să aduc din când în când un zâmbet şi poate un hohot de râs în casele celor care alcătuiesc, de fapt, ţara.

Ce ai făcut în vacanţă?

Eu şi soţul meu am fost plecaţi la Viena pentru Viena University Ball. Ionuţ face un EMBA acum la această universitate şi mi-a făcut surpriza de a merge la acest bal, la care au participat studenţi şi absolvenţi ai universităţii şi oficialităţi locale. Evenimentul a avut loc pe 15 ianuarie în Palatul Hofburg şi ne-am simţit minunat. Sigur, am avut timp şi să vizităm oraşul şi am rămas plăcut impresionaţi de atmosfera specială a acestui loc frumos şi civilizat.

"Familia mă «hrăneşte» pe mine. Ea îmi dă puterea şi energia pentru a realiza atâtea lucruri minunate."

La început a fost muzica...

Pe platoul „Serviciului Român de Comedie“



Înainte de a opta pentru actorie, Jojo a ales muzica. După ce a cântat în trupa U-nite alături de doi rapperi, Jojo se lansează într-o carieră solo de succes. Despre perioada „Roz" a cântecelor sale, ea vorbeşte cu nostalgie:

„Prin 2000 a fost cea mai bună perioadă din punct de vedere muzical. Era perioada de început şi, nu-i aşa, începuturile sunt cele mai frumoase!" Cu toate acestea, ea nu va reveni niciodată în muzică: „Acum trăiesc altceva. Meseria mea este cea de actor. Sunt în cel mai bun moment al vieţii mele şi nu vreau să schimb nimic!"

Un nou rol pe marile ecrane, în filmul „Naşa"

Luna viitoare va avea loc premiera comediei „Naşa", peliculă cinematografică în care tu joci rolul Katiei, o mafioată tatuată şi viciată. Ce îţi place şi ce-ţi displace la personajulul pe care-l interpretezi?

Katia e un personaj de comedie. Îmi place! Chiar dacă nu îmi seamănă, îmi place pentru că e comică. Are o părere despre ea invers proporţională cu realitatea. Crede că este o dură, o felină periculoasă, când, de fapt, pică în tot felul de capcane ale neprevăzutului şi, la un moment dat, îşi şi arată latura foarte sensibilă. M-a amuzat teribil să particip la realizarea filmului „Naşa", o producţie MediaPro Pictures. Am fost foarte încântată când am fost anunţată că personajul va fi al meu. Distribuţia este foarte interesant aleasă: în rolul principal al Naşei, Whitney Anderson, apoi, Dragoş Bucur, Răzvan Vasilescu, Alex Velea, Mihai Bobonete, Florin Busuioc, Laura Cosoi, Smiley, Lucian Ifrim, Gigi Ifrim etc.

image

În „Naşa“, în rolul mafioatei Katia



Care a fost cea mai dificilă secvenţă pentru tine?

Scena cu exploziile şi împuşcăturile. O să vedeţi voi de ce! A necesitat o precizie extraordinară din partea întregii echipe. A trebuit să ne coordonăm aproape perfect mişcările şi de aceea a fost mai dificil. Cu atât mai fericiţi am fost la final. Am avut mare noroc că regizorul Virgil Nicolaescu şi producătorul artistic Jesus del Cerro sunt doi oameni calmi, care îţi dau foarte multă încredere. Colaborarea cu ei a fost una plină de rezultate şi de aceea mi-aş dori să mai lucrăm împreună.

Punctele tari ale filmului?


Scenariul, umorul de situaţie şi al actorilor şi... chimonourile lui Alex Velea! E un film la care veţi râde, vă promit!

Care este cel mai bun film pe care l-ai văzut în ultimul timp?

Ultima producţie, care mi-a plăcut foarte tare, este „Black Swan", care o are ca protagonistă pe Natalie Portman. Atât povestea filmului, cât şi interpretarea actriţei trebuie văzute cu siguranţă! Pe mine una m-a impresionat foarte tare. Natalie este o actriţă care a demonstrat încă de la începuturile ei, la frageda vârstă de 12 ani, că are un fel special de a aborda un personaj. A dovedit-o din nou. De aceea i-au şi dat Globul de Aur pentru acest rol.

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite