Cătălin Botezatu, designer: „Mi-aş permite să trăiesc în orice loc din lume, dar nicăieri n-ar fi ca acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Botezatu în Taj Mahal
Cătălin Botezatu în Taj Mahal

Graţie emisiunilor „Next Top Model“ şi „Burlacul“, dar mai ales a meseriei de designer, Bote este unul dintre norocoşii care descoperă lumea nu doar în vacanţe, ci şi în timpul programului.

Cătălin Botezatu este unul dintre puţinele personaje mondene care te frapează prin jovialitatea şi sinceritatea cu care poate vorbi cu orice interlocutor. Deşi uneori pozează într-un individ inaccesibil, de fapt discuţiile cu el sunt atât de plăcute încât timpul trece pe nesimţite.

Este serios când vorbeşte de munca sa, realist când vine vorba de planurile de viitor şi visător când povesteşte despre alte culturi descoperite atât în călătoriile sale, cât şi în paginile cărţilor de care nu se desparte niciodată, doar-doar va prinde o clipă liberă între filmări sau proiecte. Cu câteva săptămâni înainte de a începe un nou sezon „Next Top Model", pe 20 septembrie, „Weekend Adevărul" l-a prins pe Cătălin într-o dispoziţie romantică şi a aflat care este locul care l-a marcat pe viaţă, prin clipele fierbinţi petrecute acolo alături de iubita sa.

„Weekend Adevărul": Ce reprezintă pentru tine timpul liber?

Cătălin Botezatu: Timpul liber nu există pentru mine. Sunt un norocos că reuşesc să îmbin utilul cu plăcutul şi descopăr lumea prin prisma jobului meu de designer şi prin prisma filmărilor de la emisiunile mele. În pauzele dintre prezentări sau de filmare, încerc să mă bucur de fiecare clipă petrecută într-un anumit loc, pentru a-mi îmbogăţi, de fiecare dată, bagajul cultural, spiritual.

Care este ultimul loc pe care l-ai vizitat şi unde te-ai întoarce oricând?

Ultimul loc care m-a marcat a fost Cambodgia, dar şi Vietnamul, pentru Halong Bay, care, pentru cine nu ştie, reprezintă exact peisajul superb din filmul „Avatar". Din câte ştiu şi din câte m-am documentat, regizorul s-a inspirat de acolo când a creat acele stânci suspendate. Acestea sunt locuri care m-au marcat, însă aş revedea oricând şi Islanda, şi Ţara de Foc, cu celebrul ei gheţar El Calafate şi, nu în ultimul rând, cea mai frumoasă cascadă, Iguazu, care se întinde între Argentina şi Brazilia şi e cea mai spectaculoasă cădere de apă pe care am văzut-o. Am văzut şi Niagara, şi Victoria. Urmează să călătoresc cu „Next Top Model" în destinaţii exotice, dar sunt surprize pentru concurente şi pentru telespectatori, aşa încât nu le pot dezvălui. În vacanţă voi pleca probabil la iarnă, la Miami.

Halong Bay, Vietnam

image

Ce-ţi place să faci cel mai mult în zilele în care nu ai treabă?

Ador să fac scufundări! Mă linişteşte să fiu sub apă, singur, în liniştea aceea abisală şi la propriu, şi la figurat, şi să mă regăsesc în propria-mi singurătate, bucurându-mi retina de ceea ce văd. Timpul liber, atunci când nu sunt plecat undeva, înseamnă repaus total, în care citesc, ascult muzică şi privesc la televizor, însă acest segment e din ce în ce mic în ultima perioadă din viaţa mea. Citesc, de obicei, şi nu din snobism, citesc lucruri legate de spiritualitate. În ultima vreme, îmi dezvolt cunoştinţele în ceea ce priveşte Kabbalah.

Descrie-ne cel mai frumos weekend, cel care ţi-ai dori să se repete..
.
Cea mai frumoasă locaţie, în care efectiv am fost fericit şi în care pentru câteva ore am atins ceea ce probabil înseamnă Nirvana, contrar tuturor aparenţelor, este Bâlea Lac, în perioada iernii, dar, la polul opus, categoric mi-aş dori să mă întorc în Bora Bora.

Cum aşa?

Bâlea Lac, unde am petrecut câteva nopţi fierbinţi, deşi afară era zăpada de trei metri, m-a marcat pe viaţă. Am petrecut alături de femeia iubită cele mai frumoase clipe, am făcut cele mai neobişnuite lucruri, pe care de obicei nu le fac, am lăsat la o parte orice inhibiţii, mi-am dat frâu liber imaginaţiei şi, poate, pentru câteva ore, am atins ceea ce înseamnă Nirvana. Ca să îţi dai seama de ce spun asta, nu fumez niciodată în dormitor, nu beau whisky. Ei bine, am făcut asta într-o cabană, când afară zăpada era cât vezi cu ochii, eram singuri în toată zona, am mâncat în pat, ceea ce nu fac... era ca un nor de fum în cameră. „Love is in the air" e puţin spus, un amalgam de sexualitate şi senzualitate, cu fumul trabucului, cu aburii alcoolului, cu un şemineu care ardea şi completa atmosfera încărcată de atâta romantism şi iubire.

New York

Există vreun loc unde ai mers cu aşteptări mari, dar te-ai întors dezamăgit?

Nu (serios). Pentru că întotdeauna fac prospecţii, mă documentez, merg la punct ochit, pentru că ştiu exact ce vreau să văd. Şi, dacă sunt cumva dezamăgit, iau partea bună din ceea ce mi se întâmplă şi elimin lucrurile negative.

Ce le recomanzi străinilor să viziteze în România?

România e o ţară superbă, dar foarte puţin promovată. Dacă vor să vadă locuri frumoase, le recomand, în primul rând, zona Sibiului, dintre Sibiu şi Păltiniş, unde există nişte locuri minunate, cu pensiuni rupte din Rai. Sibiul e frumos. Apoi, recomand Sighişoara, un oraş medieval superb, cafenelele, spectacolele care se fac pe stradă acolo sunt unice. Pentru cei care sunt atraşi de punctele energetice solare ale lumii şi pentru cei care nu ştiu că există şi în România, le recomand zona Hunedoara - Deva - Sarmizegetusa Ulpia. În munţi e una dintre cele mai importante zone energetice solare din lume. Le recomand, de asemenea, Castelul Huniazilor, care este extraordinar, Mănăstirea de la Densuş, care e unică în lume, de la arhitectură la ceea ce înseamnă profunzimea spiritualităţii. Nu mai vorbim de Moldova sau de Deltă, zona de lângă Tulcea, de la Somo, unde există un resort făcut după standarde internaţionale.

Cu ce îţi place să călătoreşti - cu trenul, cu avionul sau cu maşina?

Pe distanţe lungi categoric avion, că nu îmi permit să pierd timp. Pe distanţe scurte, prefer maşina.

Ce sporturi faci în vacanţe?

Scufundări, apoi, când am timp, tenis.

Care este cea mai plăcută companie de vacanţă?

Cu prietenii adevăraţi, alături de care te poţi distra. Nu îmi plac companiile sofisticate, care îi caracterizează pe snobi, pe parveniţi, nu mi-a plăcut niciodată categoria aceasta de oameni. Prefer compania oamenilor simpli, care se bucură de clipă, de momentele petrecute împreună, în detrimentul celor care sunt de spoială.

Unde ţi-ai duce iubita şi unde ai petrece cu gaşca?

Iubita aş duce-o într-o insulă, departe de civilizaţie, de oameni, de tot ce înseamnă chestii publice. Iar cu gaşca, dacă vreau să mă distrez, mă pot distra oriunde, şi pe litoralul românesc, şi la Saint Tropez, şi în Sant Bart sau Ibiza. Dacă gaşca e OK, distracţia vine de la sine.

Care cultură te-a uimit cel mai tare şi care te atrage în mod deosebit?

De-a lungul timpului, am studiat şi am aprofundat multe culturi. Am fost foarte atras de cultura budistă, am văzut aproape toate templele budiste. Acum sunt atras şi studiez cultura Kabbalah şi sunt încurajat de o bună prietenă, Thea Haimovitz. Cultura Maya, iarăşi, m-a fermecat dintotdeauna, Egiptul antic... m-a fascinat. Prima dată când am văzut Egiptul şi Piramidele a coincis cu o prezentare de modă şi am fost primul creator din lume care a reuşit să facă o prezentare de modă la Piramide. A doua oară am făcut asta la„Next Top Model".

De ce nu trăieşti în cel mai frumos loc de pe pământ, ce te împiedică?

E o întrebare pe care mi-o pune foarte multă lume, dat fiind faptul că mi-aş permite să trăiesc în orice loc din lume. Dar nicăieri nu ar fi ca acasă, orice statut ai avea. Nu vei avea prietenii de acasă, familia de acasă. Îmi place să călătoresc, dar mereu revin.

Pe când o călătorie în spaţiu, te-ai gândit la asta?

(râde) Nu, mi se pare o chestie uşor de snobi. Nu visez cai verzi pe pereţi şi atunci mă gândesc şi îmi fac planuri care pot avea o finalitate, se pot realiza. În plus, sunt un om foarte calculat, nu aş arunca o sumă atât de mare pentru o chestie nu atât de importantă. Să priveşti pământul din spaţiu poate fi ceva unic, dar cred că efortul financiar şi cel de pregătire, pentru că e foarte important, nu cred că merită. Nu sunt atât de aerian încât să îmi doresc o călătorie în spaţiu.

Ce-ţi place şi ce nu când călătoreşti cu atâtea fete frumoase în interes de serviciu?

Nu îmi place că trebuie să am grijă de toată lumea, să manageriez fiecare moment, nu-mi place atunci când oamenii de care sunt înconjurat emană prostie şi infantilism. Îmi place când sunt cu echipa de la „Next Top Model" că suntem ca o familie, că suntem „profi", că facem lucrurile ca la carte, că echipa are grijă de mine, mă simt protejat de oamenii cu care lucrez, mă simt în siguranţă şi am o responsabilitate foarte mare pentru ceea ce fac. 

''La Bâlea Lac am petrecut alături de femeia iubită cele mai frumoase clipe, am făcut cele mai neobişnuite lucruri, pe care de obicei nu le fac, am lăsat la o parte orice inhibiţii, mi-am dat frâu liber imaginaţiei.''

"Nu îmi plac companiile sofisticate, care îi caracterizează pe snobi, pe parveniţi, nu mi-a plăcut niciodată categoria aceasta de oameni.''

Una din două

- Alb sau negru? Negru.
- Căsătorie sau concubinaj? Concubinaj.
- Nisip sau zăpadă? Zăpadă.
- Teatru sau film? Teatru.
- Muzică simfonică sau muzică electronică? Simfonică.
- Fotbal sau gimnastică? Gimnastică.
- Mihaela Rădulescu sau Andreea Marin? Mihaela Rădulescu.
- TV sau Internet? TV.
- Gazdă sau musafir? Gazdă.
- Bani sau dragoste? Dragoste.

CV

- O carieră din premiere
- Numele: Cătălin Botezatu
- Data şi locul naşterii: 3 decembrie 1966, Alexandria
- Starea civilă: Necăsătorit
- Cariera:
- Este unul dintre puţinii creatori de modă care se pot mândri cu prezentări  organizate pe toate continentele.
- Cătălin Botezatu şi-a început cariera în modă în anul 1984 ca manechin al casei de modă Venus.
- În 1996 şi în 1998 a primit titlul de cel mai bun creator al anului în România.
- În 1999, Cătălin Botezatu a făcut primul shooting si cea mai mare prezentare de modă susţinută peste hotare de un designer român, la Amir Palace din Tunisia. La acest amplu shooting a participat şi Nadia Comăneci.
- În 2000, a devenit primul creator de modă din lume care a obţinut permisiunea de a face un shooting la Piramidele din Egipt.
- Locuieşte în: Bucureşti

"Mi-aş dori să mă întorc în Bora Bora.''

New York
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite