Axl Rose, copilul teribil al rockului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solistul trupei Guns N’Roses, considerat de criticii muzicali şi de revistele de specialitate unul dintre cei mai mari cântăreţi din toate timpurile, împlineşte astăzi 50 de ani.

Un „zeu al rockului" (aşa cum s-a autointitulat Axl Rose), în colanţi albi, cămaşă cadrilată şi cu o bandană roşie pe cap, alergând dintr-un capăt în altul al scenei şi „turnând" octave în microfon, este astăzi o imagine iconică în lumea muzicii.

Cel care hipnotiza stadioane întregi în anii '90 este acum trecut de prima tinereţe, iar pălăria şi ochelarii cu care apare la fiecare concert nu reuşesc să ascundă semnele vârstei. Printre fanii lui se numără mai mult nostalgici, iar viaţa trăită la maximum şi-a pus amprenta pe fizicul său. Cu toate acestea, după 20 de ani de la apogeul carierei, Axl Rose încă face regulile, iar toţi ceilalţi joacă după ele.

O copilărie agitată

Astăzi, timpul curge după „măsura" lui Axl. Şi, chiar dacă în ultimii ani concertele Guns N'Roses (inclusiv cel de la Bucureşti, din 2010) au început cu o întârziere de două ore, fanii par să ierte toate capriciile celui care a dat „Don't Cry", „You Could Be Mine", „Paradise City" sau „November Rain".

Pe numele său adevărat William Bruce Rose, Axl Rose s-a născut pe 6 februarie 1962, în oraşul Lafayette, Indiana (SUA). Când avea doi ani, a fost părăsit de tată, iar mama lui s-a căsătorit. Până la 17 ani, Rose a crezut că tatăl adoptiv era părintele său real. Artistul nu şi-a cunoscut niciodată tatăl biologic, care a fost omorât.

În prag de 50 de ani: fără bandană, mai puţin suplu, dar cu mulţi bani   Foto: corbis photoland



După ce a aflat adevărul despre familia sa, Axl a devenit un delincvent juvenil, a fost arestat de peste 20 de ori şi a făcut trei luni de închisoare. Un psihiatru a remarcat însă că Rose avea un IQ mai mare de cât media şi a concluzionat că adolescentul suferea de psihoză, din cauza evenimentelor din viaţa lui. În 1982, atunci când autorităţile au ameninţat că-l vor trata ca pe un infractor periculos, Rose s-a mutat la Los Angeles.

Bolnav de „întârziere cronică"

După câteva încercări cu diferite formaţii, tânărul muzician a înfiinţat în 1985 trupa Guns N'Roses, din componenţa căreia mai făceau parte Slash, Izzy Stradlin, Duff McKagan şi Steven Adler. De aici şi până la succesul internaţional n-a fost decât un pas...

După lansarea albumului de debut „ Appetite for Destruction" (1987) - care include hituri precum „Sweet Child O' Mine, „Paradise City" şi „Wellcome to the Jungle" - Axl Rose a avut totul: faimă, bani, milioane de de fani. Au urmat noi succese de top, celebrele discuri „Use Your Illusion I" şi „Use Your Illusion II", lansate în 1991, cu hituri ca „Don't Cry",„You Could Be Mine", „November Rain", „Knockin' On Heaven's Door" (cover după Bob Dylan), „Estranged", „Yesterdays".

image

Însă, odată cu succesul, au apărut şi primele probleme în trupă. Izzy Stradlin, prietenul din copilărie al lui Axl Rose, a părăsit formaţia brusc, în noiembrie 1991. „Nu-mi plăceau deloc complicaţiile care deveniseră ceva obişnuit în viaţa noastră", a declarat el şi a dat ca exemplu întârzierile constante ale lui Axl Rose, „boală" care deja se cronicizase. Rând pe rând, alţi membri (inclusiv chitaristul Slash) au părăsit trupa şi, cu toate că grupul nu s-a destrămat oficial niciodată, Axl Rose a dispărut din viaţa publică timp de câţiva ani.

După ce a încercat o revenire în 2001, Axl Rose s-a retras pentru a doua oară din muzică, după ce publicul înfuriat din cauza faptului că artistul anulase un concert, a devastat arena, provocând daune de 100.000 de dolari. În 2008, la 15 ani de la lansarea ultimului album de studio („The Spaghetti Incident?", 1993), Guns N'Roses a scos pe piaţă discul „The Chinese Democracy", care a marcat revenirea în muzică a trupei americane.

În ultimii ani, Axl Rose a pornit din nou la drum alături de Guns N'Roses, fiind singurul membru rămas din formula originală. Trupa a susţinut un turneu mondial care a ajuns şi la Bucureşti, în septembrie 2010. Prea târziu, în opinia unora care încă au amintirea legendei Axl Rose. Dar tot o legendă rămâne, chiar şi la 50 de ani...

Axl, „cel mai bun solist"

Liderul formaţiei Guns N' Roses se află pe primul loc într-un clasament al celor mai buni solişti, realizat la sfârşitul anului 2010 de Musicradar.com, surclasându-i pe legendarii Freddie Mercury şi John Lennon. De-a lungul anilor, Guns N' Roses a vândut peste 100 de milioane de albume în întreaga lume, dintre care peste 76 de milioane numai în SUA.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite