Aşii câştigurilor din muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântăreaţa Taylor Swift şi trupa U2 se numără printre artiştii care au câştigat cel mai bine în 2011, în SUA.

Mai puţin cunoscută în Europa, dar adulată în America, tânăra cântăreaţă country Taylor Swift (22 de ani) este campioana câştigurilor muzicale în SUA, în anul care a trecut, cu 35 de milioane de dolari încasaţi din concerte şi vânzări de albume, potrivit topului anual realizat de prestigioasa revistă „Billboard".

Pe următoarele poziţii s-au clasat U2, veteranul muzicii country Kenny Chesney, Lady Gaga şi raperul Lil Wayne. Deşi Adele este considerată artistul momentului - fapt dovedit şi de cele şase premii Grammy câştigate recent -, Taylor Swift a depăşit-o cu mult în ceea ce priveşte încasările din muzică. Şi nu doar pe ea, ci şi alte nume importante din industria muzicală, printre care U2, Lady Gaga, Bon Jovi şi Celine Dion.

Turneele, principala sursă de venituri

Ca în cazul majorităţii artiştilor incluşi în acest top, cei mai mulţi bani câştigaţi de Taylor Swift provin din concerte. Astfel, cel mai recent turneu al cântăreţei a avut în SUA încasări de 88,5 milioane de dolari, dintre care 29,8 milioane de dolari au reprezentat profitul lui Taylor Swift. Artista a câştigat restul de bani din vânzările de albume, din vânzările online precum şi din drepturile de autor.

Taylor Swift s-a născut în Wyomissing, Pennsylvania, şi-a început cariera muzicală în adolescenţă şi a cucerit milioane de fani cu versuri simple în care vorbeşte despre viaţa adolescenţilor şi dragoste. Albumul „Fearless", lansat în 2008, a ocupat primul loc în topul Billboard 200, iar 11 piese de pe acest material au fost incluse în topul de single-uri Billboard Hot 100.  Pentru acest album artista a câştigat patru premii Grammy.

Topul anual alcătuit de revista

„Billboard" a avut la bază datele Boxcore - arhivele cu cele mai mari încasări ale concertelor din SUA, pe cele de la Nielsen SoundScan privind vânzările de muzică pe suport fizic şi pe platforme digitale, datele Nielsen BDS privind difuzările pieselor la radio şi descărcările şi streamingul online cu plată pe site-uri ca Spotify.

În top 10 au mai intrat cântăreaţa britanică Sade, Bon Jovi, Celine Dion, cântăreţul de muzică country Jason Aldean şi Adele, care au avut venituri cuprinse între 13 şi 32 de milioane de dolari. Printre artiştii incluşi în top 40 se numără şi veteranii Elton John, Paul McCartney şi Rod Stewart, dar şi Katy Perry şi Rihanna.

Top 10 câştiguri

1. Taylor Swift  35 de milioane de dolari
2. U2 32 de milioane de dolari
3. Kenny Chesney 29 de milioane de dolari
4. Lady Gaga 25 de milioane de dolari
5. Lil Wayne 23 de milioane de dolari
6. Sade 16 milioane de dolari
7. Bon Jovi 15 milioane de dolari
8. Celine Dion 14 milioane de dolari
9. Jason Aldean 13,4 milioane de dolari
10. Adele 13 milioane de dolari

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite